Greşelile care cresc masiv factura la energie electrică – Metodele banale de economisire

Modul standby este conceput pentru confortul utilizatorilor care nu trebuie să pornească echipamentele electronice de fiecare dată când iau o pauză. Confortul costă însă!
Filip Stan
09 dec. 2023, 17:30
Greşelile care cresc masiv factura la energie electrică - Metodele banale de economisire

Facturile ridicate la electricitate îi motivează pe oameni să își controleze mai bine consumul de electricitate acasă. Cu toate acestea, unii oameni nu realizează că aparatele, cum ar fi televizoarele și laptopurile, pot consuma energie electrică și atunci când sunt închise. Atunci când nu sunt folosite, acestea intră în modul standby.

Nu putem reduce noi înșine prețurile la electricitate, dar putem încerca, cel puțin într-o mică măsură, să reducem facturile mari la electricitate din propria casă. Atunci când căutăm să facem economii, trebuie mai întâi să ne uităm mai atent la aparatele pe care le folosim cel mai des. Telefonul, laptopul sau televizorul consumă energie electrică și atunci când nu le folosim, de exemplu, în modul standby.

Ce este modul standby? Aparatul nu funcționează, dar consumă energie electrică
Modul standby este așa-numita stare de veghe a unui aparat, care poate fi recunoscută adesea prin simbolul caracteristic Standby, care este un cerc traversat de o linie verticală.

Deși aparatul nu funcționează în acest moment, el rămâne pregătit să execute comenzi în orice moment, de exemplu, să pornească un film prin apăsarea unui buton de pe telecomandă. Astfel, putem porni rapid radioul sau televizorul folosind o anumită comandă.

DOCUMENT Voucherele și ajutoare sociale tăiate în 2024. Ce bugetari rămân fără tichete de vacanță
Modul standby este conceput pentru confortul utilizatorilor care nu trebuie să pornească echipamentele electronice de fiecare dată când iau o pauză. Atunci când vedeți pe ecranul aparatului dvs. semnele distinctive de culoare roșie sau albastră sau numerele care arată ora, este semn că acesta se află tot timpul în modul standby. Acest lucru oferă confort consumatorilor, dar are un dezavantaj major – duce la creșterea facturilor de electricitate.

Așadar, merită să verificăm dacă este cu adevărat necesar ca home theater-ul pe care îl pornim o dată la câteva luni sau radioul care funcționează în principal ca ceas să fie în standby. Sau, până la urmă, pot fi pur și simplu oprite?

Cum să dezactivați modul standby pe televizor? Nu este atât de greu!
Modul standby al laptopului sau al televizorului este un adevărat consumator de energie electrică, așa că este util să știm cum poate fi oprit. Desigur, pentru modelele individuale de echipamente, acest lucru poate varia. Totuși, în majoritatea cazurilor, pentru a dezactiva modul standby al televizorului, este suficient să intrați în setările acestuia, să selectați opțiunea „soluții ecologice” sau „economii” și să treceți la oprirea automată a alimentării. De asemenea, multe dispozitive vă permit să alegeți un interval de timp după care televizorul se va opri automat.

Iată cât curent consumă aceste dispozitive:

  • 0,8 până la 2,2 W – pentru un laptop
    0,8 până la 5 W – pentru televizor
    între 1 și 3 W pentru un DVD player
    de la 15 la 28 W pentru un set-top box de televiziune digitală
    între 6 și 9 W pentru un router

Dispozitivele individuale în modul standby nu consumă cantități mari de energie electrică, astfel încât acestea nu ar trebui să ne împovăreze nici măcar în vremurile actuale, când prețurile energiei electrice sunt ridicate. Cu toate acestea, dacă adunăm toate aparatele care sunt conectate la rețeaua electrică și care se află în modul standby timp de câteva ore pe zi, se poate dovedi că sunt atât de multe încât, fără să știm, cheltuim foarte mult pe ele.

Facturile umflate, la control. ANRE, reacţie promptă după atacul lui Marcel Ciolacu în şedinţa de Guvern

Reducerea funcționării aparatelor în modul standby nu este singura modalitate de a economisi energie electrică. Merită să acordăm atenție și clasei energetice a aparatelor din casa noastră. Cele mai economice aparate sunt, bineînțeles, cele cu clasa A+ și superioară.

De asemenea, este întotdeauna o idee bună să închidem aparatele pe timp de noapte, să cumpărăm o cheie specială sau să setăm aparatele pentru a porni și opri automat. Pe de altă parte, pentru aparatele care consumă energie electrică și nu pot fi oprite, cum ar fi un frigider, merită să nu uitați să le folosiți în mod corespunzător. Pentru a vă asigura că aparatele consumă mai puțină energie, acestea trebuie amplasate cât mai departe de sursele de căldură.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Ce să nu faci niciodată ca să atragi prosperitatea în viața ta. Anca Dimancea dezvăluie obiceiul negativ pe care multe persoane îl au: ”Vreau să se înțeleagă acest lucru”
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Playtech.ro
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Salariul muncitorilor necalificați din Timișoara stârnește polemici: „N-aveți idee câți oameni cu patru clase nu stau să fie slugile altora”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Atenție la banii din portofel! S-ar putea să fie falși. Ce se întâmplă
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Zelenski: Aderarea Ucrainei la NATO este realizabilă, dar necesită eforturi diplomatice
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul staţiunilor de schi cu cel mai bun raport calitate-preţ din Europa. Bucureştenii pot ajunge la două dintre ele în 6-7 ore de mers cu maşina