Grevă generală în educație | Cadrele didactice au ieșit la atac, din cauza sărăciei: „E un protest împotriva unei politici guvernamentale proaste! / Avem nevoie de sprijinul tuturor, pentru viitorul copiilor noștri!” (VIDEO)

Solidaritate fără precedent în România, după 20 de ani, în sistemul de educație. Sindicatele din învățământ și-au dat mâna pentru a organiza greva generală. În urma referendumului intern, 73% din personalul din sistem a votat PRO-grevă. 
Mircea Filipescu
16 mai 2023, 14:02
Grevă generală în educație | Cadrele didactice au ieșit la atac, din cauza sărăciei: „E un protest împotriva unei politici guvernamentale proaste! / Avem nevoie de sprijinul tuturor, pentru viitorul copiilor noștri!

Într-o conferință de presă susținută marți, 15 mai, sindicaliștii Marius Nistor – Federație Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Simion Hăncescu  – FSLI și Anton Hadăr – Alma Mater au explicat cum va decurge greva.

Greva generală va fi declanșată pe 22 mai, luni ceea ce înseamnă că nu vor fi susținute cursuri la nicio unitate de învățământ din țară. 

Greva generală va fi precedată de greva de avertisment din 17 mai, între 11:00 și 13:00, cu încetarea tuturor activităților specifice.

De asemenea, reprezentanții cadrelor didactice au ținut să desființeze politicile considerate falimentare din Educație și să ceară sprijinul tuturor actorilor sociali, pentru ca sistemul de învățământ să fie scos din mizerie.

Marius Nistor: „Tot ceea ce facem noi este pentru a asigura un viitor mai bun în această țară”

„Am apelat la această soluție extremă ultimă de protest pentru a-i determina pe acești guvernanți să nu ne mai ignore și să nu mai amâne luarea unor decizii vitale nu numai pentru noi pentru învățământ, ci pentru viitorul copiilor noștri. 

Am un mesaj – dragi elevi, să nu vă speriați de declanșarea acestei forme de protest. Este o acțiune de protest îndreptățită a noastră, o acțiune de protest care vizează o finanțare corespunzătoare a sistemului educațional și asigurarea unui viitor pentru voi, aici în țară și posibila întoarcere a celor care au plecat din această țară.

Și nu în ultimul rând, mesajul nostru trebuie să se îndrepte către societatea civilă, patronate, ONG-uri, multinaționale. Știm cu toții că aveți nevoie de o resursă umană calificată și trebuie să înțelegeți că acest lucru se poate obține doar în condițiile în care învățământul este finanțat corespunzător (…) Avem nevoie de sprijinul și de ajutorul dvs! Vom comunica în permanență cu elevii, cu părinții, le mulțumim celor care au fost alături de noi, la protest, prin mesaje și nu numai! Tot ceea ce facem noi este pentru a asigura un viitor mai bun în această țară – corpul profesional trebuie să fie decisiv la modernizarea României.

(…) Guvernanții au o preocupare mult mai importantă decât tot ceea ce se întâmplă în sistemul de învățământ românesc – cum își vor împărți posturile la faimoasa rotativă guvernamentală. Atragem atenția că nemulțumirea a ajuns la extrem, iar colegii noștri vor reacționa corespunzător. Dragi colegi, dacă sunteți nemulțumiți, dacă v-ați săturat să fiți umiliți, protestați! Alegeți să vă exprimați clar punctele de vedere. Fiți adevăratele modele pentru copiii noștri, pentru elevii dvs, să le arătăm că în viață trebuie să se bată pentru respectarea drepturilor lor! Vă spun drept, eu nu am încredere în clasa politică, nu am încredere în promisiunile guvernanților, m-am săturat de cuvintele lor frumoase, că ne înțeleg și că sunt alături de noi! Ceea ce contează pentru fiecare – profesori, elevi, părinți, în fapt, învățământ finanțat corespunzător, bani suficienți pentru materiale, un statut social pe măsura importanței acestei nobile profesii. Chiar dacă ei au totul la dispoziția lor, instituțiile, mult mai importantă este forța pe care o pot manifesta cei peste 33.000 de salariați, cu părinți și elevi – se poate impune agenda unei clase politice care-și dorește cu adevărat o Românie educată.”

Simion Hăncescu: „Se vorbește despre înghețarea anului școlar. Ferească Dumnezeu! Dacă se ajunge acolo, guvernanții vor plăti!”

„Greva generală va fi declanșată în data de 22 mai. Facem apel către părinți să țină copiii acasă (…) Nu se pun absențe, nu se va preda, nu se va evalua, de aceea părinții trebuie să fie alături de noi. Dacă vor ca ai lor copii să aibă un învățământ de calitate, nu se poate ca dascălii să fie în continuare umiliți.

În 2023, un profesor debutant, calificat, primește 2.500 de lei, în condițiile în care un necalificat de oriunde câștigă de la 4.000 de lei în sus. Aceasta nu e țară normală!

Există riscul să se dea peste cap și examenele naționale. Vina nu mai este a noastră, ci a guvernanților!

Fac apel pentru cei care au frâiele în această țară, să lase orgoliile la o parte, să stăm la masa negocierilor! Se vorbește despre înghețarea anului școlar. Ferească Dumnezeu! Dacă se ajunge acolo, guvernanții vor plăti! (…)

Dacă va fi tăcere din partea guvernanților, luni va fi un procentaj de 80-90% (n.r. – cadre didactice care sunt de acord cu greva)! Nu uitați, este prima grevă școlară care se face la final de an! Au fost două greve de amploare în învățământ, în 2000, în iarnă –  decembrie, ianuarie și în 2005, în luna noiembrie. Acum, lucrurile se complică, vin niște examene naționale, care pot fi bulversate.”

Anton Hadăr: „Va fi o grevă împotriva politicii sociale și economice a Guvernului”

„Va fi un protest, o grevă împotriva politicii sociale și economice a Guvernului, nu va fi un protest împotriva conducerii universităților, a inspectoratelor școlare, a directorilor de școli, ci un protest împotriva unei politici proaste!”, a declarat Anton Hadăr, care a mai precizat că Guvernul PSD + PNL + UDMR nu s-a ținut de promisiune, așezarea la masa negocierilor.

De la începutul anului, din ce în ce mai multe categorii socio-profesionale se revoltă, în stradă. Medicii, polițiștii, fermierii, angajații din administrație și protecția socială, respectiv profesorii au ieșit la proteste, din cauza sărăcirii accelerate, care a prins România complet descoperită, față de statele din vest.

Un salariu minim net pentru un debutant ar trebui să fie de minimum 4.000 de lei, a precizat Hăncescu, potrivit unui articol retras din legea învățământului. Astfel, România s-ar mai putea apropia de standardele salariale din Europa.

În state precum Franța și Germania, veniturile salariale ale profesorilor sunt de patru-cinci ori mai mari decât cele din România, iar diferența dintre cheltuielile necesare pentru traiul de zi cu zi nu prezintă o prăpastie atât de mare.

  • 15.000 de cadre didactice din toată România au luat parte la marele marș din București, organizat în data de 10 mai.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu aruncă bomba înainte de alegeri: „Nu e o certitudine că voi intra în turul 2!”
Spynews
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Bzi.ro
Gabriela Lucuțar a rupt tăcerea despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! A spus totul despre testament
Satul din România considerat ca fiind unul dintre cele mai frumoase din lume. Turiștii străini s-au îndrăgostit de peisajele din zonă și revin aici cu mare drag
Capital.ro
Se verifică banii românilor. S-a dat ordinul în România. Se dau pedepse cu închisoarea de până la 6 ani
Playtech.ro
Imagini sfâșietoare după înmormântarea Andreei, fiica lui Igor Cuciuc. Ce a apărut la locul de veci
DailyBusiness
Marcel Ciolacu anunță data oficială a aderării la Schengen
Adevarul
Destrămarea URSS, KGB și relația cu NATO în anii ‘90. Fostul șef al diplomației ruse dezvăluie adevărul din culise
wowbiz.ro
Vila lui Silviu Prigoană a fost scoasă la vânzare! Cum arată „palatul groazei”, așa cum îl numește Adriana Bahmuțeanu, la interior! Suma uriașă pe care o cer pe casa cu piscină și cinema
Spynews
Carmen Grebenișan a recunoscut că a fost înșelată de fostul soț, Alex Militaru. Motivul pentru care a încercat să își salveze căsnicia după infidelitate
Spynews
Elwira Petre le-a pregătit o surpriză de proporții fetițelor ei! Soția lui Mihai Petre le-a pregătit un cadou pe care l-a ținut în casă 16 ani: ”Mi s-a părut superbă” | FOTO
Evz.ro
Zodii care își pierd partenerii la sfârșitul lui noiembrie. Nu are sens să se mai chinuiască
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
kanald.ro
Când intră alocațiile pe card în luna decembrie 2024: Suma de bani pe care copiii urmează să o primească în plus începând cu luna ianuarie 2025
Cancan.ro
Fiii lui Prigoană riscă dosar penal!! Adriana Bahmuțeanu a aflat că băieții ei riscă să fie exmatriculați de la școală
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
StirileBZI
Meteorologii Accuweather anunță ninsori viscolite! Pe ce dată se întâmplă
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
stirilekanald.ro
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de Balul Bobocilor. Artistul nu-și poate scoate din minte cuvintele fetei sale
substantial.ro
Înregistrările virale cu Putin, considerate înșelătoare de Deutsche Welle
MediaFlux
Se TERMINĂ RĂZBOIUL în UCRAINA! Au anunțat data. KIEVUL a lansat RACHETELE în RUSIA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Google a desemnat cele mai bune jocuri și aplicații din 2024, pe Android