Greva profesorilor, ziua a 4-a. Inspectoratele încep să ceară suspendarea contractelor de muncă pentru profesorii greviști

Greva profesorilor continuă. Este a patra zi consecutivă când peste 150.000 de cadre didactice nu țin cursuri cu elevii. Sindicatele din Educației nu se înțeleg cu guvernanții și nu sunt dispuși să renunțe până când revedicările lor nu vor primi un răspuns satisfăcător. Între timp, Inspectoratele școlare din teritoriu au început să ceară suspendarea contractelor de muncă pentru profesorii greviști.
Irina Dumitrescu
25 mai 2023, 08:50
Greva profesorilor, ziua a 4-a. Inspectoratele încep să ceară suspendarea contractelor de muncă pentru profesorii greviști

Șeful Inspectoratului Școlar Maramureș, Mihai Cosmin Pop, le-a cerut directorilor de școli din județ să suspende contractele de muncă ale profesorilor aflați în grevă generală.

„Stimați colegi, directori! Vă rugăm să operați în programul REVISAL suspendarea contractele de muncă pentru colegii care au ales să intre în grevă generală, conform prevederilor legale, cu termen de finalizare 24.05.2023. Dacă secretarul unității de învățământ este în grevă, veți solicita datele de conectare și veți opera personal în REVISAL”, a cerut Mihai Cosmin Pop, inspector școlar general, printr-un mesaj scris, potrivit defapt.ro.

Citește și: Marius Budăi anunţă majorarea salariilor profesorilor: „Suntem dispuşi să luăm măsuri, acolo unde se poate, pe termen scurt”. Nicolae Ciucă nu merge la negocierile cu sindicatele

După ce i-am recitit mesajul transmis, a recunoscut că, de fapt, se referă la școlile din județ.

„Noi nu am suspendat nici un contract. La inspectorat nu avem nici un coleg care face grevă. Nu știu ce se întâmplă. Să se facă în REVISAL ce trebuie făcut în REVISAL. În școli sunt peste 70% dintre colegi care fac grevă. Eu le-am cerut colegilor directori să suspende contractele.

Da, mă refer la unități. Poate e greșit. Da! Bun! Conform prevederilor legale, dacă directorul nu vrea să suspende, nu suspendă. Fiecare are autonomie. Ce e greșit în asta? Poate eu nu am dreptate, atunci ei au dreptate”, a declarat Mihai Cosmin Pop.

Citește și: Klaus Iohannis, prima reacție pe greva profesorilor: ”Și sindicatele trebuie să vadă că o negociere se întâmplă în așa fel încât părțile se întâlnesc undeva la mijloc. E greu de crezut că toate revendicările vor fi satisfăcute de azi pe mâine”

Ulterior, a declarat că decizia privind suspendarea contractelor de muncă s-a luat în urma discuțiilor pe care le-a avut la nivelul Ministerul Educației. „Am discutat în ședințe, toate lumea respectă legea. Doamna ministru nu a fost prezentă la discuții”, a precizat inspectorul.

 

Liderii FSLI și FSE Spiru Haret afirmă, într-o adresă trimisă către organizațiile din teritoriu, că este practic imposibil să se opereze corect în REVISAL suspendarea contractelor individuale de muncă pe durata grevei.

Argumentele sindicaliștilor:

1) Legea nr. 367/2022 are caracter special în raport cu Codul muncii, astfel încât pe durata grevei operează suspendarea de drept a contractului individual de muncă, în conformitate cu dispozițiile art. 160 alin. (1) din legea nr. 367/2022, coroborate cu cele ale art. 50 lit. i) din Legea nr. 53/2003 – greva fiind unul dintre cazurile „expres prevăzute de lege”, despre care face vorbire inclusiv textul citat de minister.

2) Fiind o suspendare de drept (deci, prin efectul legii), NU se emit decizii de suspendare a contractelor individuale de muncă.

3) Obligația înregistrării în REVISAL a suspendării contractului individual de muncă revine, într-adevăr, angajatorului, dar, în absența unei dispoziții legale exprese referitoare la momentul în care se înregistrează în REVISAL suspendarea contractului individual de muncă pe durata grevei și având în vedere dispozițiile art. 4 alin. (1) lit. e) din H.G. nr. 905/2017 privind registrul general de evidenţă a salariaților, suspendarea de drept pe durata grevei poate fi operată astăzi pentru ziua următoare.

Însă, angajatorul trebuie să analizeze cum ar putea să procedeze la o asemenea înregistrare, în condițiile în care nu se știe cu exactitate dacă salariații care astăzi se află în grevă, se vor afla și mâine, cu atât mai mult cu cât, salariații pot renunța, în scris, la grevă (potrivit art. 153 din Legea nr. 367/2022) sau pot să intre în grevă (potrivit art. 156 din același act normativ).

În fapt, este practic imposibil să se opereze corect în REVISAL suspendarea contractului individual de muncă pe durata grevei, deoarece este aproape imposibil de determinat cât timp un salariat va participa la grevă.

Totodată, dacă persoana abilitată să opereze în REVISAL este în grevă, nu are cine să facă înregistrările.

4) În situația în care s-a procedat la înregistrarea în REVISAL a suspendării contractului individual de muncă, începând cu ziua următoare, iar ulterior salariatul a notificat în scris renunțarea la grevă începând cu ziua următoare sau doar pentru ziua următoare, atunci va trebui procedat la corectarea erorii din REVISAL, potrivit art. 4 alin. (6) din H.G. nr. 905/2017.

Liderii sindicatelor din educaţie au anunţat, miercuri seară, după negocierile cu reprezentanţii Guvernului, că greva generală va continua şi joi, când ”va exista un răspuns foarte clar pentru Executiv” cu privire la oferta făcută. Liderul FSLI, Simion Hăncescu, a afirmat că, din mesajele primite până în prezent, oferta va fi respinsă, însă trebuie consultaţi toţi colegii. ”Vreau să fie un mesaj foarte clar, nu s-a luat aici vreo decizie privind încetarea vreunei acţiuni de protest, decizia revine strict membrilor de sindicat din toate unităţile de învăţământ şi ne-membrilor de sindicat. Aceasta este o acţiune de protest mai presus decât o creştere salarială. Vorbim de statutul celor care lucrează în sistem, numai colegii noştri se pot pronunţa”, a declarat preşedintele Federaţiei ”Spiru Haret”, Marius Nistor.

 

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Parcul unicat din București de care majoritatea locuitorilor n-au auzit. A fost reabilitat, e liniștit, curat și ferit de aglomerație
Capital.ro
NU MAI POȚI avea permis dacă nu treci testul. Anunț de la Guvern astăzi, 6 IULIE: Se face ca în toată lumea
Playtech.ro
ȘOC! Lidia Buble, cea mai FIERBINTE apariție pe plajă. A lăsat TOT la vedere, a încins atmosfera
DailyBusiness
Statul nu mai oferă bani acestor români! Anunțul oficial
Adevarul
Ce părere aveau Hitler și comandanții germani despre români: „Cu românii nu se poate face nimic“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Grecia, dincolo de agitația turistică. Locurile în care te poți bucura de o vacanță unică
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Ce a pățit Florentina din Iași, după ce s-a cuplat pe Facebook cu un tânăr de 29 de ani? Cine era Alexandru, de fapt
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
MAI menține ordonanța privind suspendarea permiselor șoferilor testați FALS pozitiv pentru substanțe interzise. Cu ce soluție vine Ministerul
Capital.ro
Decizie pentru TOATE FEMEILE din România. Anunț venit chiar astăzi, 6 IULIE: Semnez şi promovez
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Premierul Marcel Ciolacu susține ordonanța antidrog, deși peste 150.000 de români cer retragerea ei
MediaFlux
Zvonuri false despre PENSIE. Daniel Baciu clarifică lucrurile
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!