UPDATE: „Bună, numele meu este Greta Thunberg şi sunt o activistă pentru mediu din Suedia. Vă îndemn să vă alăturaţi mişcării Fridays for Future din România şi să o sprijiniţi. Fiţi uniţi împotriva tăierilor ilegale de copaci şi împotriva distrugerii planetei noastre. Avem o singură planetă şi trebuie să o protejăm. Trebuie să protejăm ecosistemele, biosfera şi natura. Ne vedem în stradă!”, a transmis, pentru Mediafax, Greta Thunberg.
Mesajul activistei suedeze vine în contextul celei mai mari tăieri ilegale de arbori din România. Este vorba despre copaci de pe 340 de hectare de la Ocolul Sighet.
Comisia Europeană are un plan pentru obținerea neutralității climatice în Europa până la 2050. Greta Thunberg a criticat aspru superficialitatea actului și a insistat pe faptul că schimbări trebuie făcute acum.
La Bruxelles, Greta și-a continuat discursul agresiv la adresa oficialilor europeni cu alte câteva argumente importante. „Această lege a climei reprezintă o predare. Natura nu negociează și nu poți face acorduri cu fizica. Obiectivele dumneavoastră îndepărtate nu vor însemna nimic dacă emisiile mari vor continua în ritmul de astăzi, chiar și pentru doar câțiva ani”, a mai spus Greta Thunberg, miercuri.
Dincolo de avertismentele pe termen lung, tânăra este foarte dezamăgită de faptul că nu se face nimic astăzi pentru încetinirea ritmului schimbărilor climatice. În acest context, Thunberg a spus că „nicio politică, plan sau acord nu vor fi suficiente” atâta timp cât blocul „va continua să ignore bugetele de CO2 care se aplică pentru astăzi”.
Soluția propusă de activista pentru mediu suntă foarte bine în teorie, dar pare imposibil de pus în practică, mai ales la nivel global. „Trebuie doar să ne schimbăm comportamentul, societatea”, a spus ea.
În timp ce Greta Thunberg își manifesta frustrare față de noul proiect, oficialii europeni erau mândri de faptul că Europa ar putea deveni ”primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050.”
Jurnaliştii care lucrează la companiile media deţinute de statul ungar au nevoie de aprobare pentru a putea scrie despre o serie de subiecte considerate sensibile de către Guvernul Orban, reiese dintr-o serie de e-mail-uri interne, prezentate de Politico.
Potrivit acestor e-mail-uri, jurnaliştii trebuie să primească aprobare pentru a scrie, printre altele, despre tânăra activistă de mediu Greta Thunberg. Ea a reacţionat pe Twitter la aflarea informaţiei, susţinând că libertatea presei nu este negociabilă.
„Liste ca aceasta nu ar trebui să existe niciodată. Dar, dat fiind că există, bănuiesc că e o onoare să mă aflu pe ea. Asta arată importanţa democraţiei. Libertatea presei nu este negociabilă”, a scris Greta Thunberg.
Lista de subiecte pentru care jurnaliştii ar avea nevoie de aprobări mai include subiecte legate de politicile europene, migraţie, terorism şi biserică.
Măsura a fost criticată de organizaţii precum Reporteri fără Frontiere şi Human Rights Watch, care susţin că aceasta este o formă de îngrădire a libertăţii presei.