Angajaţii ROMATSA sunt în conflict cu directorul companiei, pe care îl acuză de ilegalităţi, abuzuri şi comportament dictatorial. Controlorii se tem că îşi vor pierde locurile de muncă din cauza managerului şi chiar i-au cerut în urmă cu câteva zile lui Gabriel Oprea pe când ocupa funcţia de premier interimar, să intervină pentru a media conflictul.
Citeşte şi ROMATSA: Liderii sindicali au lansat în spaţiul public informaţii neadevărate
Angajaţii ROMATSA de la control de trafic vor iniţia, pentru prima oară în istorie, o grevă de avertisment, miercuri, 15 iulie, între orele 11:00 şi 13:00. Astfel, călătorii care şi-au achiziţionat bilete în acest interval vor întâmpina probleme, dat fiind că pe perioada protestului vor zbura doar 30% din avioanele care erau programate în ziua respectivă.
Citeşte şi Conflict la ROMATSA: Sindicaliştii, nemulţumiţi de conducere şi de noua organigramă
„Este prima grevă din istoria controlorilor din România. Nu o facem din motive de bani, măriri de salarii sau alte drepturi, ci pentru că tovarăşul general îndreaptă ROMATSA spre colaps”, au declarat iniţiatorii.
Ca reacţia la anunţul sindicatului ATSR privind greva de avertisment, Comisia de Negociere a anunţat că va ataca în justiţie acţiunea de grevă şi va cere suspendarea grevei.
„Comisia de Negociere a Patronatului intenţionează să atace în justiţie acţiunea de grevă şi să ceară suspendarea acesteia motivul fiind că, prin adresa nr. 20.973 din 26.06. 2015, Comisia Patronatului şi-a arătat disponibilitatea de a renunţa în mod expres la toate propunerile avansate pe perioada negocierilor şi îşi exprimă intenţia de a accepta toate revendicările sindicale care au format obiectul deschiderii conflictului colectiv de muncă şi care au fost discutate în cadrul procedurii de conciliere, în prezenţa reprezentanţilor ITM cu precizarea că este de acord cu încheierea CCM 2015/2016 în forma propusă de sindicat, cu condiţia legală de a fi adus la zi cu realitatea existentă la data negocierii, semnării şi intrării în vigoare, conform Hotărârii Consiliului de Administraţie al RA ROMATSA.
Conducerea ROMATSA a solicitat Ministerului Transporturilor să medieze conflictul luni, 13.07.2015 ora 10:00, în cadrul unei întâlniri între Patronat şi Sindicat ATSR, în încercarea de a rezolva conflictul de muncă declanşat de Sindicatul ATSR”, se arată într-un comunicat al conducerii ROMASTA.
Zilnic, peste 2.000 de aeronave traversează spațiul aerian al României.
Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian, ROMATSA, se află sub autoritatea Ministerului Transporturilor. ROMATSA are statut de regie autonomă autofinanțată de importanță națională, deține monopolul natural al serviciilor de trafic aerian și nu primește de la bugetul statului sume pentru realizarea obiectivului de activitate sau pentru realizarea programului de investiții și dezvoltare.
Pentru serviciile de trafic aerian asigurate aeronavelor civile care survolează spațiul aerian al României, Regia Autonomă ROMATSA aplică prevederile reglementărilor EUROCONTROL (Organizația Europeana pentru Siguranța Navigației Aeriene), la care România a aderat din anul 1996.