Greva japoneză din Sănătate s-ar putea transforma în grevă generală. Ministrul Rafila susține că dacă o grevă generală în Sănătate, pe modelul celei din Educație ar putea avea loc, dacă reprezentanții Guvernului nu își țin promisiunile făcute liderilor sindicali.
„Întotdeauna există o posibilitate și dacă noi, cei care am discutat cu sindicaliștii, nu ne ținem promisiunile, lucrul acesta este posibil, dar nu cred să fie cazul. Eu am participat la multe runde de discuții, atât cu Sanitas, cât și cu Solidaritatea Sanitară.
Ultima discuție a fost la sediul Guvernului României cu primul ministru și cu domnul președinte Ciolacu, iar șapte dintre revendicările sindicaliștilor de la Sanitas, au făcut obiectul nu numai a discuției, ci și a unui agreement. Unele dintre ele sunt realizabile în perioada imediat următoare, e vorba de blocarea posturilor din sistemul de sănătate, scoaterea lor la concurs.
De asemenea, semnarea contractului colectiv de muncă. În plus, sunt alte revendicări care au fost de comun acord, agreate, respectiv finanțarea voucherelor de vacanță, dintr-un fond separat de bugetul spitalului”, a spus Alexandru Rafila.
Declarația ministrului Rafila vine la doar câteva zile după ce angajaţii din Sănătate i-au prezentat viitorului premier, Marcel Ciolacu, nemulţumirile legate de salarii, dar şi problemele cu care se confruntă în sistem.
„Împreună cu Biroul Executiv al Federaţiei Sanitas ne-am întâlnit cu domnul preşedinte al Camerei Deputaţilor. Acum aşteptăm formarea noului Guvern. A fost numai o primă discuţie, nu avem prea multe date, nu pot să certific în continuare ce vom face pentru că trebuie să ne întâlnim cu colegii noştri din Consiliul Naţional. Dar după o primă întâlnire este foarte greu să luăm o decizie care să ducă la un rezultat în care să spunem astăzi – facem sau nu facem grevă”, a declarat Leonard Bărăscu.
Liderul Sanitas a subliniat că revendicările celor din sănătate au legătură directă cu aducerea la zi a legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
„Am adus din nou în discuţie aceste probleme. Cerem aducerea la zi a Legii 153 pentru toată lumea, pentru că a trecut deja un an de când trebuia aplicată şi neaplicându-se creează probleme în primul rând financiare colegilor noştri. E foarte complicat ca unii să primească şi alţii nu. E vorba de lucruri pe care unii le primesc în sistemul bugetar şi noi nu, vorbim de vouchere, vorbim de indemnizaţia de hrană a colegilor care e de 9,40 lei la momentul ăsta, iar cei care primesc tichete primesc de la 1 iulie tichete de 40 de lei. Analize de genul ăsta am făcut, minimale”, a afirmat liderul sindical.
Mai mult, Leonard Bărăscu a subliniat că salariul infirmierelor, al îngrijitoarelor, a unei părţi din personalul Tesa şi al unor asistenţi medicali trebuie aduse la zi, conform Legii 153.
„Media salariului la infirmiere este în jur de 1.500 – 2.000 de lei, la asistentul medical este de la 2.800 până la 3.500 de lei. Decent ar trebui măcar de două ori mai mult să primească sau poate chiar de trei ori, pentru că merită din plin pentru ceea ce face. Avem un calendar pe care l-am anunţat, nu ştiu dacă ne ţinem sau nu de el, în funcţie de discuţiile care urmează. Vom mai avea o întâlnire imediat după zilele acelea libere, când domnul premier nou numit ne va chema şi vom stabili împreună cu dumnealui alte date referitoare la cerinţele noastre”, a conchis Leonard Bărăscu.