Greșeli de evitat la întocmirea bugetului

Elaborarea bugetului este importantă dacă doriți să vă atingeți obiectivele financiare. Dar s-ar putea să ajungeți să faceți greșeli care să vă afecteze finanțele. Aflați care sunt greșelile comune de bugetare pe care ar trebui să le evitați.
Alina Costache
30 sept. 2024, 10:09
Greșeli de evitat la întocmirea bugetului
Elaborarea bugetului este un aspect important al gestionării financiare. Cu toate acestea, mulți oameni fac adesea greșeli care afectează care le deraiază obiectivele financiare.

De la ignorarea cheltuielilor mici la trecerea cu vederea a necesității de a planifica pentru situații de urgență, aceste erori au un impact uriaș asupra bunăstării financiare a unei persoane. Chiar și solicitarea unui imprumut urgent online fără o analiză adecvată este o gafă uriașă care vă poate propulsa într-o groapă serioasă de datorii.

Atunci când vă creați un buget și îl respectați, vă veți bucura de beneficii pe termen lung. Cu toate acestea, mulți oameni se luptă cu întregul concept de bugetare. Acesta poate fi dificil, mai ales pentru începători, dar cu informațiile și abordarea corecte, elaborarea unui buget ar trebui să fie floare la ureche.

Am compilat câteva sfaturi perspicace în acest articol pentru a vă ajuta să identificați greșelile comune de bugetare și cum să le evitați.

Nu vă scrieți bugetul

Deși elaborarea bugetului poate părea ușoară în mintea ta, ar trebui să îl scrii pentru a-l face practic. Dacă nu creați un buget, s-ar putea să vă cheltuiți prea mult veniturile pentru că nu v-ați notat cheltuielile. A avea un buget este un lucru, iar scrierea acestuia este un alt aspect care vă asigură că nu uitați să îl respectați.

Astfel, a nu-ți nota bugetul este o greșeală comună pe care mulți alți oameni o fac fără să știe. Te vei întreba de ce bugetul tău nu funcționează, fără să-ți dai seama că ai uitat unele cheltuieli sau ai cumpărat un articol peste limitele tale.

Obiective bugetare nerealiste

Un buget este un instrument financiar excelent care vă ajută să vă atingeți obiectivele. Crearea unui buget depinde de situația ta financiară actuală și de stilul tău de viață. Astfel, dumneavoastră sunteți cel care trebuie să vă stabiliți cheltuielile la o anumită limită care să se alinieze cu veniturile dumneavoastră. Stabilirea unor obiective bugetare nerealiste este o mare gafă, deoarece s-ar putea să vă descurajați ușor. De exemplu, nu ar trebui să vă stabiliți obiective de economisire ridicate dacă câștigați un venit mic. Bugetul nu este o abordare unică; trebuie să fiți realist și să lucrați în cadrul situației dvs. financiare. Stabilirea unor obiective realiste vă va ajuta să trăiți în limitele posibilităților dvs. și să vă respectați cu ușurință bugetul, fără să vă forțați.

Nu vă monitorizați cheltuielile

O altă greșeală pe care ar trebui să o evitați este să nu vă urmăriți cheltuielile. Să știi unde se duc banii tăi este vital dacă vrei să îți îndeplinești obiectivele bugetare. Puteți să vă stabiliți obiectivele și să visați să fiți independent din punct de vedere financiar, dar obiectivele dvs. nu vor avea niciun sens dacă nu vă monitorizați cheltuielile.

Asigurați-vă că notați fiecare cheltuială zilnică, oricât de mică, în categoriile de cheltuieli ale bugetului dumneavoastră. Fie că este vorba de cafeaua de dimineață sau de o achiziție uriașă precum un laptop sau un telefon, trebuie să o notați. Monitorizarea cheltuielilor este o cale eficientă de a obține controlul asupra finanțelor tale.

Omiterea cheltuielilor

Pentru ca bugetul dvs. să funcționeze, trebuie să includeți toate cheltuielile, indiferent cât de mici sunt. Omiterea cheltuielilor este o greșeală gravă care vă va afecta enorm bugetul. S-ar putea să rămâneți cu bani puțini și să vă întrebați ce ați făcut cu banii. Astfel, asigurați-vă că vă revizuiți periodic istoricul tranzacțiilor pentru a identifica toate cheltuielile. Puteți rata cu ușurință cheltuielile punctuale, cum ar fi asigurarea de îngrijire, cadourile, cumpărăturile de sărbători și reparațiile casei. Dacă nu aveți bani suplimentari la dispoziție pentru a rezolva aceste cheltuieli neregulate, bugetul dvs. ar putea suferi un regres extrem. Sau s-ar putea să ajungeți să împrumutați împrumuturi pentru a rezolva aceste cheltuieli. Prin urmare, puteți crea un fond de amortizare ca economii separate pentru a vă ajuta să acoperiți cheltuielile punctuale.

Nu construiți un fond de urgență

Să excelezi la elaborarea bugetului nu este suficient dacă plănuiești libertatea financiară pe termen lung. Ce se întâmplă dacă vă confruntați cu o calamitate precum pierderea locului de muncă sau o boală cronică? Sunteți pregătit să plătiți facturile sau veți lua împrumuturi pentru a rezolva cheltuielile neprevăzute? A nu vă mări fondul de urgență este o greșeală care vă poate da peste cap finanțele. Trebuie să vă planificați pentru situații de urgență economisind cel puțin câteva luni, între trei și șase, din cheltuielile de întreținere. Existența unui fond de urgență vă va proteja de cheltuielile neprevăzute. Nu veți trece prin dificultăți financiare și nu va trebui să vă împrumutați de la prieteni pentru a trece prin criză. Începeți cu puțin și economisiți în fiecare lună o parte din venitul dvs. într-un cont separat, special pentru urgențe.

Ignorarea gestionării datoriilor

Dacă doriți să mențineți un buget sănătos, trebuie să vă gestionați eficient datoriile. Neacordarea de prioritate datoriilor este o eroare care poate avea un impact negativ asupra scorului dvs. de credit. Indiferent dacă sunteți în serviciul unui împrumut pe card de credit sau al unui împrumut pe ziua de salariu, trebuie să vă angajați să reduceți soldul în fiecare lună. Ignorarea datoriilor dvs. va duce doar la stres financiar și la afectarea creditului.

Acesta este motivul pentru care este imperativ să includeți rambursarea datoriilor în buget. Reducerea datoriilor pe care le aveți vă va ajuta să eliberați bani pe care îi puteți utiliza pentru alte evoluții. În cele din urmă, veți obține controlul asupra finanțelor dumneavoastră, evitând în același timp dificultățile financiare.

Cumpărături impulsive

Cine nu iubește un pic de cumpărături impulsive, mai ales după ce salariul a intrat în cont? Dar poate fi un dușman al progresului financiar dacă nu sunteți atenți. Cumpărarea impulsivă înseamnă achiziționarea de articole fără planificare. Este un obicei nesănătos care este în detrimentul bugetului tău. Fie că vă cumpărați poșeta de firmă preferată, fie că mâncați în oraș într-o zi lucrătoare, trebuie să vă fi răvășit portofelul la un moment dat, fără un plan.

Pentru a evita comportamentul impulsiv, trebuie să alocați o anumită sumă în bugetul dvs. pentru a face față unor astfel de achiziții. Acest lucru vă va determina să nu cheltuiți prea mult pe lucrurile pe care le iubiți.

Concluzie

Elaborarea unui buget este vitală pentru toți cei care doresc să atingă independența financiară. Existența unui buget vă va ajuta să vă înțelegeți situația financiară, motivându-vă în același timp să fiți mai conștienți de cheltuielile dumneavoastră. Astfel, evitarea greșelilor de bugetare de mai sus vă va aduce cu un centimetru mai aproape de atingerea obiectivelor dvs. financiare. Chiar dacă eșuați de prima dată, nu vă descurajați. Puteți să vă modificați bugetul pentru a-l alinia la veniturile și cheltuielile dvs. și să încercați din nou.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Veste uriașă pentru Călin Georgescu. Va fi extrem de fericit: Întrunește condițiile
Playtech.ro
Scandal uriaș între Liviu Dragnea și Mihai Găinușă. Prezentatorul TV a fost concediat, politicianul nu s-a mai abţinut
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Dispozitivele medicale din China, un pericol
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Rezultate alegeri Germania: Friedrich Merz devine noul cancelar al Germaniei. CDU/CSU au câștigat scrutinul, potrivit rezultatelor provizorii
Cancan.ro
Dana Roba, un nou derapaj taxat dur. Și-a vopsit cele două fetițe. Cum arată micuțele machiate profesional
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă nouă pentru șoferi. Decizie pentru mașinile înmatriculate după 2001. Se plătește în plus din aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Dan Bongino numit director adjunct al FBI de către Kash Patel
MediaFlux
Incredibila REACȚIE a lui TRAIAN BĂSESCU când a văzut doi CERȘETORI pe stradă! FABULOS cum a reacționat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!