Drojdia este nelipsită din orice aluat de cozonac, însă pentru rezultate optime, aceasta trebuie ţinută la temperatura potrivită. În plus, este de preferat să alegem drojdia proaspătă în locul celei uscate sau al celei instant.
E adevărat, drojdia instant are avantajele ei: acţionează mai rapid, nefiind nevoie de „activarea” ei în prealabil, iar aluatul crește mai repede decât în cazul drojdiei proaspete.
Dacă alegi să prepari cozonacul cu drojdie uscată, cel mai bine este să o păstrezi într-un loc răcoros, ferit de umiditate. Apoi, după ce ai desfăcut ambalajul, depoziteaz-o la frigider, altfel îşi va pierde proprietăţile.
Pe de altă parte, drojdia proaspătă se păstrează doar în frigider. Dacă nu o folosești pe toată, pune restul la congelator, în folie de plastic.
Citeste si Cozonac însiropat cu vin sau coniac. Reţetă de Crăciun
Drojdia, fie că vorbim despre cea activă, fie despre cea uscată, trebuie dizolvată într-un lichid cald, apă sau lapte. Apoi se lasă deoparte aproximativ un sfert de oră. La capătul celor 15 minute, amestecul trebuie să se umfle şi să facă spumă, în caz contrar drojdia nu e bună și, deci, nu trebuie folosită în aluat.
Dacă, însă, optezi pentru drojdia instant, aceasta nu trebuie dizolvată înainte. Doar se pune peste făină și restul ingredientelor și se amestecă.
Atenție mare la cantitatea de drojdie folosită! Dacă o rețetă necesită drojdie proaspătă, dar nu ai la îndemână decât drojdie uscată, trebuie să echivalezi cantitatea astfel: un cub de 25 de grame de drojdie proaspătă echivalează cu 10 grame de drojdie uscată activă, respectiv cu 7 g draojdie instant.
Citeste si Rețeta-secretă de cozonac moldovenesc, a Mirelei Vaida. Iată cât de ușor se prepară – VIDEO