Greşeli banale care îşi distrug rufele la maşina de spălat. Atenţie mare la greşeala nr.4, toţi o facem!

RomaniaTV.net a inventariat opt greșeli frecvente pe care le facem când spălăm rufe la maşina de spălat.
Alina Costache
17 dec. 2021, 19:05
Greşeli banale care îşi distrug rufele la maşina de spălat. Atenţie mare la greşeala nr.4, toţi o facem!

Acorzi o atenție deosebită tipului de detergent pe care îl folosești în maşina de spălat și încerci să alegi întotdeauna un balsam de rufe de calitate? Totuși, sunt șanse mari să faci și tu o greșeală frecventă când pui haine la spălat.

Spălatul hainelor pare un proces simplu, fără prea multe reguli: hainele albe trebuie separate de cele colorate, iar rufele proaspăt spălate trebuie scoase imediat din mașină pentru a nu prinde miros și mai multe cute decât dorim să călcăm.
Însă, dacă nu suntem atenţi, chiar și această activitate ”simplă” și neinteresantă poate avea rezultate nedorite. De cele mai multe ori, nu hainele sunt de vină atunci când se uzează și nu mai pot fi purtate, ci modul în care le spălăm și uscăm.

Mai jos îţi prezentăm 8 dintre cele mai frecvente greșeli pe care le facem când spălăm rufe.

Toarnă zeamă de lămâie în maşina de spălat vase. Rezultatele te vor lăsa fără cuvinte. Trucul genial pe care trebuie să-l încerci

Greșeala nr. 1 maşina de spălat – Program de spălare nepotrivit

Un program de spălare nepotrivit poate deteriora chiar și cele mai nepretenţioase articole de îmbrăcăminte. Programul de spălare trebuie ales în funcţie de tipul ţesăturii, care dictează temperatura optimă și viteza maximă de centrifugare. Verifică întotdeauna eticheta hainelor, pentru a vedea instrucţiunile de spălare și uscare.

Mașinile de spălat profesioniste sunt soluţia ideală pentru spălarea articolelor delicate acasă. Puloverele tale preferate din lână, pe care credeai că le poţi spăla doar manual, pot fi spălate fără niciun risc de deformare sau deteriorare, datorită programelor de spălare certificate Woolmark Blue.

Trucul genial care îţi face rufele pufoase şi alungă mirosul neplăcut din maşina de spălat

Greșeala nr. 2 – Spălare la temperatură ridicată

Atunci când speli la temperaturi joase, hainele își menţin culoarea, nu se deformează și se uzează mai puţin. În plus, temperaturile joase sunt la fel de eficiente ca cele ridicate, cu condiţia să ai o mașină de spălat performantă și un detergent eficient.

Spală la 60° C doar articolele care trebuie să fie dezinfectate, cum ar fi lenjeria de pat, prosoapele și scutecele. Toate celelalte articole pot fi spălate cu succes la 30-40° C.

Greșeala nr. 3 maşina de spălat – Netratarea petelor înaintea spălării

Se recomandă tratarea tuturor petelor înainte de a le spăla cu o soluţie special concepută în acest scop. Pentru articolele foarte murdare (în special cu nisip, praf, murdărie sau alte particule solide), se recomandă adăugarea programului de prespălare la 30° C. Altfel, este foarte posibil ca petele și murdăria să nu fie îndepărtate complet.

Pentru pete de cafea, ciocolată, vin, ketchup, ruj sau noroi, nu este nevoie să faci un drum până la curăţătorie. Creionul ultrasonic pentru îndepărtarea petelor de la Electrolux te ajută să cureţi chiar și cele mai dificile pete, fără a deteriora ţesătura. Ultrasunetele transmit vibraţii minuscule prin fibrele articolelor tale, dizolvând petele, particulă cu particulă, pentru o spălare mai eficientă.

Greşeala pe care o face toată lumea cu maşina de spălat. Creşte facturile, iar rufele nu au mirosul dorit

Greșeala nr. 4 – Prea mult detergent, prea mult balsam

Supradozarea detergentului are ca rezultat haine decolorate sau pline de dungi sau pete albe. Prea mult balsam împiedică clătirea completă a hainelor, la sfârșitul ciclului.

Pentru a evita aceste lucruri, citește cu atenţie instrucţiunile de dozare de pe etichetele produselor pe care le folosești. De asemenea, folosește o cană gradată pentru a fi sigur(ă) că dozezi cantităţile potrivite de detergent și balsam.

Greșeala nr. 5 – Folosirea balsamului în maşina de spălat pentru toate tipurile de ţesături

Balsamul de rufe îmbracă hainele într-o peliculă subţire, care relaxează fibrele, reduce formarea electricităţii statice și ușurează călcatul. Însă, nu toate ţesăturile au nevoie de acest tratament. De exemplu, prosoapele spălate cu balsam de rufe nu mai absorb apa la fel de bine ca înainte, iar articolele din elastan, spandex sau microfibre se vor deteriora mult mai rapid.

Greșeala nr. 6 – Spălarea lenjeriei de corp fără protecţie adecvată

Folosind un ciclu de spălare intensă, sutienele își pierd forma și fermitatea. Spală lenjeria de corp folosind un program de spălare delicată și un săculeţ special conceput pentru aceste articole de îmbrăcăminte. Neintrând în contact cu alte haine, lenjeria de corp nu se va deforma sau agăţa. Pentru a spăla sutiene cu balene sau cupe întărite, poţi folosi o bilă specială de protecţie.

Greșeala nr. 7 – Folosirea înălbitorului la spălarea articolelor din elastan, lycra sau spandex

Înălbitorul pe bază de clor este o soluţie foarte agresivă care uzează rapid fibrele ţesăturilor din elastan, lycra sau spandex. Evită folosirea clorului la încărcăturile cu aceste ţesături, pentru a menţine proprietăţile lor elastice. De asemenea, nu uita că aceste articole trebuie spălate cu apă rece, fără să adaugi balsam de rufe și fără să le calci după ce se usucă.

Greșeala nr. 8 – Spălarea intensivă a blugilor

Producătorii de articole din denim recomandă să nu folosești deloc mașina de spălat rufe pentru a menţine culorile cât mai mult timp. Cu toate acestea, mașinile de spălat rufe Electrolux sunt prevăzute cu un program special conceput pentru hainele din denim atât de îndrăgite și nelipsite din garderoba noastră. Acest program asigură o centrifugare delicată pentru a minimiza decolorarea denimului. Pentru rezultate optime, recomandăm să nu încarci prea mult tamburul mașinii.

Adaugă o aspirină în mașina de spălat. Rezultatul este uimitor. Trucul care a dat pe spate toate româncele

Adaugă o aspirină în mașina de spălat. Multe dintre femei o folosesc în măști având în vedere că aspirina are beneficii pentru tenul acneic. Puțini știu însă că aspirina produce o serie de reacții surprinzătoare atunci când este adăugată în maşina de spălat. Atunci când hainele sunt spălate de nenumărate ori la mașina de spălat, materialele se deteriorează iar culorile ies. Totuși, dacă adaugi în maşina de spălat aspirină, peste hainele ce urmează să fie curăţate, poţi obţine efecte umitioare cu cele ale produselor scumpe. Aspirina are capacitatea de a păstra culoarea vie şi de a proteja ţesăturile.

Un alt beneficiu pe care îl are aspirina este asupra obiectelor vestimentare de culoare albă. Substanţa favorizează păstrarea culorii albe mai mult timp, fără a distruge materialele. Pentru a vedea rapid rezultatele, specialiştii recomandă adăugarea a cinci pastile de aspirină la fiecare ciclu de spălare.

Din 2016, experții au recomandat aspirina pentru cei de peste 50 de ani cu un risc estimat de 10% de atac de cord sau accident vascular cerebral în următorii zece ani.

Citește și: Programul „Rabla pentru electrocasnice 2020” se amână. AFM anunţă că s-a încercat fraudarea procesului de înscriere

Consumul zilnic de aspirină pentru a reduce riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral nu ar mai trebui recomandat în Statele Unite pentru persoanele cu vârsta de 60 de ani și peste, a declarat, marți, un grup de experți americani.

În ceea ce privește persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 și 59 de ani, cu risc, dar care nu au antecedente de boli cardiovasculare, trebuie să ia individual decizia de a iniția acest tratament, după discuții cu medicul lor, au adăugat acești experți.

Este vorba despre un adevărată revizuire a acestei recomandări, care vizează milioane de oameni, deoarece practica este foarte răspândită în țară. Boala cardiovasculară este principala cauză de deces în Statele Unite.

Citește și: Black Friday 2021 la Dedeman. Reduceri substanţiale la televizoarele SMART şi proiectoare cu led. Ce „chilipiruri” găseşti la eMag, Altex, Flanco şi Fashion Days

DailyBusiness
Românii vor plăti rate mai mari. ROBOR a urcat la 5,58% pe an
Spynews
”Ei știu că noi aveam un plan”. Ce mesaj le transmite Adriana Bahmuțeanu copiilor ei. Vedeta luptă în continuare să îi ia acasă, după moartea lui Silviu Prigoană
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Comuna din România care e peste multe stațiuni celebre din lume. Peisajele sunt spectaculoase, aerul e curat, cazările sunt foarte bune și aici ajung din ce în ce mai mulți turiști străini
Capital.ro
Mașinile au interzis pe aceste drumuri din România. Decizia se aplică deja de vineri, 15 noiembrie
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Se schimbă legislația. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
Adevarul
Povestea tânărului care a ajuns milionar la 24 de ani. De ce a ales să se mute în Dubai: „Oamenii nu mă tratează diferit aici. Sunt un pește mic într-un iaz foarte mare”
wowbiz.ro
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă: «"Știm ce i-ai făcut lui tati»"
Spynews
Imagini de colecție cu Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu în ziua nunții. S-au căsătorit pentru prima dată în 2003
Spynews
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Evz.ro
Klaus Iohannis, pe final de mandat. Se laudă că nu a avut concediu
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
kanald.ro
„Regina Întunericului” a rupt tăcerea: „Nu și-a dorit..” S-a aflat motivul pentru care Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret!
Cancan.ro
Adevăratul motiv pentru care Silviu Prigoană s-a retras din masonerie. Ce înseamnă gradul 33, de fapt
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-au golit conturile de bani. Avertisment pentru cei care fac tranzacții online: E o înșelătorie
StirileBZI
Așa trebuie îți reglezi termopanele pe modul de iarnă! Vei avea mai multă căldură
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
stirilekanald.ro
Cine e, de fapt, polițistul spânzurat în Valea Nucarilor: Era îmbrăcat în haine civile, nu în uniformă
substantial.ro
Schelet gigant de Apatosaurus vândut în Franța pentru peste șase milioane de euro
MediaFlux
PENALITĂȚI pentru ROMÂNII care STAU la BLOC! Proprietarii au 30 de ZILE la DISPOZIȚIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Meserii bine plătite în România: cum câștigi până la 10.000 de lei pe lună fără BAC