Grevă generală în educație | Cadrele didactice au ieșit la atac, din cauza sărăciei: „E un protest împotriva unei politici guvernamentale proaste! / Avem nevoie de sprijinul tuturor, pentru viitorul copiilor noștri!” (VIDEO)

Solidaritate fără precedent în România, după 20 de ani, în sistemul de educație. Sindicatele din învățământ și-au dat mâna pentru a organiza greva generală. În urma referendumului intern, 73% din personalul din sistem a votat PRO-grevă. 
Mircea Filipescu
16 mai 2023, 14:02
Grevă generală în educație | Cadrele didactice au ieșit la atac, din cauza sărăciei: „E un protest împotriva unei politici guvernamentale proaste! / Avem nevoie de sprijinul tuturor, pentru viitorul copiilor noștri!

Într-o conferință de presă susținută marți, 15 mai, sindicaliștii Marius Nistor – Federație Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Simion Hăncescu  – FSLI și Anton Hadăr – Alma Mater au explicat cum va decurge greva.

Greva generală va fi declanșată pe 22 mai, luni ceea ce înseamnă că nu vor fi susținute cursuri la nicio unitate de învățământ din țară. 

Greva generală va fi precedată de greva de avertisment din 17 mai, între 11:00 și 13:00, cu încetarea tuturor activităților specifice.

De asemenea, reprezentanții cadrelor didactice au ținut să desființeze politicile considerate falimentare din Educație și să ceară sprijinul tuturor actorilor sociali, pentru ca sistemul de învățământ să fie scos din mizerie.

Marius Nistor: „Tot ceea ce facem noi este pentru a asigura un viitor mai bun în această țară”

„Am apelat la această soluție extremă ultimă de protest pentru a-i determina pe acești guvernanți să nu ne mai ignore și să nu mai amâne luarea unor decizii vitale nu numai pentru noi pentru învățământ, ci pentru viitorul copiilor noștri. 

Am un mesaj – dragi elevi, să nu vă speriați de declanșarea acestei forme de protest. Este o acțiune de protest îndreptățită a noastră, o acțiune de protest care vizează o finanțare corespunzătoare a sistemului educațional și asigurarea unui viitor pentru voi, aici în țară și posibila întoarcere a celor care au plecat din această țară.

Și nu în ultimul rând, mesajul nostru trebuie să se îndrepte către societatea civilă, patronate, ONG-uri, multinaționale. Știm cu toții că aveți nevoie de o resursă umană calificată și trebuie să înțelegeți că acest lucru se poate obține doar în condițiile în care învățământul este finanțat corespunzător (…) Avem nevoie de sprijinul și de ajutorul dvs! Vom comunica în permanență cu elevii, cu părinții, le mulțumim celor care au fost alături de noi, la protest, prin mesaje și nu numai! Tot ceea ce facem noi este pentru a asigura un viitor mai bun în această țară – corpul profesional trebuie să fie decisiv la modernizarea României.

(…) Guvernanții au o preocupare mult mai importantă decât tot ceea ce se întâmplă în sistemul de învățământ românesc – cum își vor împărți posturile la faimoasa rotativă guvernamentală. Atragem atenția că nemulțumirea a ajuns la extrem, iar colegii noștri vor reacționa corespunzător. Dragi colegi, dacă sunteți nemulțumiți, dacă v-ați săturat să fiți umiliți, protestați! Alegeți să vă exprimați clar punctele de vedere. Fiți adevăratele modele pentru copiii noștri, pentru elevii dvs, să le arătăm că în viață trebuie să se bată pentru respectarea drepturilor lor! Vă spun drept, eu nu am încredere în clasa politică, nu am încredere în promisiunile guvernanților, m-am săturat de cuvintele lor frumoase, că ne înțeleg și că sunt alături de noi! Ceea ce contează pentru fiecare – profesori, elevi, părinți, în fapt, învățământ finanțat corespunzător, bani suficienți pentru materiale, un statut social pe măsura importanței acestei nobile profesii. Chiar dacă ei au totul la dispoziția lor, instituțiile, mult mai importantă este forța pe care o pot manifesta cei peste 33.000 de salariați, cu părinți și elevi – se poate impune agenda unei clase politice care-și dorește cu adevărat o Românie educată.”

Simion Hăncescu: „Se vorbește despre înghețarea anului școlar. Ferească Dumnezeu! Dacă se ajunge acolo, guvernanții vor plăti!”

„Greva generală va fi declanșată în data de 22 mai. Facem apel către părinți să țină copiii acasă (…) Nu se pun absențe, nu se va preda, nu se va evalua, de aceea părinții trebuie să fie alături de noi. Dacă vor ca ai lor copii să aibă un învățământ de calitate, nu se poate ca dascălii să fie în continuare umiliți.

În 2023, un profesor debutant, calificat, primește 2.500 de lei, în condițiile în care un necalificat de oriunde câștigă de la 4.000 de lei în sus. Aceasta nu e țară normală!

Există riscul să se dea peste cap și examenele naționale. Vina nu mai este a noastră, ci a guvernanților!

Fac apel pentru cei care au frâiele în această țară, să lase orgoliile la o parte, să stăm la masa negocierilor! Se vorbește despre înghețarea anului școlar. Ferească Dumnezeu! Dacă se ajunge acolo, guvernanții vor plăti! (…)

Dacă va fi tăcere din partea guvernanților, luni va fi un procentaj de 80-90% (n.r. – cadre didactice care sunt de acord cu greva)! Nu uitați, este prima grevă școlară care se face la final de an! Au fost două greve de amploare în învățământ, în 2000, în iarnă –  decembrie, ianuarie și în 2005, în luna noiembrie. Acum, lucrurile se complică, vin niște examene naționale, care pot fi bulversate.”

Anton Hadăr: „Va fi o grevă împotriva politicii sociale și economice a Guvernului”

„Va fi un protest, o grevă împotriva politicii sociale și economice a Guvernului, nu va fi un protest împotriva conducerii universităților, a inspectoratelor școlare, a directorilor de școli, ci un protest împotriva unei politici proaste!”, a declarat Anton Hadăr, care a mai precizat că Guvernul PSD + PNL + UDMR nu s-a ținut de promisiune, așezarea la masa negocierilor.

De la începutul anului, din ce în ce mai multe categorii socio-profesionale se revoltă, în stradă. Medicii, polițiștii, fermierii, angajații din administrație și protecția socială, respectiv profesorii au ieșit la proteste, din cauza sărăcirii accelerate, care a prins România complet descoperită, față de statele din vest.

Un salariu minim net pentru un debutant ar trebui să fie de minimum 4.000 de lei, a precizat Hăncescu, potrivit unui articol retras din legea învățământului. Astfel, România s-ar mai putea apropia de standardele salariale din Europa.

În state precum Franța și Germania, veniturile salariale ale profesorilor sunt de patru-cinci ori mai mari decât cele din România, iar diferența dintre cheltuielile necesare pentru traiul de zi cu zi nu prezintă o prăpastie atât de mare.

  • 15.000 de cadre didactice din toată România au luat parte la marele marș din București, organizat în data de 10 mai.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Wizz Air, lovitură pentru concurență. A introdus rute noi către șase destinații de vacanță aflate în topul preferințelor românilor. Biletele costă mai puțin decât o masă la restaurant
Capital.ro
Călin Georgescu va fi învins. Omul care îi va lua complet fața. Va intra în turul 2 și va câștiga
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Un fenomen rar în România: Inversiunea termică. Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Bloc de 523 de apartamente din București va fi consolidat fără relocarea locatarilor
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!