Specialiștii g-m.ro au mai multe recomandări pentru utilizatorii de centrale termice pentru a avea facturi mai mici la încălzire în sezonul rece.
Sfatul 1: Instalează un termostat
Daca iti doresti costuri reduse pentru incalzirea casei tale este bine sa folosesti un termostat de ambient cu care poți controla eficient consumul centralei termice. Vei putea astfel să reglezi temperatura în interiorul locuinţei pe toată durata zilei, chiar si atunci cand nu esti acasa.
Sfatul 2: Remedierea defectiunilor și identificarea eventualelor pierderi de presiune
Daca centrala termică pierde presiune si aceasta presiune scade sub valoarea de 0,5 bari, trebuie neaparat sa identifici eventualele pierderi de apă ale instalației de radiatoare. Daca nu poti face tu acest lucru, te sfatuim sa contactezi de indata personalul tehnic specializat pentru remedierea avariei.
În care presiunea în centrala termică atinge o valoare peste 2,5 bari, este necesară golirea instalației pe la robinetul de golire al centralei până cand valoarea presiunii devine 1,5 bari. Daca in continuare presiunea creste, robinetul de încărcare cu apa a instalației trebuie să fie închis, iar daca exista variatii ale presiunii în centrala termică trebuie sa soliciti interventia unui specialist care va verifica presiunea aerului in vasul de expansiune.
Citește și: Cât de calde vor fi caloriferele bucureștenilor la iarnă. Anunțul de ultimă oră făcut de Termoenergetica
Sfatul 3
Izolaţi termic locuinţa şi asigurați-vă că nu se pierde căldură nici pe la ferestre, nici pe la uşi. Poti obtine un consum de gaze naturale mai mic cu 30 pana la 45% daca izolarea termică a locuinţei este realizată corespunzător.
Sfatul 4
Daca remarci la centrala ta un zgomot de fierbere, acesta este cauzat de acumularea de calcar in schimbatoarele de caldura ale centralei. Problema poate fi rezolvata prin curățarea sau, după caz, înlocuirea acestora.
Sfatul 5. Ce faci dacă pleci de acasă o perioadă mai lungă de timp în sezonul rece
În cazul în care pleci de acasă o perioadă mai lungă de timp în sezonul rece este recomandat sa lasi centrala conectata la priza si sa activezi funcțiile de siguranță, precum cea de anti-îngheț și anti-blocare. Cand vei reveni acasa, timpul de reincalzire a locuintei va fi scurt, fara consum mare de gaz.
Sfatul 6. Păstrarea unei temperaturi constante în locuință
E important sa reglezi temperatura din interiorul locuintei tale in mod corespunzator dacă nu esti acasa. Ideal este ca în living să fie 20 de grade Celsius, 19-20 de grade în dormitor şi 22 de grade Celsius în baie. Temperaturi pot crește dacă ești acasă.
Specialiștii spun că temperatura ideala pentru un somn odihnitor se incadreaza intre 16 si 19 grade Celsius, cu conditia sa fim imbracati in pijamale si inveliti. Recomandarea de astazi este sa setezi termostatul ambiental sau robinetul termostatat al caloriferului din dormitor la cel mult 20 grade Celsius pe perioada noptii.
Citește și: Peste 6.000 de blocuri din Bucureşti, fără apă caldă. Avarie majoră anunțată de Termoenergetica
Sfatul 7. Caloriferele să nu fie blocate de mobilă
Radiatoarele nu trebuie mascate de obiecte de mobilier, iar dacă nu se încălzesc uniform, trebuie aerisite la fiecare început de sezon rece.
Sfatul 8. Aerisirea instalației înaintea sezonului rece
O data pe an, inaintea inceperii sezonului rece, se recomanda curățarea kit-urilor de evacuare. Verificarea presiunii din instalatia centralei şi a coşului sunt doua operatiuni esentiale pentru o buna functionare a centralei tale termice. De asemenea, caloriferele din locuinta trebuie aerisite pentru a elimina bulele de aer prinse in interior deoarece acestea scad randamentul instalatiei de incalzire. Iti recomandam sa efectuezi aerisirea instalatiei de incalzire la cateva zile dupa ce aceasta a fost pusa in functiune.