Ploaie urmată de temperaturi sub zero grade duce la formarea poleiului pe drumurile din România. Fostul campion de raliuri Titi Aur a vorbit despre pericolul de pe șosele când mașina intră în derapaj. Potrivit fostului pilot, mulți șoferi se pierd și comit o greșeală uriașă, care îi expune un risc iminent de accident.
„Cea mai mare greșeală care se face când mașina „dansează“ stânga-dreapta este că cel de la volan, neștiind să controleze derapajul, de cele mai multe ori – și spun asta din experiența de la cursurile noastre de conducere defensivă – majoritatea șoferilor din România (aproximativ 80%) fac exact ce nu trebuie. Fie trag în direcția opusă, fie trag mai mult decât trebuie sau mai repede decât trebuie.
Noi facem cursuri și cu străini. Acolo, procentul este exact invers: 80% fac ce trebuie și 20% ce nu trebuie. Străinii sunt mai buni ca noi “, a spus Titi Aur, la DC News.
Titi Aur a explicat că dacă mașina pleacă de spate către dreapta, șoferul trebuie să vireze tot către dreapta.
„Ar trebui să știi să controlezi derapajul. Trebuie să înțelegi ce trebuie să faci din punct de vedere practic. Din punct de vedere teoretic eu spun că atunci când mașina pleacă de spate către dreapta, tu trebuie să virezi tot către dreapta, dar numai atât cât să ții roțile pe direcția de mers. Trebuie să tragi repede, dar numai atât cât trebuie. Cel mai important lucru e să nu reduci. Ăsta e cel mai important lucru, deoarece e împotriva instinctului”, a spus fostul campion de raliuri.
Mulți șoferi ridică piciorul de pe accelerație, un lucru greșit, spune expertul în conducere defensivă.
„Când mașina pleacă de spate, șoferul simte asta ca fiind pericol. Primul instinct al șoferului e să ridice piciorul de pe accelerație. Asta înseamnă amplificarea derapajului. Ca să nu faci greșeli, trebuie să faci exerciții. Dacă nu faci exerciții, ajungi să pierzi mașina de sub control”, spune Titi Aur.
„Frânarea de urgență se poate face și la mașina fără sistem ABS prin apăsarea maximă a frânei, dar fără să existe o blocare a roților. Trebuie dozată apăsarea astfel încât să nu existe o blocare a roților. De exemplu, când ești pe asfalt și roțile se blochează auzi un scârțâit, dar dacă ești pe o zonă umedă, pe gheață sau zăpadă, când începi să frânezi, simți că frânezi, dar la un moment dat parcă nu mai frânează mașina și simți că accelerezi. Asta se întâmplă pentru că una sau mai multe roți au început să se blocheze. O roată blocată are aderență mai mică decât o roată care se învârte. Astfel, când apeși pedala de frână și simți că mașina se duce în față, cu cât apeși mai tare, cu atât mașina pare că accelerează, când ea, de fapt, decelerează“, a spus Titi Aur.
„Am auzit un șofer de camion că a frânt pe umed și a dat următoarea explicație: Nu știu, a frânat cât a frânat mașina și la un moment dat nu a frânat, ci a accelerat. De fapt, s-au blocat roțile și roata blocată, mai ales pe ud, înseamnă aderență mai mică decât roata care se învârte.
Sistemul de frânare fără ABS putem spune că nu mai există, iar acum majoritatea șoferilor conduc o mașină cu sistem ABS“, a explicat Titi Aur, la DC News.
”De ce tremură pedala? Mașina ar putea fi construită să nu tremure pedala, dar sistemul e gândit să-i transmită șoferului informația că una sau mai multe roți sunt la limita ruperii de aderență. Atunci, șoferii care nu au condus mașini cu ABS sunt tentați când simt acele vibrații să ridice puțin piciorul, ceea ce e fatal pentru mașina cu sistem ABS. În momentul acela, calculatorul nu mai știe ce are de făcut, tu eliberezi puțin, el consideră că nu mai ai nevoie de frână, îți eliberează frâna, tu eliberezi pedala, iar aceasta se ridică tot mai sus. Șoferul începe să spună că sistemul ABS nu e bun și mașina lui cu sistem ABS frânează mai rău decât mașina veche fără sistem ABS. Șoferul neștiutor dozează câte puțin, pedala vine tot mai sus, iar mașina nu frânează.
La sistemul ABS trebuie apăsat maxim pedala de frână și indiferent ce se aude, tu trebuie să ții piciorul acolo, iar sistemul știe ce are de făcut“, a explicat, la DC News, Titi Aur, specialist în conducere defensivă.