Bogdan Socol era pasionat de înotul în ape îngheţate, pasiunea care, din nefericire, i-a adus sfârşitul. La ultima scufundare, organismul său a cedat. Fostul jurnalist nu a mai reuşit să străpungă stratul de gheaţă pentru a ieşi la suprafaţa lacului, iar inima lui a cedat din cauza temperaturii extrem de scăzute a apei.
Robert Vasiliu și Ovidiu Tirla, doi dintre componenții lotului României de înot în ape înghețate, au enumerat, pentru gsp.ro, greşelile pe care Bogdan Socol le-a comis, greşeli care i-au grăbit sfârşitul. Potrivit celor doi, înotul în ape reci este un sport extrem, din acest motiv nefiind recomandat să se practice în lacuri, ci în bazine special amenajate. Cea mai mare greşeală pe care regretatul comentator sportiv ar fi făcut-o este că nu şi-a luat cea mai mportantă măsură de siguranţă atunci când s-a scufundat, şi anume să se lege cu o frânghie pentru a putea fi tras de o persoană aflată pe mal.
„Cei care practică înotul în ape înghețate trebuie să urmeze anumite reguli de siguranță. În primul rând, trebuie să fii apt din punct de vedere medical. Trebuie să ai confirmarea din partea unui doctor specializat în hipotermie și în submersiune în ape reci și foarte reci.
Trebuie să ai un control la cardiolog, un EKG cu 12 cicluri, după care un medic să spună că poți înota în ape reci. Și niciodată nu trebuie să înoți singur în ape reci. Trebuie să ai pe cineva lângă tine, care să aibă experiență în înotul în ape înghețate. Acestea sunt regulile de bază.
Noi recomandăm ca adaptarea să se facă în bazin. E ceva extrem să înoți în lac. Deja vorbim de un sport extrem, dar e cu totul altceva să înoți într-un lac, mai ales dacă e înghețat. Noi nu recomandăm.
Ar fi bine să nu înoți când lacul e înghețat, dar dacă o faci să ai pe cineva lângă tine, o barcă și să fie apa clară. Dar mai bine să nu o faci”, a spus Ovidiu Tirla, fost poloist, retras în 2008, component al lotului României de înot în ape înghețate.
La rândul său, Robert Vasiliu este de părere că Bogdan nu a avut unele informaţii importante despre practicarea în sigranţă a acestui sport. „Pare că a făcut de capul lui„, este de părere fostul poloist.
„Trebuie să ai în jur un grup de prieteni sau pe cineva care are experiență. Și iei măsuri de siguranță. Ar trebui să existe o sfoară cu care să te legi, astfel încât cineva să te tragă. Sunt chestii pe care el nu cred că le-a știut. Pare că a făcut de capul lui. Cred ca făcut-o din dorința de a face ceva deosebit. Dacă era sub gheață, ce putea face persoana care era lângă el? Să intre după el sau să spargă gheața, ceea ce ar fi durat. Dacă avea o sfoară, putea să-l tragă. Și un minut sub gheață e mult„, a punctat și Robert Vasiliu pentru gsp.ro