Potrivit liderului Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România, Matei Brătianu, la mitingul din Piaţa Constituţiei sunt sindicalişti din aproape toată ţara. Matei Brătianu a spus că angajaţii Companiei Poşta Română trebuie sa cumpere din banii lor consumabile, iar şoferii trebuie să repare singuri maşinile de serviciu, potrivit Mediafax.
Protestatarii au steaguri cu însemnul Federaţiei Lucrătorilor Poştali din România şi bannere pe care scrie „Nica, demisia!”, „Nu vinde Poşta!, „Dispreţul vostru, protestul nostru”, „Ion Smeeianu, sluga lui Nica”, „Vrem să muncim”, „Director general = 8000 euro/luna, poştaş 800 lei/lună, „Ultima redută, Poşta Română”, strigă „Demisia” şi huiduie.
Protestele vor continua în lunile viitoare dacă cererile angajaţilor nu vor fi îndeplinite. Ei acuză conducerea companiei de un management defectuos, care a dus la acumulare de datorii şi falimentarea Poştei Române. În 7 februarie, aproximativ 100 de angajaţi ai Companiei Naţionale Poşta Română au pichetat sediul instituţiei.
Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România (SLPR) acuză de „incapacitate şi rea-voinţă aşa-zişii mari experţi ai Poştei Române”, care nu au produs şi implementat „nici măcar o singură măsură coerentă şi concretă de funcţionare durabilă a acestei companii în piaţa serviciilor poştale din România”.
Sindicaliştii spun că sunt îngrijoraţi de viitorul locului lor de muncă, deoarece în ultimii ani managementul CN Poşta Română nu şi-a asumat deloc rolul de manager creativ, „ci doar pe acela de administrator mediocru, ce ţine echilibrul societăţii pe care o administrează exclusiv prin amputarea drepturilor angajaţilor”. Aceştia reclamă şi ultimele solicitări ale managementul CN Poşta Română, prin care ar urma să se reducă veniturile salariaţilor cu peste 10 la sută, precum şi intenţia de desfiinţare a jumătate dintre oficiile poştale urbane şi a tuturor ghişeelor poştale rurale.
Ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica, declara că protestele angajaţilor de la Poşta Română „nu au niciun obiectiv” şi reprezintă „o manipulare” făcută de „câţiva şmecheri de acolo, care şi-au văzut dărâmate interesele lor private”. El preciza că privatizarea Companiei Naţionale Poşta Română se va face „în condiţii de siguranţă”, astfel încât la licitaţie să participe doar firme serioase, cu o bună probitate financiară.
În 2011, cifra de afaceri a CNPR a scăzut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, în timp ce pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finanţelor Publice. Compania avea la sfârşitul lui 2011 datorii totale de 556,9 milioane de lei, iar numărul mediu de salariaţi a scăzut cu peste 2.500, la 32.124 de persoane.