Grevă profesori, ziua a 5-a. Sindicatele din Învăţământ atrag atenţia asupra riscului de blocare a Evaluării Naţionale şi Bacalaureatului

Profesorii protestează din nou în strada astăzi, în timp ce continua greva. Este a cincea zi de proteste, iar dascălii spun că vor continua să se revolte până când vor primi ce au cerut.
Filip Stan
26 mai 2023, 13:29
Grevă profesori, ziua a 5-a. Sindicatele din Învăţământ atrag atenţia asupra riscului de blocare a Evaluării Naţionale şi Bacalaureatului

Grevă profesori, ziua a 5-a.  Sindicatul Învăţământul Preuniversitar (SIP) „Prof. I. Neacşu” a continuat vineri protestele în faţa Prefecturii Buzău, sindicaliştii atrăgând atenţia că mişcările de stradă vor continua şi săptămâna viitoare, existând riscul ca organizarea examenelor de Evaluare Naţională şi Bacalaureat să fie puse sub semnul întrebării dacă Guvernul nu va răspunde afirmativ solicitărilor legate de salarizare.

Dascălii au declanşat greva generală la începutul săptămânii, iar joi au pichetat sediul Prefecturii Buzău, unde ulterior au avut o întrevedere cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu. Vineri, protestele în stradă au continuat, determinate de faptul că Guvernul nu a ajuns de comun acord cu sindicatele pentru ieşirea din impas.

Nicolae Ciucă rămâne la Palatul Victoria. Rotativa premierilor se amână din cauza grevei profesorilor: „Nu putem să destabilizăm un întreg buget de stat”
„Nici la acest moment nu au venit cu soluţii care să stingă acest conflict, prin urmare protestul continuă. Noi vom fi cei vom intra la clasă în momentul în care solicitările vor fi rezolvate. Colegii noşti au hotărât acum în piaţă, vor fi în stradă şi săptămâna viitoare şi cât va fi nevoie până când se vor rezolva revendicările. Au fost peste 1.500 de oameni şi astăzi”, a declarat, pentru AGERPRES, liderul SÎP Buzău, Ion Dobre.

Sindicaliştii atrag atenţia că există riscul ca organizarea examenelor de Evaluare Naţională şi Bacalaureat să aibă de suferit, dacă negocierile legate de salarizare nu se vor finaliza până la acel moment, iar dascălii vor rămâne pe poziţii şi nu vor intra la clasă.

„Pericolul există ca aceste examene (Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul) să fie blocate dar nu noi decidem, guvernanţii mimează negocierea. Nu au venit cu nimic concret, sunt doar acele ajutoare pe care le-au cosmetizat, nu mai sunt vouchere, vor fi din punctul lor de vedere nişte prime pe care le vor da de două ori într-un an în valoare totală de 2.500 de lei”, a mai precizat liderul de sindicat.

Ion Dobre afirmase, joi, în urma unor consultări la care a participat şi preşedintele Camerei Deputaţilor şi al PSD, Marcel Ciolacu, că a primit din partea acestuia angajamentul că învăţământul va beneficia de o lege a salarizării echitabilă, în caz contrar existând posibilitatea ca „ţara să fie aruncată în aer” din cauza mişcărilor de protest.

Profesorii protestează din nou în strada astăzi, în timp ce continua greva. Este a cincea zi de proteste, iar dascălii spun că vor continua să se revolte până când vor primi ce au cerut.

Peste 800 de sindicalişti din sistemul de învăţământ şi susţinători ai profesorilor, între care elevi şi părinţi, au ieşit în stradă în Arad, vineri, pentru a protesta, pichetând Prefectura pentru a cere majorări salariale. Profesorii au protestat şi la Sibiu sau în Craiova

Protestul a fost autorizat, iar din cauza numărului mare de participanţi strada din faţa Prefecturii a fost închisă traficului rutier.

Participanţii au purtat pancarte cu mesaje precum „Mereu sacrificaţi, niciodată respectaţi!”, „Vocaţia nu ţine de foame” sau „Ai carte, nu ai parte”.

„Am ieşit în stradă pentru a apăra drepturile tuturor din sistemul de educaţie, nu doar ale profesorilor. Am ieşit mai mult pentru tineri, care au salariu de 2600 de lei, din care mulţi îşi plătesc chirie pentru că sunt la început de viaţă şi carieră. Prefer să nu am salariu nici o lună, dar la grevă nu renunţăm fără să primim ceea ce am cerut”, a spus o protestatară.

„Sunt în primul an de învăţământ, sunt educatoare, dar sunt foarte dezamăgită de cum suntem trataţi, am un salariu din care abia supravieţuiesc”, a spus o altă participantă.

Preşedintele Sindicatului Democrat din Învăţământ (SDI) Arad, Dănuţ Ieneşescu, a declarat că ultimele oferte ale Guvernului de la negocieri cu sindicaliştii au fost „jignitoare”.

Cresc salariile pentru bugetari de la 1 iunie. Cine sunt cei care ar putea primi mai mulți bani pe carduri de luna viitoare

„Suntem aici în faţa Prefecturii nu doar sindicalişti, ci şi susţinători. Am rămas surprins că alături de noi sunt şi elevi, care au venit să ne susţină, dar şi părinţi ai copiilor. Nu ne-am dorit să fim în grevă, dar nu am fost luaţi în seamă. Ne întrebăm de ce, nu au nevoie de performanţă în educaţie în România?”, a mai declarat Ieneşescu.

Manifestanţii au vrut să meargă în marş prin oraş, dar nu li s-a permis, astfel că au încheiat protestul după o oră, fără incidente.În judeţul Arad există aproximativ 6.000 de angajaţi în sistemul de educaţie, din care 90% sunt membri ai SDI.

Consiliul Național al Elevilor, schimbare de poziție: Susținem profesorii și ne dorim ca demersul lor să se finalizeze prin concretizarea revendicărilor acestora – scrisoare deschisă către premierul Ciucă

Consiliul Național al Elevilor a transmis, vineri, o scrisoare deschisă prin care cere guvernului “să găsească soluțiile care vor readuce cât mai repede echilibrul în sectorul de educație” și-și exprimă sprijinul pentru profesori: “ne dorim ca demersul lor să se finalizeze prin concretizarea revendicărilor acestora”. Scrisoarea deschisă marchează o schimbare de poziție a acestei organizații a elevilor, care, la începutul grevei, spunea că susține protestele, dar că “nu suntem de acord ca elevii să fie utilizați drept armă emoțională”, iar apoi și-a transmis mesajele de la pupitrul guvernului, potrivit Edupedu.ro.

În scrisoarea deschisă de vineri, CNE îi transmite premierului că “examenele naționale bat la ușă, iar elevii din anii terminali nu au avut parte de o pregătire adecvată alături de profesorii de la clasă în ultimele lor zile de școală”.

De aceea, continuă organizația, e nevoie ca lucrurile să revină la normal, dar nu oricum, ci prin concretizarea revendicărilor făcute de profesori: “În acest moment, asigurarea derulării procesului instructiv-educativ în fiecare unitate de învățământ preuniversitar din România se află în mâinile conducerii respectivei școli. Orar provizoriu, cursuri desfășurate în format hibrid sau online, intervale mari de timp între cursurile susținute sau școli în care nu se desfășoară deloc ore de curs – așa arată la momentul actual sectorul de educație din România. Tocmai din acest motiv, susținem profesorii și ne dorim ca demersul lor să se finalizeze prin concretizarea revendicărilor acestora.”

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Mara Bănică și Serghei Mizil, Raluca Bădulescu și fostul ei soț, Anda Adam și Joseph, Gabi Tamaș și Dan Alexa sunt printre echipele care pornesc anul acesta pe Drumul Eroilor, în Asia Express
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Orașul care va scoate asistații sociali la muncă în folosul comunității. Vor trebui să lucreze 3 ore pe zi pentru binele comun
Capital.ro
Călin Georgescu, interzis la prezidențiale? Acum s-a aflat: E scris negru pe alb
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Raluca Păstramă și Ibrahim Hanifi, răsturnare de situație în lupta pentru custodia copilului! Ce se întâmplă după ce instanța a decis ca fetița celor doi să rămână la mamă
Spynews
Costel Biju, surpriză romantică pentru soția lui, Andreea. În ce loc de vis și-a dus manelistul partenera / FOTO
Evz.ro
Motivul bizar pentru care iei amendă dacă stai la bloc. Puțină lume s-ar fi gândit
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
„Ai plecat mult prea devreme”. Ea este Maria Ligia, tânăra în vârstă de 26 de ani, care și-a pierdut viața în accidentul de la Valea Călugărească! Maria era asistent medical și mama unui băiețel
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu e terminat, e game over! Verdict clar: Nu îl vor susține niciodată!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Căsătoriile între persoane de același sex, legalizate în Thailanda: O piatră de hotar pentru comunitatea LGBTQ+
MediaFlux
S-A DECIS ce se întâmplă cu facturile tuturor românilor! E OFICIAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București