„Voi candida ca membru PNL pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Caraş-Severin, din partea USL. Aşa cum mi s-a propus astăzi, voi deveni vicepreşedinte al PNL. Nu poţi să candidezi pentru funcţia asta fără să fii membru PNL”, a declarat marţi Sorin Frunzăverde pentru Mediafax.
El a arătat că detalii va da miercuri, într-o conferinţă de presă, care va începe la ora 12.00. Întrebat care au fost motivele plecării sale din PDL, Sorin Frunzăverde a spus că motivele pot fi găsite în declaraţia lui 24 noiembrie 2010.
Pe de altă parte, el a anunţat că va ocupa funcţia de vicepreşedinte al PNL.
Înainte ca Frunzăverde să facă anunţul oficial, informaţia privind plecarea acestuia din PDL şi înscrierea în PNL a fost comunicată pe surse din rândul liberalilor.
Ulterior, preşedintele PNL Caraş-Severin, Marcel Vela, a confirmat că Frunzăverde va candida din partea USL la şefia Consiliului Judeţean, ca reprezentant al PNL. El a spus că „deocamdată” Frunzăverde nu s-a înscris în PNL.
„Confirm candidatura – nu înscrierea, pentru că nu am procedat încă la aspectele tehnice – din partea USL, respectiv a PNL a lui Sorin Frunzăverde la preşedinţia Consiliului Judeţean Caraş-Severin”, a declarat Marcel Vela pentru Mediafax.
Vicepreşedintele PNL Mihai Voicu a precizat că el, împreună cu Dan Radu Ruşanu şi cu liderul PNL Caraş-Severin, Marcel Vela, au negociat cu Sorin Frunzăverde candidatura acestuia din partea liberalilor la preşedinţia CJ Caraş-Severin.
„Chiar astăzi, eu şi cu colegii mei Dan Radu Ruşanu şi Marcel Vela am purtat o discuţie cu Sorin Frunzăverde în urma căreia acesta va candida din partea PNL şi a USL la Consiliul Judeţean Caraş-Severin”, a spus Voicu.
Săptămâna trecută, pe 19 martie, prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde comenta declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu cu privire la candidaturile greilor din PDL la locale, spunând că el intră în cursa pentru preşedinţia CJ Caraş-Severin.
„Din câte ţin minte, eu candidez la preşedinţia Consiliului Judeţean Caraş-Severin. Sau nu sunt un greu al partidului?”, susţinea Frunzăverde.
Cu o zi înainte, preşedintele Traian Băsescu afirma că este „năduşit” pe „greii” din PDL, pentru că nu merg să candideze la alegerile locale.
Pe de altă parte, demisia lui Frunzăverde are loc pe fondul unui conflict deschis între acesta şi Elena Udrea.
În februarie, când se discuta despre formarea Guvernului, Sorin Frunzăverde spunea că Elena Udrea nu trebuie să se mai regăsească în noul cabinet.
Elena Udrea a contraatacat recent şi a spus că Frunzăverde a intrat în conflict cu ea nemulţumit că l-a schimbat din funcţie pe directorul Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC) din Caraş-Severin, susţinut de el.
Frunzăverde a dezminţit însă imediat declaraţiile Elenei Udrea, precizând că între el şi fostul ministru nu a existat nici un conflict, iar „responsabilul judeţean de la ISC Caraş-Severin” la care aceasta face referire nu a fost şi nu este membru al PDL.
Sorin Frunzăverde era membru fondator al Partidului Democrat (în prezent PDL), din partea căruia a fost desemnat ministru la diferite portofolii în mai multe guverne şi a ocupat, de asemenea, funcţii în administraţia locală.
De asemenea, Frunzăverde era preşedintele Organizaţiei judeţene a PDL Caraş-Severin, considerat unul dintre „greii” formaţiunii democrat-liberale.
La congresul partidului din mai 2011, Sorin Frunzăverde a fost ales prim-vicepreşedinte al PDL, cu 1142 de voturi. El a fost al doilea ca număr de voturi, după Gheorghe Flutur. Frunzăverde a fost unul dintre susţinătorii lui Vasile Blaga la şefia formaţiunii.
În perioada 2001 – 2011, Frunzăverde a fost vicepreşedinte al partidului, ocupându-se de relaţiile internaţionale şi fiind unul dintre artizanii primirii Partidului Democrat în Partidul Popular European, după ce fusese membru al Internaţionalei Socialiste. De altfel, Frunzăverde era unul dintre susţinătorii schimbării simbolului PDL, care să renunţe la trandafir – simbol al socialiştilor – şi să adopte inima – simbolul PPE.
În perioada 1991-1996, Sorin Frunzăverde a fost preşedinte şi director general al Camerei de Comerţ şi Industrie a judeţului Caraş-Severin, deţinând de asemenea în perioada 1992-1996 funcţia de consilier judeţean, secretar al Comisiei de buget-finanţe din CJ. În perioada 1996-1997, el a deţinut funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin.
În perioada 1997-2000, Sorin Frunzăverde a deţinut o serie de funcţii ministeriale ca reprezentant al Partidului Democrat: ministrul Apelor, Pădurilor şi Mediului Înconjurător (5 decembrie 1997 – 11 februarie 1998) în Guvernul Victor Ciorbea, din care a demisionat odată cu retragerea miniştrilor PD din guvern; ministrul Turismului (17 aprilie 1998 – 16 decembrie 1998) în Guvernul Radu Vasile, până când a fost desfiinţat ministerul, trecând apoi la şefia Autorităţii Naţionale pentru Turism; ministrul Apărării Naţionale (13 martie 2000 – 28 decembrie 2000) în Guvernul Mugur Isărescu.
Frunzăverde a fost deputat PD în legislatura 2000 – 2004. Apoi, între 2004 şi 2006, a fost preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, funcţie la care a renunţat pentru a prelua din nou portofoliul Apărării Naţionale, de această dată în Cabinetul Tăriceanu. A deţinut această funcţie până în aprilie 2007, când PD a fost scos din Guvern.
La alegerile europarlamentare din noiembrie 2007, Frunzăverde a fost ales deputat în Parlamentul European pentru mandatul 2007-2009, el candidând primul pe lista Partidului Democrat. A îndeplinit funcţia de şef al delegaţiei române din cadrul PPE-DE.
În iunie 2008, Frunzăverde a candidat la funcţia preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, câştigând alegerile.