Hormonii sunt niste substante chimice produse in mod natural de organism care-ti influenteaza in mod direct pofta de mancare, greutatea corporala, apetitul sexual, ciclul menstrual in cazul femeilor, dar si starea de spirit generala. Unele obiceiuri zilnice sau pe care le ai o data la ceva vreme iti dau peste cap hormonii, creand dezechilibre care se revad in starea ta oscilanta.
„Dependenta” de dulce
Cand mananci produse alimentare care contin mult zahar, mai ales cel procesat industrial, iti risti automat riscul de ingrasare, indiferent cat de intens obisnuieste sa lucreze metabolismul tau in procesul de ardere a caloriilor. Mai mult, consumul de dulce este asociat cu un risc crescut de a dezvolta rezistenta la insulina, hormonul produs de pancreas care transporta zaharul in sange si care ofera celulelor energia acestuia. Consecinta? Dezvolti afectiunea denumita sindrom metabolic care este precursorul diabetului zaharat de tip II. Mai mult, excesul de zahar din sange, asadar glicemia ridicata, si apoi scaderea nivelului de zahar genereaza stari oscilante, de la bine la rau, de la energie la apatie.
Stresatul seara
In mod normal, nivelul hormonului stresului – cortizolul – ar trebui sa scada pe parcurs de se apropie seara, pentru a-ti permite sa te culci linistit si sa ai un somn odihnitor. Insa daca suferi de stari de nervozitate, de anxietate seara, inseamna ca hormonul stresului – cortizolul – este in continuare secretat in abundenta. Inchiderea dispozitivelor electrice in incaperea in care dormi, bautul unui ceai de tei si o baie calda sunt mici trucuri care te pot ajuta sa te relaxezi seara.
Perioade de insomnie
Problema cu nivelul ridicat de cortizol seara este ca-ti determina oscilatii ale nivelului glicemiei, de la prea mare la prea mic, fapt ce-ti va deschide apetitul de mancare seara tarziu. Mai mult, cortizolul ridicat te tine treaz in perioada in care ar trebui sa dormi. Este un ciclu vicios care te face sa dorm si mai putin, si mai prost, fapt ca-ti va da peste cap starea de spirit a doua zi, cand vei resimti si oboseala acumulata tot din aceste motive.
Dietele de slabit drastice
Vrei sa slabesti si te-ai inhamat la o cura de slabire draconica in care mananci aproape… nimic? Daca nu oferi corpului suficiente grasimi si destui carbohidrati si daca faci sport in mod excesiv din dorinta de a slabi, iti scazi nivelul de estrogen din corp, fapt care poate cauza lipsa ciclului menstrual sau neregularitatea lui, revenirea la normal fiind posibila doar atunci cand revii la un regim alimentar echilibrat.
Citeste mai mult pe lyla.ro