Greșelile pe care le fac o mulțime de oameni. Cum să-ți scazi riscul de a face cancer. Iată ce spun specialiștii

Riscul de cancer poate fi redus semnificativ, dacă ținem cont de câteva sfaturi simple ale medicilor. Fără alcool în exces, cu o dietă echilibrată, mișcare zilnică și fără fumuri, putem să trăim mai bine și mai mult.
Filip Stan
19 ian. 2022, 17:46
Greșelile pe care le fac o mulțime de oameni. Cum să-ți scazi riscul de a face cancer. Iată ce spun specialiștii

Cum să-ți scazi riscul de a face cancer. Cancerul este un cuvânt care comprimă în el toată groaza unei boli pentru care nu s-a găsit încă leac. Și totuși, puterea rămâne la noi și numai de noi depinde să nu ne îmbolnăvim.

Cu toții am avut (sau poate că avem) prieteni, oameni apropiați sau îndepărtați care au fost atinși de boală. Ne putem îmbolnăvi din motive care nu țin de noi, cum ar fi vârsta sau moștenirea genetică. Vestea bună este că putem reduce semnificativ acest risc dacă ne hotărâm să ne schimbăm obiceiurile zilnice, dacă înțelegem că anumite alegeri chiar ne fac rău.

Știai că proporția cancerelor care au origine genetică este mai mică de 10%, în timp ce 40% din cazurile de cancer detectate în fiecare an ar putea fi evitate prin schimbarea stilului de viață?

Recent, Institutul Național al Cancerului (INCa) din Franța a publicat un ghid cu sfaturi practice de prevenție, mituri demontate, idei și planuri simple și clare cu ajutorul cărora putem să fim și să ne menținem sănătoși. Corpul și alegerile pe care le facem în numele lui ne aparțin.

Consumul exagerat de alcool, fumatul, dieta dezechilibrată, excesul de greutate, poluarea sunt numai câteva dintre cauzele care favorizează apariția cancerului.

Află în continuare cum te poți feri de cancer, maladia care seceră în fiecare an viețile a milioane de oameni.

Alimentația sănătoasă, esențială pentru menținerea sănătății

Din păcate, nu există alimente-minune care vindecă sau previn cancerul. În schimb, alimentația echilibrată are beneficii incontestabile pentru sănătate. Asta, deoarece are un rol esențial în prevenirea obezității, care este asociată cu apariția a nu mai puțin de 13 de tipuri diferite de cancer: de colon, rect, pancreas, gastric, de tract biliar, esofagian, endometrial, de sân, ovarian, cancer renal și al măduvei osoase.

Potrivit dr. Marie-Line Huc, dietetician-nutriționist, „fructele, legumele și produsele din cereale întregi sau nerafinate au beneficii importante pentru sănătate. Astfel, este important să consumați zilnic cinci fructe și legume și un produs din cereale integrale, organice sau nu”.

Putem să mâncăm sănătos cu bani puțini, dar este important să optăm pentru cantități rezonabile și să ne alegem cu atenție hrana, pentru că nu toate alimentele sunt egale.

Riscul de cancer, mai crescut în rândul consumatorilor de alcool

Deși consumul de alcool încurajează comunicarea, prietenia, împărtășirea gândurilor, iar în multe țări face parte din cultura națională, este bine să reținem că acesta, mai precis etanolul, a fost clasificat drept „cancerigen definit” încă din anul 1988. Numai în anul 2015, de exemplu, se estimează că a provocat 41.000 de decese în Franța, dintre care peste 40% au fost cauzate de cancer.

Potrivit specialiștilor, alcoolul este de două ori mai nociv atunci când este asociat cu fumatul.

„Strategiile de marketing ale producătorilor de alcool sunt foarte cinice și sofisticate. Pentru publicul-țintă format din tineri, obiectivul producătorilor este să le ofere produse ieftine care se concentrează pe arome și gusturi, cum ar fi banalul mojito de căpșuni. Băuturile ieftine și aromate sunt o rampă de acces la produse mai clasice”, spune Karine Gallopel-Morvan, profesor universitar specializat în Marketing Social la Școala de Studii Superioare în Sănătate Publică.

Fumatul, principalul factor de risc în apariția cancerului

Fumatul rămâne în topul factorilor de risc pentru cancer, dar este și primul care poate fi prevenit. O țigară este alcătuită din tutun, hârtie și produse care îi schimbă gustul și mirosul. Odată aprinsă, arderea acestuia determină formarea a numeroase substanțe toxice.

Fiecare țigară este o adevărată fabrică chimică, ale cărei particule intră în corp. În ceea ce privește nicotina, o substanță prezentă în mod natural în tutun, ea este responsabilă de dependența de țigări, dar nu este cancerigenă.

Cum să te lași de fumat – ce variante ai la dispoziție

Înlocuitorii de nicotină (plasture, gumă de mestecat, inhalator) sunt un ajutor eficient în eliberarea treptată a dorinței de a fuma. Însă, dacă unii nu pot renunța la nicotină, pot opta pentru țigara electronică.

„Țigara electronică nu conține tutun și nu funcționează prin ardere. Când vapezi, lichidul aromat (care poate conține nicotină) este încălzit și se transformă în picături, în vapori. Aer. Acest lucru te ajută să eviți majoritatea substanțelor cancerigene din țigări. Țigara electronică ajută la renunțarea la fumat, în realitate. Poate fi un instrument care te ajută să renunți la fumat. Utilizată singură, nu împreună cu țigările tradiționale, aceasta contribuie la reducerea riscurilor asociate fumatului”, potrivit ghidului realizat de Institutul Național al Cancerului.

Așadar, fără fum, fără mult alcool, axați pe o dietă echilibrată și variată, cu mișcare în fiecare zi, doar așa putem să rămânem sănătoși. Să ne ocupăm de sănătatea noastră, înainte de toate!

Citește și Alimentele care te ţin departe de cancer. Acestea pot reduce riscul datorită nivelului ridicat antioxidanți

Citește și Alimentul minune care tratează o mulţime de afecţiuni. Ne poate feri de cancer şi se găseşte în orice supermarket

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul surpriză din România care a trecut printr-o schimbare la față. E printre cele mai bogate din țară, construiește pe bandă rulantă și atrage fonduri cu o forță de nedescris. E la zi cu tot ce e nou și frumos. Până și transportul public este exclusiv electric
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni