Greșeala uriașă pe care o fac șoferii pe timp de iarnă. Titi Aur: ”Ajungi să pierzi mașina de sub control”

Meteorologii au emis o atenţionare cod galben de vânt, polei, ninsori moderate cantitativ şi viscol pentru Moldova, Dobrogea şi jumătatea de est a Munteniei începând de duminică după-amiază până marţi dimineaţă. Temperaturile vor scădea până la minus 20 de grade. Expertul în conducere defensivă Titi Aur vine cu sfaturi utile pentru șoferi în această perioadă.
Filip Stan
07 ian. 2024, 15:56
Greșeala uriașă pe care o fac șoferii pe timp de iarnă. Titi Aur: ”Ajungi să pierzi mașina de sub control”

Ploaie urmată de temperaturi sub zero grade duce la formarea poleiului pe drumurile din România. Fostul campion de raliuri Titi Aur a vorbit despre pericolul de pe șosele când mașina intră în derapaj. Potrivit fostului pilot, mulți șoferi se pierd și comit o greșeală uriașă, care îi expune un risc iminent de accident.

„Cea mai mare greșeală care se face când mașina „dansează“ stânga-dreapta este că cel de la volan, neștiind să controleze derapajul, de cele mai multe ori – și spun asta din experiența de la cursurile noastre de conducere defensivă – majoritatea șoferilor din România (aproximativ 80%) fac exact ce nu trebuie. Fie trag în direcția opusă, fie trag mai mult decât trebuie sau mai repede decât trebuie.

Noi facem cursuri și cu străini. Acolo, procentul este exact invers: 80% fac ce trebuie și 20% ce nu trebuie. Străinii sunt mai buni ca noi “, a spus Titi Aur, la DC News.

Citește și: Ger, ninsori și viscol în jumătate de țară. ANM a emis COD GALBEN. Când începe să ningă la București Harta ANM

 

Cum controlezi mașina în caz de derapaj. Pericol pentru șoferi în caz de polei

Titi Aur a explicat că dacă mașina pleacă de spate către dreapta, șoferul trebuie să vireze tot către dreapta.

„Ar trebui să știi să controlezi derapajul. Trebuie să înțelegi ce trebuie să faci din punct de vedere practic. Din punct de vedere teoretic eu spun că atunci când mașina pleacă de spate către dreapta, tu trebuie să virezi tot către dreapta, dar numai atât cât să ții roțile pe direcția de mers. Trebuie să tragi repede, dar numai atât cât trebuie. Cel mai important lucru e să nu reduci. Ăsta e cel mai important lucru, deoarece e împotriva instinctului”, a spus fostul campion de raliuri.

Citește și: Șofer oprit în trafic, în Capitală, cu pistolul și încătușat de polițist. Un polițist s-a suit pe capota mașinii

Mulți șoferi ridică piciorul de pe accelerație, un lucru greșit, spune expertul în conducere defensivă.

„Când mașina pleacă de spate, șoferul simte asta ca fiind pericol. Primul instinct al șoferului e să ridice piciorul de pe accelerație. Asta înseamnă amplificarea derapajului. Ca să nu faci greșeli, trebuie să faci exerciții. Dacă nu faci exerciții, ajungi să pierzi mașina de sub control”, spune Titi Aur.

 

De ce tremură pedala când se activează sistemul ABS. Explicația lui Titi Aur

„Frânarea de urgență se poate face și la mașina fără sistem ABS prin apăsarea maximă a frânei, dar fără să existe o blocare a roților. Trebuie dozată apăsarea astfel încât să nu existe o blocare a roților. De exemplu, când ești pe asfalt și roțile se blochează auzi un scârțâit, dar dacă ești pe o zonă umedă, pe gheață sau zăpadă, când începi să frânezi, simți că frânezi, dar la un moment dat parcă nu mai frânează mașina și simți că accelerezi. Asta se întâmplă pentru că una sau mai multe roți au început să se blocheze. O roată blocată are aderență mai mică decât o roată care se învârte. Astfel, când apeși pedala de frână și simți că mașina se duce în față, cu cât apeși mai tare, cu atât mașina pare că accelerează, când ea, de fapt, decelerează“, a spus Titi Aur.

„Am auzit un șofer de camion că a frânt pe umed și a dat următoarea explicație: Nu știu, a frânat cât a frânat mașina și la un moment dat nu a frânat, ci a accelerat. De fapt, s-au blocat roțile și roata blocată, mai ales pe ud, înseamnă aderență mai mică decât roata care se învârte.

Sistemul de frânare fără ABS putem spune că nu mai există, iar acum majoritatea șoferilor conduc o mașină cu sistem ABS“, a explicat Titi Aur, la DC News.

”De ce tremură pedala? Mașina ar putea fi construită să nu tremure pedala, dar sistemul e gândit să-i transmită șoferului informația că una sau mai multe roți sunt la limita ruperii de aderență. Atunci, șoferii care nu au condus mașini cu ABS sunt tentați când simt acele vibrații să ridice puțin piciorul, ceea ce e fatal pentru mașina cu sistem ABS. În momentul acela, calculatorul nu mai știe ce are de făcut, tu eliberezi puțin, el consideră că nu mai ai nevoie de frână, îți eliberează frâna, tu eliberezi pedala, iar aceasta se ridică tot mai sus. Șoferul începe să spună că sistemul ABS nu e bun și mașina lui cu sistem ABS frânează mai rău decât mașina veche fără sistem ABS. Șoferul neștiutor dozează câte puțin, pedala vine tot mai sus, iar mașina nu frânează.

La sistemul ABS trebuie apăsat maxim pedala de frână și indiferent ce se aude, tu trebuie să ții piciorul acolo, iar sistemul știe ce are de făcut“, a explicat, la DC News, Titi Aur, specialist în conducere defensivă.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
“Oxicomana lui Vlad Pascu”, postare sfâșietoare, după moartea suspectă a lui Rareș. Cine l-ar fi găsit decedat în casă
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Ce să pui în pasca cu brânză dulce ca să fie vedetă pe masa de Paște. Costă în jur de 6 lei și dă o savoare unică
Capital.ro
România a pierdut un cântăreț uriaș. Ne-a lăsat comori pe note muzicale. A cântat pentru toți și a murit în tăcere
Playtech.ro
Documentul pe care românii trebuie să îl depună până la final de mai. Vor plăti sume mult mai mari
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Ghid de supraviețuire în războiul sondajelor electorale. Ștefureac: „80% din ce s-a publicat până acum sunt advertoriale electorale”
wowbiz.ro
Mesajul sfâșietor al lui Rareș Ion pentru mama lui, înainte să moară de supradoză. Ce a scris tânărul de 20 de ani despre femeia care i-a dat viață, după episodul din ambulanță
Spynews
A pus punctul pe i! Decizia radicală a Georgianei Lobonț în legătură cu familia ei. Nu mai vrea niciodată să treacă prin asta!
Spynews
Ce decizie a luat Sânziana Negru pentru casa ei din Moldova. A făcut schimbări majore de când a început lucrările: “M-am speriat când am văzut”
Evz.ro
Strategia neașteptată a lui Băsescu pentru prezidențilae. Întâlnirea care va schimba totul
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
kanald.ro
Tudor Duma, dealerul lui Vlad Pascu, a fost reținut după moartea prietenului său Rareș. Ce acuzații îi sunt aduse
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se interzic plățile? Anunț pentru toți românii cu carduri Visa și Mastercard: Pentru orice eventualitate...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Data la care intră alocațiile pe cardurile elevilor în luna mai 2024
MediaFlux
Tezaurul dacic se întoarce acasă: Cea mai grea brățară regală de aur a fost recuperată
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Semnificațiile zilei de azi: Miercurea Trădării, ziua în care iubirea a fost vândută pe 30 de arginți