Judecătoria sectorului 4 a stabilit la finalul anului trecut acordarea unor despăgubiri civile consistente pentru una dintre fostele paciente ale doctorului Gheorghe Burnei. Este vorba despre cazul Amira Camelia Hamed, o tânără acum în vârstă de 26 de ani, fostă pacientă operată de șapte ori de medicul Burnei.
Judecătorii au stabilit, pe 18 decembrie 2023, că Gheorghe Burnei, în solidar cu Spitalul Clinic pentru Copii Marie Skladowska Curie, trebuie să-i plătească Amirei daune morale în valoare de 125.000 de euro și daune materiale de 18.755 lei. Totodată, instanța a stabilit ca tânăra să beneficieze de plata unei prestații periodice lunare reprezentate de diferența dintre salariul minim pe economie și pensia de invaliditate. Potrivit deciziei instanței, sumele vor fi înaintate de societatea de asigurare care avea contract cu spitalul. Decizia nu este definitivă, iar medicul a anunțat deja că o va contesta.
În motivarea publicată recent, instanța a concluzionat ”că fapta ilicită săvârșită de către pârâtul Burnei Gheorghe, care se încadrează în noțiunea de malpraxis medical constă în alegerea greșită a soluției terapeutice pentru luxația congenitală de șold, fără a încerca în prealabil și celelalte metode de tratament care erau recomandate în funcție de vârsta pacientei.
Totodată aceasta constă în inserarea unui bloc de biovitroceramică supradimensionat. Aceste erori au condus la complicații care au determinat necesitatea unor alte intervenții chirurgicale prin care s-a încercat corecția, intervenții al căror rezultat nu a fost cel scontat, ca urmare a faptului că alegerea greșită a soluției terapeutice și a metodei de tratament în cazul primei intervenții chirurgicale a generat ulterior complicații majore, care nu au mai putut fi înlăturate în cazul reclamantei”, scrie Fanatik.ro.
În dosar s-a solicitat un punct de vedere al Comisiei Superioare Medico-Legale, din care rezultă că ”intervenția chirurgicală asupra șoldului drept nu era necesară”. De asemenea, raportul arată că ”necroza aseptică a capului femural se poate datora mai degrabă intervenției chirurgicale inițiale”. Medicii consultați au mai arătat că tratamentul chirurgical a început de la o vârstă prea fragedă și că tripla osteotomie de bazin nu se recomandă la o pacientă mai mică de doi ani.
În plus, fixatorul extern a fost extras înaintea consolidării definitive a focarelor de osteotomie și fără recomandarea utilizării temporare a unei orteze. În total, raportul de expertiză a identificat cel puțin patru erori de tratament, în timp ce două proceduri au fost considerate benefice: osteotomia de varizare și centrare cap femural și alungirea de femur stâng.
”Pârâtul Burnei Gheorghe nu a aplicat un tratament etapizat, gradual, în care să prevaleze alegerea unor proceduri terapeutice cât mai puţin invazive şi generatoare de riscuri şi complicaţii”, se mai arată în motivarea instanței.
Raportul de expertiză mai indică faptul că funcția motorie la nivelul membrelor inferioare este unul nefavorabil și că ”unele sechele au caracter ireversibil”, acestea fiind încadrate în noțiunea de infirmitate.
Medicii-experți au concluzionat că este posibil ca pacienta să nu poată avea copii. ”La obiectivele nr. 28-30, s-a răspuns că se poate obține o sarcină, dar nu se poate preciza rezistența pe care o va avea bazinul sacro-iliac sub greutatea pe care o va avea uterul la termen”, se mai arată în motivarea consultată de FANATIK.
Pe de altă parte, în urma unui raport medical psihologic, s-a constatat că pacienta prezintă stare depresivă, cu accentuarea tendințelor de emotivitate, instabilitate și impulsivitate, anxietate și tendință la dependență emoțională.