Greșeala uriașă pe care o fac șoferii. Este interzis să circuli așa pe șoselele din România! Amenzile sunt uriașe

Există o serie de obligații pe care șoferii trebuie să le respecte în mod special pe timp de iarnă. Nerespectarea acestor reguli va duce la scancționarea automată a șoferilor.
Alina Costache
21 ian. 2024, 10:00
Greșeala uriașă pe care o fac șoferii. Este interzis să circuli așa pe șoselele din România! Amenzile sunt uriașe
Greșeala uriașă pe care o fac majoritatea șoferilor. Este interzis să circuli așa pe șoselele din România!

Conform acestei reguli, șoferiii auto sunt susceptibili de a primi amenzi pe loc! Pe lângă obligativitatea montării anvelopelor de iarnă, șoferii trebuie să respecte și o altă cerință esențială.

Șoferii auto care nu își curăță corespunzător vehiculul de zăpadă se expun riscului de a fi sancționați de către Poliția Rutieră. Aceștia pot primi o amendă în valoare de 430 de lei dacă sunt surprinși circulând cu autovehiculul acoperit de zăpadă.

Citește și: Legea moştenirii 2024. Cum se împarte averea şi cum se stabilesc principalii moştenitori. Cine şi în ce condiţii pierde dreptul la moştenire

Mașinile încărcate cu zăpadă reprezintă o amenințare reală pentru ceilalți participanți la trafic, deoarece bucățile de gheață pot cădea de pe plafon sau de pe lunetă, punând în pericol viețile altor persoane.

Pe lângă aceasta, conducătorii auto nu au voie să circule cu autovehicule murdare. Geamurile murdare pot afecta semnificativ vizibilitatea în trafic, iar praful, noroiul, zăpada sau gheața pot obstrucționa vederea, generând pericole atât pentru șofer, cât și pentru ceilalți participanți la trafic.

Un alt aspect important este faptul că o mașină curată consumă mai puțin combustibil decât una murdară. Curățarea vehiculului poate reduce consumul de combustibil cu până la 10%, datorită îmbunătățirii aerodinamicii și reducerii frecării.

Conform obligațiilor legale, șoferii au responsabilitatea de a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale vehiculului lor. Nerespectarea acestei reguli poate atrage amenzi cuprinse între 870 de lei și 1.160 de lei. Este important de menționat că legea din România nu precizează gradul de curățenie al geamurilor, lăsând la latitudinea polițistului decizia de a aplica sau nu o amendă.

În acest context, Titi Aur, fost pilot de raliuri și specialist în conducere defensivă, îndeamnă conducătorii auto să evite circulația cu mașini murdare, nu doar pentru a evita amenzi, ci și pentru a preveni potențiale accidente rutiere.

„Sunt tot felul de soluții, inclusiv pentru parbriz, ca să plece apa de pe el. O mașină, cu cât este mai lustruită și mai curată, cu atât are frecarea mai mică. Frecarea este un element care influențează consumul. Dacă este murdară, frecarea e mai mare.

A întreține mașina, înseamnă și latura estetică, dar înseamnă și că vopseaua va rezista mai mult, va fi mai lucioasă și mai frumoasă și vom consuma mai puțin. Pe cale de consecință, mașina va merge mai repede”, a spus el într-un interviu.

Citește și: Taxe și Impozite 2024. Banii pe care îi vor plăti românii la vânzarea unui imobil

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Cei mai bine plătiți angajați de la stat. Și nici nu sunt amenințați de șomaj
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Joe Biden reevaluează candidatura dacă apar probleme medicale, în contextul presiunilor din partid
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'