Greşelile banale pe care le fac şoferii pe timp de iarnă. Atenţie la frâna de mână, lichidul de parbriz şi dezaburire! VIDEO

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis vineri o informare meteo de precipitaţii moderate cantitativ, predominat sub formă de ninsoare, pentru Banat, Crişana, Maramureş şi vestul şi nord-vestul Transilvaniei, valabilă de sâmbătă, ora 4:00, până duminică, ora 12:00. Şoferii trebuie să fie pregătiţi dacă pleacă la drum.
Filip Stan
07 ian. 2022, 11:20
Greşelile banale pe care le fac şoferii pe timp de iarnă. Atenţie la frâna de mână, lichidul de parbriz şi dezaburire! VIDEO

Şoferii trebuie să fie extrem de atenţi mai ales dacă merg în acest weekend la munte. Potrivit meteorologilor, în multe zone din ţară vor fi precipitaţii predominant sub formă de ninsoare şi se va depune strat de zăpadă, dar există şi risc de formare a poleiului. În Carpaţii Occidentali şi în vestul Carpaţilor Meridionali va ninge moderat, iar stratul nou de zăpadă va fi local consistent.

Şoferii care sunt nevoiti sa urce la volanul masinii fie prin oras fie la drum lung, trebuie sa fie foarte prevazatori. Ce trebuie sa faca si mai ales ce nu ne explica specialistul. Chit ca trebuie sa iesiti cu masina pe viscol si ger, chit ca o tineti in parcare ar fi bine sa urmati sfaturile specialistului. Vreti ca totul sa mearca ca pe roate, nu-i asa?

MAI prezintă topul scuzelor folosite de şoferi pentru încălcarea regulilor în trafic. „M-am epilat definitiv, nu pot să port centură”

Sorin Ene, vicecampion european la drift: „Cand ajungeti acasa seara, nu trageti frana de mana. Riscam sa se blocheze pana dimineata ca se anunta temperaturi scazute”. Daca totusi ati facut-o „incercam usor sa miscam masina in fata sau in spate fara a interveni cu fel si fel de lichide calde”, explica specialistul.

Spuneti NU apei calde pe masina!

„Este contraindicat sa turnam apa fiarta pe geamuri. Se creeaza acel soc termic si riscam sa spargem parbrizul”.

Daca ramaneti blocati, sa nu va treaca idei nastrusnice prin cap! „hai sa dezumflam rotile, hai sa le mai umflam. Nu, nu as recomanda asa ceva”, mai spune acesta.

Tot la categoria asa NU!

Sorin Ene, vicecampion european la drift: „Nu trebuie masina spalata in aceste conditii meteo. Riscam sa o deschidem foarte greu sau sa rupem clantele usilor”.

Ce trebuie totusi sa aiba orice sofer la el?

Daca plecati prin oras, trebuie pastrata o distanta mai mare ca de obicei. In caz de derapaj trebuie sa ne panicam sa bruscam masina. Sa nu bruscam directia, sa nu bruscam volanul. cu atat mai mult sa nu franam brusc.

Daca plecati in afara orasului, starea drumului daca se poate circula pe el. Sistemul de ventilatie sa fie foarte bine pus la punct, lichidul parbrizului sa fie unul de calitate.

Iar daca derapati…

Sorin Ene, vicecampion european la drift: „viraj de stanga, accelerez, am dat drumul directiei, vedeti. Volanul pleaca dupa care il prind cand am simtit ca masina isi reia atrasa”.

Greşeala fatală pe care o pot face şoferii când e ger afară VIDEO

Greșeala de sezon care îți poate distruge mașina!  Iată câțiva pași simpli care pregătesc şoferii să scape cu bine de aceste episoade enervante. Tot ce trebuie să faci este să ai câteva raclete care pot sparge gheața fără să se îndoaie. Una trebuie lăsată în portbagaj și una în habitaclu: nu poți să știi ce portieră a mașinii vei reuși să deblochezi mai ușor. Nu forța însă. Te poți trezi cu mânerul ușii rupt sau cu chederele deteriorate.

Greșeala de sezon care îți poate distruge mașina! Șoferii trebuie să aibă mare grijă la fenomenul freezing rain

NICIODATĂ, şoferii nu trebuie să torni apă caldă sau fierbine pe mașină. Aceasta poate sparge parbrizul și geamurile și poate altera culoarea mașinii. Pentru a preveni aceste neplăceri, se poate folosi un spray special pentru dezghețare, lichid de parbriz special pentru iarnă sau spirt. La fel de eficient este un amestec format dintr-un sfert alcool și trei sferturi apă, care se introduce într-un recipient cu pulverizator cu care se stropește apoi parbrizul. În câteva secunde, gheața se topește.

Pulverizați seara, pe parbrizul curat, spray pentru dezghețarea parbrizului. Chiar dacă se va depune gheață peste noapte, aceasta nu va adera la parbriz și va putea fi curățată mai ușor dimineața. De asemenea, ridicați ștergătoarele peste noapte: acestea vor fi astfel protejate de gheață și își vor păstra mai mult timp eficiența.

Citește și: Imagini halucinante pe un drum național din România. Şofer kamikaze, filmat mergând cu peste 100 km la oră cu parbrizul acoperit de zăpadă

Încălziți vârful cheii cu o brichetă timp de 5 secunde, după care introduceți-o în încuietoare, apăsați ușor (însă nu forțați) timp de 5 secunde. Repetați procedura, încuietoarea se va deschide în foarte scurt timp (cheia fiind calda va topi micile dopuri de gheață).

O soluție mai comodă, dar și mai costisitoare (între 300 și 400 de euro), este instalarea unui sistem de pornire a motorului prin telecomandă: cu ajutorul lui poți începe dezghețarea mașinii în timp ce ești în casă și fără să deschizi ușa autoturismului.

Citește și: Trucul ieftin care ține parbrizul dezghețat pe timp de iarnă. Toți șoferii trebuie să știe acest lucru! Au nevoie doar de o legumă banală

Anotimpul alb vine cu multe momente frumoase, dar și cu destule clipe complicate, şoferii trebuie să fie foarte atenţi. Cei care au cel mai mult de suferit sunt șoferii, mai ales în diminețile geroase de iarna.

Schimbați lichidul de parbriz încă înainte de scăderea temperaturilor sub 0 grade. Și ar fi bine să goliți rezervorul de tot lichidul de vară, pe care l-ați folosit în ultimele luni. Dacă uitați, e posibil să vă treziți cu furtune sparte chiar în mijlocul iernii. Și nu e plăcut și nici sigur ca vizibilitatea să se reducă în această perioadă.

Greşeala pe care o fac şoferii în sezonul de iarnă. Sfaturile lui Titi Aur VIDEO

De asemenea, pentru că nimănui nu-i place să dea piept cu temperaturile scăzute, n-ar fi rău să aruncați o privire și asupra sistemului de climatizare. Știm că majoritatea conducătorilor auto nu folosesc aerul condiționat pe timp de iarnă, influențați probabil de creșterea consumului. Nimic mai greșit. Chiar și atunci când temperaturile sunt negative, este de preferat ca sistemul de aer condiționat să funcționeze cel puțin 15 minute în fiecare lună.

Când temperatura scade sub 7 grade Celsius trebuie să schimbi anvelopele. Compușii folosiți la elaborarea cauciucului trebuie să asigure elasticitate pe timp de iarnă. Ca să nu mai vorbim despre profilul anvelopei, și el special pe timp de iarnă. Contactul mașinii tale cu solul este atât de important, încât nici cele mai avansate sisteme de siguranță nu te vor ajuta în cazul unui derapaj sau a unei frânări întârziate.

Pentru că iarna temperaturile scad foarte mult, bateria poate fi în pericol. Mai ales dacă e pe final de carieră sau dacă mașina nu s-a prea mișcat în utimele luni. Prin urmare, înainte de sezonul rece, ar fi recomandat să efectuați și o verificare a bateriei. Asta presupune și verificarea coroziunii la nivelul conectorilor.

Cum să dezabureşti maşina în câteva minute. Trucul banal cu perechea de ciorapi şi alte sfaturi utile pentru vremea de afară

Un service specializat vă poate estima durata de viață a bateriei și vă poate recomanda înlocuirea ei. Bineînțeles, ar fi recomandat să aveți în portbagaj și un set de cabluri, care vă pot ajuta să primiți curent în cazul unei descărcări complete.

E foarte important să ne oprim la timp. Mai ales iarna. Iarăși aducem în discuție cât de esențiale sunt anvelopele de iarnă, însă plusăm și cu importanța unui sistem de frânare ce funcționează corect. Potrivit specialiștilor, lichidul de frânare ar trebui verificat și înlocuit la începutul iernii, pentru că proprietățile sale sunt influențate de vremea rea și precipitații.

Dincolo de asta, atunci când schimbăm anvelopele, putem ruga mecanicii să arunce o privire și asupra plăcuțelor de frână și a discurilor. Inspectarea acestor element de frânare este utilă într-un anotimp în care trebuie să te bazezi pe frână mai mult ca oricând.

Cum îți poți dezgheța parbrizul într-un minut în diminețile geroase de iarnă. Secretul pe care trebuie să-l știe toți șoferii

Un meteorolog a găsit o metoda prin care poți dezgheța parbrizul în mai puțin de un minut. Este un truc pe care care orice șofer trebuie să îl știe iarna.

O mare problemă pe timpul iernii este legată de procesul de dezghețare a mașinii. Când te lupți cu minutele pentru a nu întârzia la muncă, când partenerul de viață te grăbește și copilul trebuie să ajungă la școală, răbdarea este testată la maximum. Din fericire, un meteorolog a găsit o soluție nouă pe lângă cele deja obișnuite.

Tehnicile vechi sunt cunoscute de toată lumea. Pentru a scăpa de gheața apărută peste noapte trebuie să ieși mai devreme ca de obicei din casă.

Este recomandat să pornești mașina cu zece minute înainte sa pleci la drum și să folosești un lichid bun de parbriz.

Ken Weathers, de profesie meteorolog, a venit cu o idee inovatoare pentru această problemă.

Bărbatul a realizat un amestec cu ajutorul căruia poți dezgheța parbrizul în mai puțin de un minut, conform descopera.ro.

Ingredientele folosite de Ken Weathers sunt ușor de procurat și nu costă foarte mult. Tot ce trebuie sa faci pentru a prepara soluția este să umpli un recipient cu pulverizator cu 1/3 apă și 2/3 părți alcool izopropilic. Nimic mai simplu.

Greșeala de sezon care îți poate distruge mașina! Șoferii trebuie să aibă mare grijă la fenomenul freezing rain

Greșeala de sezon care îți poate distruge mașina!  Iată câțiva pași simpli care pregătesc orice șofer să scape cu bine de aceste episoade enervante. Tot ce trebuie să faci este să ai câteva raclete care pot sparge gheața fără să se îndoaie. Una trebuie lăsată în portbagaj și una în habitaclu: nu poți să știi ce portieră a mașinii vei reuși să deblochezi mai ușor. Nu forța însă. Te poți trezi cu mânerul ușii rupt sau cu chederele deteriorate.

Greșeala de sezon care îți poate distruge mașina! Șoferii trebuie să aibă mare grijă la fenomenul freezing rain

NICIODATĂ nu trebuie să torni apă caldă sau fierbine pe mașină. Aceasta poate sparge parbrizul și geamurile și poate altera culoarea mașinii. Pentru a preveni aceste neplăceri, se poate folosi un spray special pentru dezghețare, lichid de parbriz special pentru iarnă sau spirt. La fel de eficient este un amestec format dintr-un sfert alcool și trei sferturi apă, care se introduce într-un recipient cu pulverizator cu care se stropește apoi parbrizul. În câteva secunde, gheața se topește.

Pulverizați seara, pe parbrizul curat, spray pentru dezghețarea parbrizului. Chiar dacă se va depune gheață peste noapte, aceasta nu va adera la parbriz și va putea fi curățată mai ușor dimineața. De asemenea, ridicați ștergătoarele peste noapte: acestea vor fi astfel protejate de gheață și își vor păstra mai mult timp eficiența.

Citește și: Imagini halucinante pe un drum național din România. Şofer kamikaze, filmat mergând cu peste 100 km la oră cu parbrizul acoperit de zăpadă
Încălziți vârful cheii cu o brichetă timp de 5 secunde, după care introduceți-o în încuietoare, apăsați ușor (însă nu forțați) timp de 5 secunde. Repetați procedura, încuietoarea se va deschide în foarte scurt timp (cheia fiind calda va topi micile dopuri de gheață).

O soluție mai comodă, dar și mai costisitoare (între 300 și 400 de euro), este instalarea unui sistem de pornire a motorului prin telecomandă: cu ajutorul lui poți începe dezghețarea mașinii în timp ce ești în casă și fără să deschizi ușa autoturismului.

Citește și: Trucul ieftin care ține parbrizul dezghețat pe timp de iarnă. Toți șoferii trebuie să știe acest lucru! Au nevoie doar de o legumă banală

DailyBusiness
Marcel Ciolacu aruncă bomba înainte de alegeri: „Nu e o certitudine că voi intra în turul 2!”
Spynews
Ce țepe a luat Valerie Lungu de când a început să își construiască noua casă. În ce stadiu sunt lucrările
Bzi.ro
Gabriela Lucuțar a rupt tăcerea despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! A spus totul despre testament
Fanatik.ro
Proiectul uriaș prin care România poate ajunge o forță în regiune. Platforma a ajuns deja la Constanța și a costat sute de milioane de euro
Capital.ro
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
Playtech.ro
Soția lui Emil Boc, apariție de senzație. A făcut furori pe podiumul de modă. Cum arată Oana și cu ce se ocupă
DailyBusiness
Marcel Ciolacu anunță data oficială a aderării la Schengen
Adevarul
Destrămarea URSS, KGB și relația cu NATO în anii ‘90. Fostul șef al diplomației ruse dezvăluie adevărul din culise
wowbiz.ro
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă au răsunat în curtea cimitirului, înainte ca sicriul să fie coborât în groapă
Spynews
Mesajul de ultimă oră transmis de Mihaela Botezatu, cea care a fost partenera de viață a lui Silviu Prigoană: "Nu mai pot..."
Spynews
Igor Cuciuc și-a înmormântat fiica. Imagini dureroase din ziua în care Andreea a fost condusă pe ultimul drum / GALERIE FOTO
Evz.ro
Silviu Prigoană, conștient că nu va mai trăi mult. Ce i-a agravat starea de sănătate
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
kanald.ro
Culiță Sterp a dat-o de gol pe mama Geta: „Vrea să se mărite”. Gestul făcut de mama Geta la cununia artistului cu Daniela
Cancan.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o lună decembrie cum n-a mai fost, în București. Câte zile ninge
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit cel mai iubit actor. Lumea e în lacrimi: Pierderea pe care o simțim este incomensurabilă
StirileBZI
Meteorologii Accuweather anunță ninsori viscolite! Pe ce dată se întâmplă
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
stirilekanald.ro
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe sicriul fiicei sale, abia se mai ține pe picioare
substantial.ro
Atacurile aeriene ale Turciei în nord-estul Siriei lasă peste un milion de oameni fără apă și electricitate
MediaFlux
PUTIN a DECIS URGENT! RUSIA pregătește o nouă ARMATĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine beneficiază de indemnizație la pensie de 50%