Greşeala pe care toţi o facem când intrăm în casă. Atenţie mare, îţi bubuie factura!

Iarna se apropie, iar cheltuielile cu incalzirea locuintelor atarna din ce in ce mai mult in bugetul fiecarei familii. Unii si-au montat centrale de apartament, pentru a tine mai bine sub control cheltuielile. Altii au alte solutii prin care sa scada valoarea facturilor la gaze si la electricitate. Iata cateva ponturi.
Filip Stan
02 dec. 2021, 10:01
Greşeala pe care toţi o facem când intrăm în casă. Atenţie mare, îţi bubuie factura!

Factura la energie aproape s-a dublat, iar factura de la gaze vine puternic din urmă în luna decembrie. Există o serie de trucuri pe care le puteți aplica pentru a îmbunătăți eficiența energetică a locuinței. În același timp sunt lucruri pe care le facem, fără să vrem, care ne pot încărca factura lună de lună. Profitați la maximum de economiile la energie în această iarnă, evitând greșelile care vă pot mări factura.

Greşeala pe care o fac toţi românii când folosesc centrala termică. Cresc facturile şi nu ai căldură în calorifere!
Ete adevărat, menținerea confortului în casă este costisitor. Încălzirea spațiului de locuit reprezintă în medie aproximativ 43% din factura la energie a unei locuințe. De exemplu, aerul condiționat consumă 8%, conform unor studii recente, iar dacă este utilizat şi în sezonul rece, consumul creşte substanţial. Cei care nu au locuintele reabilitate termic cheltuiesc cei mai multi bani cu incalzirea, asa incat izolarea imobilului ar trebui trecuta pe lista de prioritati.

Sunt mai multe greșeli, poate făcute inconștient, care pot face ca factura la energie să crească. În cele urmează, Romaniatv.net vă oferă câteva sugestii despre cum să reduceți consumul de energie la încălzire și răcire pentru a avea factura la energie mai mică.

1. Încălzirea unei case goale crește factura la energie

Dacă sunteți plecat de acasă la serviciu în cea mai mare parte a zilei sau dacă sunteți plecat în weekend, nu încălziți casa așa cum ați face-o dacă ați sta în ea. Apelați la un termostat programabil, care vă va economisi bani la factura la energie. Setați-l să reducă căldura în timp ce sunteți plecat și să încălzească casa chiar înainte de a vă întoarce.

O femeie s-a trezit cu patru facturi la curent în aceeaşi zi de peste 16.000 de euro: „Am crezut că fac infarct! Cum să consum atât într-o casă de două camere?”
2. Închideți ferestrele etanș, altfel riscați un consum mai mare

Bineînțeles că iarna ar trebui să țineți ferestrele închise. Dacă ferestrele nu sunt bine închise, aerul rece se poate infiltra în casă, iar aerul cald pe care îl produce csistemul de încălzire ar putea ieși. Asigurați-vă că vă închideți etanș toate ferestrele în timpul lunilor de iarnă, astfel scade consumul și implict factura la energie.

3. Pornirea termostatului haotic duce la consum, consumul crește factura la energie
Nu faceți greșeala de a încerca să vă încălziți casa mai repede, ridicând termostatul mai mult decât este necesar. Ridicarea prea mare a termostatului nu are niciun efect asupra vitezei cu care se va încălzi locuința. Boilerul va sfârși doar prin a funcționa mai mult timp, ceea ce se va traduce într-o sumă mai mare la factura la energie.

4. Pornirea căldurii pe timp de noapte mărește factura la energie
Întotdeauna va fi mai frig noaptea. Avem tendința de a da drumul la căldură pentru a ne încălzi, ceea ce duce la creșterea sumelor pe factură. Ceea ce mulți nu realizează este că, atunci când dormim, corpul nostru își produce propria căldură. Cu ajutorul unor pături mai groase, ar trebui să putem dormi confortabil fără a ne pune sistemul de încălzire la maxim.

5. Nu purtați îmbrăcăminte adecvată
Încă mai porți acel maiou și pantaloni scurți în timp ce ești în casă în timpul iernii? Nu e de mirare că trebuie să dai drumul la termostat pentru a rămâne cald. A purta haine obișnuite în timpul lunilor reci este o greșeală. Ceea ce este însă și mai greșit este ideea de a purta haine obișnuite în casă și de a depinde foarte mult de sistemul de încălzire pentru a vă menține cald. Ce-ar fi să vă ajutați boilerul sau pompa de căldură purtând haine mai călduroase în interior? Puloverele, eșarfele confortabile, papucii, șosetele pufoase și straturile suplimentare de îmbrăcăminte vă pot împiedica să tremurați chiar și atunci când termostatul este setat cu câteva grade mai jos.

6. Reducerea temperaturii
Deși nu doriți să vă încălziți casa atunci când nu sunteți acasă, nu faceți greșeala de a da termostatul prea jos când sunteți plecat. Acest lucru nu va face decât să forțeze boilerul să muncească mai mult atunci când va fi timpul să ridice din nou temperatura și veți ajunge să cheltuiți mai mulți bani pe termen lung. Cu alte cuvinte va crește factura.

7. Ignorarea prizelor electrice
Prizele electrice, întrerupătoarele și cutiile electrice pot fi surse de scurgeri de aer. Soluția este să le izolați și să etanșați scurgerile. Cel puțin, adăugați garnituri de spumă prefabricate la prizele de perete. Măsurați priza înainte de a o cumpăra și nu uitați să opriți curentul de la cutia de întrerupătoare atunci când faceți această treabă. De asemenea, dopurile de siguranță pentru copii ușor de îndepărtat, plasate în prizele de perete nefolosite, pot ajuta la obturarea zonelor cu scurgeri.

 

DailyBusiness
Românii vor plăti rate mai mari. ROBOR a urcat la 5,58% pe an
Spynews
”Ei știu că noi aveam un plan”. Ce mesaj le transmite Adriana Bahmuțeanu copiilor ei. Vedeta luptă în continuare să îi ia acasă, după moartea lui Silviu Prigoană
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Stațiunea din România ascunsă în Munții Retezat perfectă pentru turiști în lunile decembrie și ianuarie. Se află într-o zonă spectaculoasă, plină cu peisaje sălbatice, iar aici găsești cazări foarte bune
Capital.ro
Adio, nu te vom uita! Marele cântăreț ne-a lăsat în lacrimi. Am mai pierdut o legendă
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Se schimbă legislația. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
Adevarul
Singura „legumă” care produce vitamina D „la fel ca oamenii”. Beneficiile uluitoare, explicate de un cercetător
wowbiz.ro
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă: «"Știm ce i-ai făcut lui tati»"
Spynews
Imagini de colecție cu Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu în ziua nunții. S-au căsătorit pentru prima dată în 2003
Spynews
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Evz.ro
Chec cu ciocolată și nuci. Cel mai gustos desert de post
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
kanald.ro
Gabriela Lucuțar, pusă într-o situație dificilă după înmormântarea secretă a lui Silviu Prigoană. „Regina Întunericului” face un apel către Honorius Prigoană: „Au fost niște probleme”
Cancan.ro
Regina Întunericului rupe tăcerea, la o zi după înmormântarea secretă a lui Prigoană: 'Nu și-a dorit să fie văzut mort!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Permisul de conducere trebuie schimbat până la 19 ianuarie 2025! Anunț pentru cei care s-au născut după 1971. Unde se aplică
StirileBZI
Creștere alarmantă a prețurilor alimentelor! Costurile au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni
Prosport.ro
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
stirilekanald.ro
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
substantial.ro
Muncitor din Buzău decedat după prăbușirea unui mal de pământ
MediaFlux
LOVITURĂ pentru SENIORI! NU și-au PRIMIT PENSIA! Casa de Pensii a EXPLICAT EXACT!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Autorul celui mai misterios cântec de pe internet a fost identificat după 40 de ani