Grevă naţională în Franţa împotriva proiectului de reformă a pensiilor propus de guvern. Avertismentul specialiştilor: „Francezii sunt suficient de furioşi pentru a bloca ţara”

O grevă naţională de o zi şi demonstraţii în Franţa împotriva proiectului de lege al guvernului privind reforma pensiilor sunt aşteptate să provoace, joi, perturbări majore ale activităţii, cu încetinirea transportului public, şcoli închise şi alte sectoare afectate.
Filip Stan
19 ian. 2023, 09:24
Grevă naţională în Franţa împotriva proiectului de reformă a pensiilor propus de guvern. Avertismentul specialiştilor:

La iniţiativa sindicatelor, această zi de protest are ca scop să descurajeze proiectul guvernului, care prevede amânarea vârstei legale de pensionare, de la 62 la 64 de ani, în 2030.

Este o provocare majoră pentru Emmanuel Macron, în condiţiile în care sondajele arată că o mare majoritate a francezilor se opun acestui proiect de reformă. Şeful statului şi guvernul său intenţionează să pună în practică măsurile prezentate ca fiind indispensabile, pentru a garanta viabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii.

Această grevă naţională reprezintă, de asemenea, un test pentru sindicate, mai puţin influente decât în trecut, care speră să transforme nemulţumirea populaţiei faţă de acest proiect, asociată cu furia faţă de scăderea puterii de cumpărare, într-o vastă mişcare socială care să se extindă dincolo de această zi de joi şi să determine guvernul să cedeze.

„Inflaţia, condiţiile de muncă, pensiile… Ne-am săturat! Şi de aceea credem că va fi o participare foarte numeroasă”, a declarat Simone Legendre, membră a sindicatului CFE-CGC, despre apelul la greve şi demonstraţii.

„Guvernul este calm şi hotărât”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Olivier Véran, care a cerut oamenilor să evite paralizarea activităţii.

Pentru Emmanuel Macron, dincolo de controlul cheltuielilor publice, miza este credibilitatea sa ca reformator atât la nivel naţional, cât şi european, notează Reuters.

Potrivit Ministerului Muncii, reforma ar urma să genereze venituri suplimentare de 17,7 miliarde de euro în 2030. La rândul lor, sindicatele consideră că există şi alte mijloace pentru a asigura sustenabilitatea sistemului de pensii.

Citeşte şi: Şocul dimineţii în politică. Premierul din Noua Zeelandă a demisionat

În ochii sindicatelor, această „joie neagră” marchează doar un punct de plecare înaintea unor noi greve şi manifestaţii naţionale. „Ceea ce nimeni nu poate şti, nici măcar sindicatele, este dacă francezii sunt suficient de furioşi pentru a bloca ţara”, a comentat Bruno Palier, profesor la Sciences Po, potrivit News.ro.

Detaliat oficial la începutul lunii de către premierul Elisabeth Borne, proiectul de reformă a pensiilor nu a fost încă prezentat în Adunarea Naţională, unde Emmanuel Macron nu mai are majoritatea, dar contează pe sprijinul dreptei pentru a adopta textul.

Joi sunt aşteptate perturbări puternice în transportul public, mai multe linii de metrou şi reţeaua de transport regional din Paris RER fiind oprite. SNCF a anunţat că doar un TGV din trei, sau chiar unul din cinci, în funcţie de trenuri, va circula, iar reţeaua de trenuri regionale TER va fi practic blocată.

În ceea ce priveşte educaţia, unul din zece profesori a avertizat că va intra în grevă, a declarat principalul sindicat al şcolilor primare.

„Suntem conştienţi, nu suntem siguri că guvernul va ceda, dar trebuie să încercăm totul. Trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a-i face să dea înapoi. Este acum sau niciodată”, a declarat sindicalista Simone Legendre.

În acest timp, Emmanuel Macron şi mai mulţi dintre miniştrii săi se vor afla joi la Barcelona pentru o şedinţă comună cu guvernul spaniol.

Guvernul a anunţat că 10.000 de poliţişti şi jandarmi vor fi mobilizaţi pentru a asigura securitatea şi a preveni orice tulburări în timpul demonstraţiilor.

Citeşte şi: O mamă şi fiica ei de 4 ani, lovite mortal pe trotuar după ce un Audi TT s-a luat la întrecere cu un BMW

DailyBusiness
Ai planuri pentru luna octombrie? Meteorologii anunță cum va fi vremea în fiecare zi, toată luna
Spynews
Ce relație are acum Cătălin Botezatu cu copiii lui. Designerul și-a ținut familia privată: ”Asta e cel mai important”
Bzi.ro
Ia cei mai mulți bani pentru concertele de Crăciun! Andra nu mai este primul loc
Fanatik.ro
Țara unde merg din ce în ce mai mulți turiști. Are munți spectaculoși și lacuri impresionante, prețuri mici, dar e considerată cea mai periculoasă din lume
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru români. Crește de aproape 3 ori: „S-a mărit și se va mări din ce în ce mai mult”
Playtech.ro
Doamne cum arăta Anamaria Prodan înainte să-și micșoreze sânii!!! Imaginile secrete au SCĂPAT pe net
DailyBusiness
Hotărâre drastică pentru toți românii care stau la casă!
Adevarul
„Am mâncat sandvișuri uriașe cu creveți la aceeași masă cu KGB-ul” . Jens Stoltenberg a dezvăluit cum a încercat să recruteze un agent sovietic
wowbiz.ro
Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?
Spynews
Ziua Educației 2024. Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru învățători și profesori
Spynews
Claudia Pătrășcanu i-a făcut o urare lui Gabi Bădălău de ziua lui de naștere: ”Nu aștept să mi se răspundă niciodată”. În ce relații este cu fostul soț
Evz.ro
Paste cu sos de post și măsline uscate. O idee de cină sățioasă
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
Prosport.ro
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La 40 de ani, arată mai bine ca multe tinere de 20 de ani
kanald.ro
Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?
Cancan.ro
Mario Fresh, primele declarații după despărțirea de Alexia Eram: 'A fost o decizie dificilă pentru amândoi!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Adio, maestre! A murit actorul cu voce ca de înger: O zi pe care nu doream să o trăiesc
StirileBZI
Cei care cumpără de pe Temu sau Shein vor plăti taxe mai mari! Comanda trebiie să fie mai mare de 750 de lei!
Prosport.ro
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
stirilekanald.ro
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
substantial.ro
Noi trageri Loto cu premii semnificative în joc
MediaFlux
Se MODIFICĂ aceste PENSII! Casa de Pensii a EXPLICAT EXACT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
„Insula Cailor” de la Galați, „sălașul piraților” de la Dunăre, de zeci de ani ostrov al cailor sălbatici