Magistrații amenință cu greve, dacă se intervine asupra pensiilor speciale. „Având în vedere informațiile prezentate în spațiul public referitoare la un proiect de act normativ asumat de coaliția de guvernare, de natură să modifice din nou legislația referitoare la pensionarea judecătorilor și procurorilor, Consiliul Superior al Magistraturii precizează că nu a fost consultat în niciun fel cu privire la un astfel de demers și nu are cunoștință de conținutul acestui proiect”, a informat CSM într-un comunicat.
Potrivit acestuia, Consiliul atrage atenția că „orice modificare a legislației privind drepturile magistraților se poate face numai cu respectarea standardelor constituționale în materie și, în orice caz, în urma unui dialog autentic și onest cu reprezentanții sistemului judiciar”.
Pensia medie încasată de foștii magistrați a ajuns în martie la 25.210 lei
Pe de altă parte, atrage atenția CSM, nu poate fi ignorat faptul că reglementarea privind statutul judecătorilor și procurorilor a fost amendată de dată recentă, în anul 2023 fiind adoptată Legea nr. 282/2023 prin care s-a stabilit soluția normativă potrivită sub aspectul pensiilor magistraților, cu asigurarea garanțiilor adecvate din perspectiva acestei componente financiare a independenței justiției, situație care a avut efectul stabilizator în privința resurselor umane din sistemul judiciar.
„Orice reluare a dezbaterilor publice referitoare la pensia de serviciu readuce în actualitate riscul revenirii la situația extrem de dificilă cu care sistemul judiciar s-a confruntat în anii anteriori pe fondul acelorași incertitudini ale magistraților în privința statutului lor, fapt care ar conduce la un un real blocaj la nivelul instituțiilor autorității judecătorești. În același timp, lipsa de transparență care însoțește demersul normativ preconizat este, la rândul său, de natură să accentueze incertitudinile magistraților și riscurile pe care acestea le pot genera din perspectiva stabilității resursei umane”, încheie Consiliul.
„Riscul revenirii la situația extrem de dificilă” din anii anteriori, la care se referă CSM, amintește de miile de procese amânate la nesfârșit în anii 2022 și 2023, când judecătorii anunțat pe portalurile instanțelor că litigiul nu este considerat o urgență și ca atare termenul este amânat.
Pensiile speciale ale magistraților ar urma să fie tăiate
Un proiect de lege semnat de toți cei patru președinți ai partidelor care compun coaliția de guvernare (PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale) prevede că pensiile speciale ale magistraților ar urma să fie tăiate cu sume între 3.000 și 6.000 de lei, prin micșorarea procentului care se aplică pensiilor în raport cu salariile aflate în plată. Acest procent ar urma să fie scadă de la 85% cât este în prezent, la 65%.
Proiectul propune, de asemenea, și majorarea vârstei de pensionare a magistraților la 65 de ani.
Potrivit ultimelor date statistice publicate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), pensia medie a foștilor judecători și procurori a fost în martie de 25.210 lei, din care li s-ar fi cuvenit connform contribuțiilor doar 7.400 de lei. Prin legea 303/2022, magistrații beneficiază de pensii speciale c are includ fonduri suplimentare de aproape 22.000 lei, plătiți din bugetul de stat, adică din taxele și impozitele tuturor românilor.
Pe de altă parte, din cei 5.584 de pensionari foști magistrați, peste 3.000 nu au plătit deloc contribuții la sistemul public de pensii.