Greşeala pe care toţi o facem când intrăm în casă. Atenţie mare, îţi bubuie factura!

Iarna se apropie, iar cheltuielile cu incalzirea locuintelor atarna din ce in ce mai mult in bugetul fiecarei familii. Unii si-au montat centrale de apartament, pentru a tine mai bine sub control cheltuielile. Altii au alte solutii prin care sa scada valoarea facturilor la gaze si la electricitate. Iata cateva ponturi.
Filip Stan
02 dec. 2021, 10:01
Greşeala pe care toţi o facem când intrăm în casă. Atenţie mare, îţi bubuie factura!

Factura la energie aproape s-a dublat, iar factura de la gaze vine puternic din urmă în luna decembrie. Există o serie de trucuri pe care le puteți aplica pentru a îmbunătăți eficiența energetică a locuinței. În același timp sunt lucruri pe care le facem, fără să vrem, care ne pot încărca factura lună de lună. Profitați la maximum de economiile la energie în această iarnă, evitând greșelile care vă pot mări factura.

Greşeala pe care o fac toţi românii când folosesc centrala termică. Cresc facturile şi nu ai căldură în calorifere!
Ete adevărat, menținerea confortului în casă este costisitor. Încălzirea spațiului de locuit reprezintă în medie aproximativ 43% din factura la energie a unei locuințe. De exemplu, aerul condiționat consumă 8%, conform unor studii recente, iar dacă este utilizat şi în sezonul rece, consumul creşte substanţial. Cei care nu au locuintele reabilitate termic cheltuiesc cei mai multi bani cu incalzirea, asa incat izolarea imobilului ar trebui trecuta pe lista de prioritati.

Sunt mai multe greșeli, poate făcute inconștient, care pot face ca factura la energie să crească. În cele urmează, Romaniatv.net vă oferă câteva sugestii despre cum să reduceți consumul de energie la încălzire și răcire pentru a avea factura la energie mai mică.

1. Încălzirea unei case goale crește factura la energie

Dacă sunteți plecat de acasă la serviciu în cea mai mare parte a zilei sau dacă sunteți plecat în weekend, nu încălziți casa așa cum ați face-o dacă ați sta în ea. Apelați la un termostat programabil, care vă va economisi bani la factura la energie. Setați-l să reducă căldura în timp ce sunteți plecat și să încălzească casa chiar înainte de a vă întoarce.

O femeie s-a trezit cu patru facturi la curent în aceeaşi zi de peste 16.000 de euro: „Am crezut că fac infarct! Cum să consum atât într-o casă de două camere?”
2. Închideți ferestrele etanș, altfel riscați un consum mai mare

Bineînțeles că iarna ar trebui să țineți ferestrele închise. Dacă ferestrele nu sunt bine închise, aerul rece se poate infiltra în casă, iar aerul cald pe care îl produce csistemul de încălzire ar putea ieși. Asigurați-vă că vă închideți etanș toate ferestrele în timpul lunilor de iarnă, astfel scade consumul și implict factura la energie.

3. Pornirea termostatului haotic duce la consum, consumul crește factura la energie
Nu faceți greșeala de a încerca să vă încălziți casa mai repede, ridicând termostatul mai mult decât este necesar. Ridicarea prea mare a termostatului nu are niciun efect asupra vitezei cu care se va încălzi locuința. Boilerul va sfârși doar prin a funcționa mai mult timp, ceea ce se va traduce într-o sumă mai mare la factura la energie.

4. Pornirea căldurii pe timp de noapte mărește factura la energie
Întotdeauna va fi mai frig noaptea. Avem tendința de a da drumul la căldură pentru a ne încălzi, ceea ce duce la creșterea sumelor pe factură. Ceea ce mulți nu realizează este că, atunci când dormim, corpul nostru își produce propria căldură. Cu ajutorul unor pături mai groase, ar trebui să putem dormi confortabil fără a ne pune sistemul de încălzire la maxim.

5. Nu purtați îmbrăcăminte adecvată
Încă mai porți acel maiou și pantaloni scurți în timp ce ești în casă în timpul iernii? Nu e de mirare că trebuie să dai drumul la termostat pentru a rămâne cald. A purta haine obișnuite în timpul lunilor reci este o greșeală. Ceea ce este însă și mai greșit este ideea de a purta haine obișnuite în casă și de a depinde foarte mult de sistemul de încălzire pentru a vă menține cald. Ce-ar fi să vă ajutați boilerul sau pompa de căldură purtând haine mai călduroase în interior? Puloverele, eșarfele confortabile, papucii, șosetele pufoase și straturile suplimentare de îmbrăcăminte vă pot împiedica să tremurați chiar și atunci când termostatul este setat cu câteva grade mai jos.

6. Reducerea temperaturii
Deși nu doriți să vă încălziți casa atunci când nu sunteți acasă, nu faceți greșeala de a da termostatul prea jos când sunteți plecat. Acest lucru nu va face decât să forțeze boilerul să muncească mai mult atunci când va fi timpul să ridice din nou temperatura și veți ajunge să cheltuiți mai mulți bani pe termen lung. Cu alte cuvinte va crește factura.

7. Ignorarea prizelor electrice
Prizele electrice, întrerupătoarele și cutiile electrice pot fi surse de scurgeri de aer. Soluția este să le izolați și să etanșați scurgerile. Cel puțin, adăugați garnituri de spumă prefabricate la prizele de perete. Măsurați priza înainte de a o cumpăra și nu uitați să opriți curentul de la cutia de întrerupătoare atunci când faceți această treabă. De asemenea, dopurile de siguranță pentru copii ușor de îndepărtat, plasate în prizele de perete nefolosite, pot ajuta la obturarea zonelor cu scurgeri.

 

DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
Playtech.ro
Avea doar 26 de ani și a murit înainte de Crăciun! Cine era Alexandru
DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Cel mai dement scenariu despre Biden: Mort din 2019, înlocuit de un actor sau robot
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Complotul a fost pregătit: „Am devenit un...”
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Nicușor Dan Vizează Președinția: Intră Indepent în Cursa Electorală
MediaFlux
CĂLIN GEORGESCU, la CURTEA de APEL! DECIZIE privind ANULAREA ALEGERILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!