Cea mai frecventă greşeală este automedicaţia şi faptul, că recurgem imediat la antibiotice, care afectează flora intestinală şi generează rezistenţă la produsele utilizate greşit. De cele mai ulte ori, medicii recomandă paracetamolul, care se absoarbe rapid şi complet în toate ţesuturile, scrie unica.ro.
De asemenea, în această perioadă delicată, doctorii recomandă consumul a numeroase lichide pentru ca răceala să treacă cât mai repede. Se recomandă evitarea lichidele dulci, pentru că sunt absorbite mult mai lent decât apa şi nu hidratează suficient corpul. Cafeaua, ceaiul verde, ceaiul negru şi alcoolul sunt alte lichide care trebuie evitate atunci când suntem răciţi.
Citeşte şi Răceala şi gripa: Remedii neobişnuite care nu includ medicamente
O altă eroare este obiceiul de a bea ceaiuri fierbinţi. O băutură fierbinte nu diminuează simptomele răcelii, dimpotrivă le agravează, uscând mucoasa sau provocându-i arsuri, lucru care nu face decât să favorizeze apariţia bacteriilor.
Şi mâncarea joacă un rol important atunci când suntem răciţi. Astfel, fructele, legumele, supa de pui şi usturoiul nu trebuie să lipsească din dieta zilnică. La polul opus se află condimentele iuţi, precum piperul, muştarul iute sau hreanul care pot produce iritaţii ale mucoaselor. Dulciurile împiedică organismul să lupte eficient cu virusurile, iar lactatele determină eliberarea de histamine în organism, substanţe care contribuie la agravarea congestiei nazale.
Răceala nu este o afecţiune specifică temperaturilor scăzute, dar în perioada rece a anului numărul persoanelor care răcesc este mai mare pentru că petrecem mai mult timp în interior, fapt ce favorizează înmulţirea germenilor. Specialiştii recomandă în aceste situaţii un consult medical şi evitarea aglomeraţiei.
Citeşte şi Pregăteşte-te pentru TOAMNĂ. Ce trebuie să mănânci pentru a te feri de GRIPĂ şi RĂCEALĂ