Greşeala pe care românii o fac în bucătărie când prepară salata de vinete. Varianta în care adăugăm maioneză conţine mai multe calorii, iar cea mai sănătoasă şi recomandată este salata de vinete cu ceapă, puţin ulei de floarea soarelui, sare şi piper.
Trebuie să ştim însă că uleiul de măsline nu este recomandat în salata de vinete pentru că poate da un gust amar. De altfel, gustul amar al vinetelor poate să fie evitat dacă le lași la stors suficient de mult timp.
Totodată, salata de vinete poate fi extrem de pufoasă și fină, însă trebuie să știi secretul care constă în două etape imporatnte: depinde cum coci vinetele, dar și trebuie să faci ca salata să fie cât mai moale și cât mai pufoasă. Iată, așadar, ce reguli trebuie să respecți și ce greșeli trebuie să eviți atunci când prepari salata de vinete.
Vinetele sunt printre cele mai sănătoase legume din lume. Ele conţin fier, calciu şi alte minerale, nutrienţi esenţiali sănătăţii corpului nostru. Ori că le consumi pe grătar, coapte, ori prăjite sau în tocăniţă, vinetele sunt la fel de delicioase şi au acelaşi efect pozitiv asupra sănătăţii tale. Poate nu știai, dar vinetele conţin anumiţi fitonutrienţi esenţiali care îmbunătăţesc circulaţia sângelui şi hrănesc creierul. De asemnea, conţinutul crescut de fibre din vinete protejează tractul digestiv, împiedicând apariţia cancerului de colon.
În aproape 45 de minute, salata de vinete este gata de servit. Iată de ce ingrediente veți avea nevoie pentru patru porții:
două vinete
doi căței de usturoi
o lingură de pastă de susan (tahini)
100 de grame de iaurt cu 3,5 % grăsime (optional, în funcție de preferințele fiecăruia, nu toate
variantele rețetei îl recomandă)
sare, după gust
zeamă de la o lămâie
patru linguri de ulei de măsline extravirgin
o jumătate de linguriță rasă de chimion măcinat
Se iau din strecurătoare și se toacă bine până se obține o compoziție pastoasă. Vinetele tocate se pun apoi într-un bol în care se adaugă și usturoiul pisat, pasta de susan. Se amestecă bine și se pune, dacă se dorește, iaurtul. La final, condimentați cu sare, după gust, și se toarnă zeama de la o lămâie. Atenție! nu puneți niciodată toată cantitatea de zeamă de lămâie odată. Gustați, pe măsură ce adăugați, pentru a adapta gustul la preferințele fiecăruia. Omogenizați ingredientele și salata de vinete este gata să fie servită.