Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat că peste 70.000 de sindicaliști ai Federației Sanitas au participat, miercuri dimineață, la greva de avertisment care a vizat întreruperea activității între orele 8:00 și 10:00.
În ceea ce privește strângerea de semnături pentru greva generală programată pentru data de 31 octombrie, Sepi a precizat că, până în prezent, au fost strânse aproximativ 68.000 de semnături.
Federaţia Sanitas cere introducerea în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 20/2016 a angajaţilor care lucrează în serviciul tehnic administrativ – 23.000 de persoane, a funcţionarilor publici din Direcţiile de Sănătate Publică – 1.800 de oameni şi a celor din creşe şi grădiniţe – aproximativ 1.500 de persoane.
„De asemenea, Sanitas mai solicită reducerea diferenţelor salariale de până la 800 de lei între asistenţii medicali absolvenţi ai şcolilor postliceale sanitare şi cei cu studii superioare, ambele categorii având aceeaşi profesie, având aceeaşi fişă a posturilor şi aceleaşi atribuţii„, a mai spus Sepi.
Federaţia Sanitas a cerut şi reducerea diferenţelor de salarizare de până la 1.200 de lei între spitalele clinice şi neclinice şi trecerea asistenţilor din asistenţa socială pe grila din sistemul neclinic.
„Dar cea mai stringentă solicitare vizează acceptarea plăţii sporurilor la nivelul anului 2016, şi nu 2009, pentru personalul care are acest drept. Cerem adoptarea de urgenţă a revendicărilor noastre, altfel în 31 octombrie va fi grevă generală în sănătate. În plus, susţinem orice acţiune a pacienţilor care atenţionează cu privire la lipsa medicamentelor„, a spus prim-vicepreşedintele Sanitas.
Protestele Federaţiei Sanitas au început cu pichete, în 20 septembrie la sediul Ministerului Muncii, în 27 septembrie la Ministerul Finanţelor, în 4 octombrie la Ministerul Sănătăţii şi în 11 octombrie la sediul Parlamentului. În 12 octombrie, membrii Federaţiei Sanitas au fost în grevă japoneză şi au purtat banderole pe braţe în timpul serviciului, în toate spitalele.
Preşedintele Federaţiei Sindicale Hipocrat, Ion Cotojman, a declarat că, deşi sunt purtate discuţii susţinute cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cel al Muncii, promisiunile nu înseamnă soluţionarea problemelor, aşa că protestele vor începe conform calendarului stabilit iniţial.
Sindicaliştii solicită emiterea de urgență a modificărilor Ordinului Ministrului Sănătății 870/2004, în vederea corelării cu OUG 20/2016; identificarea soluțiilor reale de motivare a medicilor care urmează să acopere normele de muncă vacante, generate de vidul de specialiști pe diverse specialități medicale, chirurgicale sau de urgență; crearea unui cadru legal pentru admiterea în învățământul superior a asistenților medicali cu studii medii și vechime în specialitate, în vederea parcurgerii unor programe de formare unice, la nivel național și, totodată, pentru respectarea standardelor și curriculelor europene de formare a personalului medical cu studii superioare; o salarizare unitară a personalului medical, în orice sector de activitate în care se asigură act medical; o salarizare corespunzătoare a personalului TESA și a funcționarilor publici din cadrul Direcțiilor de Sănătate Publică, în concordanță cu salarizarea din sectorul de activitate Sănătate.
Pe 21 octombrie este programată o pichetare a Ministerului Sănătăţii şi întreruperea activităţii timp de două ore, între 13:00 şi 15:00. De asemenea, în paralel se lucrează la strângerea de semnături pentru greva generală din 31 octombrie.