Greșeli de evitat la întocmirea bugetului

Elaborarea bugetului este importantă dacă doriți să vă atingeți obiectivele financiare. Dar s-ar putea să ajungeți să faceți greșeli care să vă afecteze finanțele. Aflați care sunt greșelile comune de bugetare pe care ar trebui să le evitați.
Alina Costache
30 sept. 2024, 10:09
Greșeli de evitat la întocmirea bugetului
Elaborarea bugetului este un aspect important al gestionării financiare. Cu toate acestea, mulți oameni fac adesea greșeli care afectează care le deraiază obiectivele financiare.

De la ignorarea cheltuielilor mici la trecerea cu vederea a necesității de a planifica pentru situații de urgență, aceste erori au un impact uriaș asupra bunăstării financiare a unei persoane. Chiar și solicitarea unui imprumut urgent online fără o analiză adecvată este o gafă uriașă care vă poate propulsa într-o groapă serioasă de datorii.

Atunci când vă creați un buget și îl respectați, vă veți bucura de beneficii pe termen lung. Cu toate acestea, mulți oameni se luptă cu întregul concept de bugetare. Acesta poate fi dificil, mai ales pentru începători, dar cu informațiile și abordarea corecte, elaborarea unui buget ar trebui să fie floare la ureche.

Am compilat câteva sfaturi perspicace în acest articol pentru a vă ajuta să identificați greșelile comune de bugetare și cum să le evitați.

Nu vă scrieți bugetul

Deși elaborarea bugetului poate părea ușoară în mintea ta, ar trebui să îl scrii pentru a-l face practic. Dacă nu creați un buget, s-ar putea să vă cheltuiți prea mult veniturile pentru că nu v-ați notat cheltuielile. A avea un buget este un lucru, iar scrierea acestuia este un alt aspect care vă asigură că nu uitați să îl respectați.

Astfel, a nu-ți nota bugetul este o greșeală comună pe care mulți alți oameni o fac fără să știe. Te vei întreba de ce bugetul tău nu funcționează, fără să-ți dai seama că ai uitat unele cheltuieli sau ai cumpărat un articol peste limitele tale.

Obiective bugetare nerealiste

Un buget este un instrument financiar excelent care vă ajută să vă atingeți obiectivele. Crearea unui buget depinde de situația ta financiară actuală și de stilul tău de viață. Astfel, dumneavoastră sunteți cel care trebuie să vă stabiliți cheltuielile la o anumită limită care să se alinieze cu veniturile dumneavoastră. Stabilirea unor obiective bugetare nerealiste este o mare gafă, deoarece s-ar putea să vă descurajați ușor. De exemplu, nu ar trebui să vă stabiliți obiective de economisire ridicate dacă câștigați un venit mic. Bugetul nu este o abordare unică; trebuie să fiți realist și să lucrați în cadrul situației dvs. financiare. Stabilirea unor obiective realiste vă va ajuta să trăiți în limitele posibilităților dvs. și să vă respectați cu ușurință bugetul, fără să vă forțați.

Nu vă monitorizați cheltuielile

O altă greșeală pe care ar trebui să o evitați este să nu vă urmăriți cheltuielile. Să știi unde se duc banii tăi este vital dacă vrei să îți îndeplinești obiectivele bugetare. Puteți să vă stabiliți obiectivele și să visați să fiți independent din punct de vedere financiar, dar obiectivele dvs. nu vor avea niciun sens dacă nu vă monitorizați cheltuielile.

Asigurați-vă că notați fiecare cheltuială zilnică, oricât de mică, în categoriile de cheltuieli ale bugetului dumneavoastră. Fie că este vorba de cafeaua de dimineață sau de o achiziție uriașă precum un laptop sau un telefon, trebuie să o notați. Monitorizarea cheltuielilor este o cale eficientă de a obține controlul asupra finanțelor tale.

Omiterea cheltuielilor

Pentru ca bugetul dvs. să funcționeze, trebuie să includeți toate cheltuielile, indiferent cât de mici sunt. Omiterea cheltuielilor este o greșeală gravă care vă va afecta enorm bugetul. S-ar putea să rămâneți cu bani puțini și să vă întrebați ce ați făcut cu banii. Astfel, asigurați-vă că vă revizuiți periodic istoricul tranzacțiilor pentru a identifica toate cheltuielile. Puteți rata cu ușurință cheltuielile punctuale, cum ar fi asigurarea de îngrijire, cadourile, cumpărăturile de sărbători și reparațiile casei. Dacă nu aveți bani suplimentari la dispoziție pentru a rezolva aceste cheltuieli neregulate, bugetul dvs. ar putea suferi un regres extrem. Sau s-ar putea să ajungeți să împrumutați împrumuturi pentru a rezolva aceste cheltuieli. Prin urmare, puteți crea un fond de amortizare ca economii separate pentru a vă ajuta să acoperiți cheltuielile punctuale.

Nu construiți un fond de urgență

Să excelezi la elaborarea bugetului nu este suficient dacă plănuiești libertatea financiară pe termen lung. Ce se întâmplă dacă vă confruntați cu o calamitate precum pierderea locului de muncă sau o boală cronică? Sunteți pregătit să plătiți facturile sau veți lua împrumuturi pentru a rezolva cheltuielile neprevăzute? A nu vă mări fondul de urgență este o greșeală care vă poate da peste cap finanțele. Trebuie să vă planificați pentru situații de urgență economisind cel puțin câteva luni, între trei și șase, din cheltuielile de întreținere. Existența unui fond de urgență vă va proteja de cheltuielile neprevăzute. Nu veți trece prin dificultăți financiare și nu va trebui să vă împrumutați de la prieteni pentru a trece prin criză. Începeți cu puțin și economisiți în fiecare lună o parte din venitul dvs. într-un cont separat, special pentru urgențe.

Ignorarea gestionării datoriilor

Dacă doriți să mențineți un buget sănătos, trebuie să vă gestionați eficient datoriile. Neacordarea de prioritate datoriilor este o eroare care poate avea un impact negativ asupra scorului dvs. de credit. Indiferent dacă sunteți în serviciul unui împrumut pe card de credit sau al unui împrumut pe ziua de salariu, trebuie să vă angajați să reduceți soldul în fiecare lună. Ignorarea datoriilor dvs. va duce doar la stres financiar și la afectarea creditului.

Acesta este motivul pentru care este imperativ să includeți rambursarea datoriilor în buget. Reducerea datoriilor pe care le aveți vă va ajuta să eliberați bani pe care îi puteți utiliza pentru alte evoluții. În cele din urmă, veți obține controlul asupra finanțelor dumneavoastră, evitând în același timp dificultățile financiare.

Cumpărături impulsive

Cine nu iubește un pic de cumpărături impulsive, mai ales după ce salariul a intrat în cont? Dar poate fi un dușman al progresului financiar dacă nu sunteți atenți. Cumpărarea impulsivă înseamnă achiziționarea de articole fără planificare. Este un obicei nesănătos care este în detrimentul bugetului tău. Fie că vă cumpărați poșeta de firmă preferată, fie că mâncați în oraș într-o zi lucrătoare, trebuie să vă fi răvășit portofelul la un moment dat, fără un plan.

Pentru a evita comportamentul impulsiv, trebuie să alocați o anumită sumă în bugetul dvs. pentru a face față unor astfel de achiziții. Acest lucru vă va determina să nu cheltuiți prea mult pe lucrurile pe care le iubiți.

Concluzie

Elaborarea unui buget este vitală pentru toți cei care doresc să atingă independența financiară. Existența unui buget vă va ajuta să vă înțelegeți situația financiară, motivându-vă în același timp să fiți mai conștienți de cheltuielile dumneavoastră. Astfel, evitarea greșelilor de bugetare de mai sus vă va aduce cu un centimetru mai aproape de atingerea obiectivelor dvs. financiare. Chiar dacă eșuați de prima dată, nu vă descurajați. Puteți să vă modificați bugetul pentru a-l alinia la veniturile și cheltuielile dvs. și să încercați din nou.

DailyBusiness
GRATIS de la bancă! Se oferă până pe 15 octombrie
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Smiley a rămas surprins de nepoata lui Adi de la Vâlcea, la Vocea României: „Mamă, ce apariţie!”
Fanatik.ro
Cele două ingrediente naturale care te scapă de molii. Sunt extrem de eficiente și acționează într-un timp scurt
Capital.ro
A murit cel mai mare actor. Nu-l vom uita niciodată! A fost un etalon
Playtech.ro
ȘOC! Octavian Bellu a ajuns de nerecunoscut. NU mai arată AȘA cum îl știai, e schimbat TOTAL
DailyBusiness
VINE IARNA în România! ANM anunță scăderi bruște de temperaturi
Adevarul
Partea nevăzută a vieții unor români din Suedia. „A început să arunce obiecte după noi și să ne spună să plecăm în țara noastră”
wowbiz.ro
Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când a aflat
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Vreme tot mai rea în România. Unde va fi haos
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
El a petrecut alături de Simona Halep şi de familia lor de ziua campioanei. Primele imagini cu sportiva la 33 de ani
kanald.ro
Pe ce dată sunt virate alocațiile pe card în luna octombrie 2024?
Cancan.ro
Cod galben de ninsori în România după ciclonul Ashley! Zonele unde lapovița și vântul puternic își fac apariția
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit un actor legendă. Toți românii l-am iubit. Memoria sa va fi prețuită pentru totdeauna
StirileBZI
Ce conține apa îmbuteliată din magazine: S-a aflat adevărul!
Prosport.ro
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
stirilekanald.ro
Româncă de 42 de ani ucisă "din curiozitate" de un tânăr de 17 ani. Femeia avea...
substantial.ro
Mark Rutte preia conducerea NATO, confruntat cu provocări majore
MediaFlux
EXTREMA DREAPTĂ a AJUNS la PUTERE! ȘOC TOTAL! Și România este AFECTATĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Țara cu drumuri ca ale României, dar cu de patru ori mai puține accidente. Metoda prin care a reușit să prevină tragediile rutiere