Greva angajaţilor ROMATSA este legală. Sindicaliştii au suspendat acţiunea. Traficul aerian revine la normal

La ora 9.00 a început greva generală a controlorilor de trafic aerian din cadrul Romatsa, care a generat, marţi, întârzieri şi anulări de curse pe aeroporturile din România. Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a anunţat că greva a fost suspendată, astfel încât traficul aerian revine la normal la ora 13.00. Greva angajaţilor ROMATSA este legală, a decis Tribunalul Bucureşti
Filip Stan
30 mai 2017, 05:28
Greva angajaţilor ROMATSA este legală. Sindicaliştii au suspendat acţiunea. Traficul aerian revine la normal

UPDATE. Greva angajaţilor ROMATSA este legală, au decis judecătorii Tribunalului Bucureşti. Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel în termen de zece zile.

Avocatul Romatsa, care a contestat în instanţă greva declanşată de Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian din România, a susţinut, la Tribunalul Bucureşti că semnăturile strânse de sindicatul companiei în vederea declanşării grevei nu mai sunt valabile deoarece au fost adunate în noiembrie anul trecut, în timp ce avocatul sindicaliştilor a arătat că instituţia nu are un buget aprobat pe anul 2017, nu există controlori de trafic suficienţi, în schimb personalul administrativ este foarte numeros.
 
UPDATE. 
Ministrul Transporturilor a precizat că greva controlorilor de trafic aerian, începută la ora 9.00, se suspendă, astfel încât traficul aerian revine la normal la ora 13.00.

„Am avut o discuţie cu Gabriel Turdorache (preşedintele Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România – ATSR, Gabriel Tudorache, n.r.) şi în acest moment se lucrează la o convenţie şi greva va fi suspendată. Se va reveni la normal după ora 13:00”, a declarat Răzvan Cuc.

Ministrul Transporturilor a declarat la România TV că a discutat în jur de ora 12 cu liderii ROMATSA pentru a suspenda greva generală. „Am reusit sa-i linistesc prin a le spune că au totală deschidere la minister, însă anumite măsuri necesită timp, nu se pot face lucrurile in pripă”.

Citeşte şi: Bilanţul grevei de la Romatsa: Şase zboruri anulate, peste 30 de curse întârziate

Şase zboruri operate de compania low-cost Ryanair au fost anulate marţi, 18 curse ce trebuiau să aterizeze pe aeroportul Henri Coandă au avut întârzieri de până la trei ore, în timp ce alte 16 curse ce trebuiau să decoleze au întârzieri de aproape două ore şi jumătate, potrivit datelor de pe site-ul Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), care operează aeroportul din Otopeni.

UPDATE. Judecătorii de la Tribunalul București au amânat marți, pentru câteva ore, procesul în care Regia Autonomă Administrația Română a Controlorilor de Trafic Aerian – ROMATSA contestă în instanță legalitatea grevei controlorilor de trafic aerian.

Procesul era programat la ora 8,30, însă avocatul sindicaliștilor a solicitat o amânare de câteva ore, pentru a studia o cerere de intervenție a Ministerului Transporturilor, ca parte în acest litigiu.

Magistrații au fost de acord și au amânat dezbaterile pentru ora 13,30.

În fața tribunalului sunt prezenți aproximativ 30 de sindicaliști, îmbrăcați în tricouri cu sloganul: „Ne-ați vândut pământul, urmează cerul?”.

ROMATSA a contestat în instanță legalitatea grevei anunțate pentru marți, 30 mai, de către Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR).

UPDATE. Mai multe zboruri de pe aeroportul Otopeni au fost anulate. Cinci zboruri internaţionale au întârzieri, către Frankfurt (Tarom), două către Amsterdam (Tarom şi KLM) şi două către Paris (Tarom şi AirFrance).

Situaţia zborurilor în timp real

Traficul aerian deasupra României este aproape nul, după cum se observă pe harta zborurilor în timp real, publicată pe site-ul FlightRadar.

Cursele Ryanair au fost anulate

Şase zboruri Ryanair ce urmau să aterizeze şi să decoleze de pe Aeroportul Henri Coandă din Otopeni au fost anulate marţi, restul curselor înregistrând întârzieri pe tot parcursul zilei, a anunţat marţi purtătorul de cuvânt al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), Valentin Iordache.

”Sunt trei decolări şi trei aterizări ale Ryanair care au fost anulate, dar compania nu a anunţat că acestea ar avea legătură cu greva Romatsa. În rest, sunt afectate toate cursele care urmau să decoleze sau să aterizeze după ora 9.00”, a anunţat marţi oficialul Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, care administrează Aeroportul Henri Coandă.

În medie, pe cel mai mare aeroport din ţară se întregistrează zilnic 150 de aterizări şi 150 de decolări.

”Au fost şi curse care au decolat la timp, dar sunt şi curse care vor ateriza cu întârzieri de până la 30 de minute, sunt şi curse care vor decola cu întârzieri de până la două ore. Şi aici vorbesc strict de intervalul 9.00-11.00”, a explicat Iordache.

Zece curse programate, marţi, pe Aeroportul Sibiu către sau dinspre destinaţii din Germania, Austria şi Spania ar putea fi afectate de greva controlorilor de trafic, declanşată la ora 09.00. În terminalul Aeroportului Sibiu nu sunt călători blocaţi la ora transmiterii acestei ştiri .

Potrivit programului de zbouri al Aeroportului Sibiu, zece curse ar trebui să fie operate pe toată durata zilei, către destinaţii din Germania, Austria şi Spania, cele mai multre către sau dinspre Munchen.

Programul de „Plecări” prevede trei curse către Munchen, una către Viena şi una către Milano, iar programul de „Sosiri” prevede trei curse de la Munchen, una de la Viena şi una de la Madrid, transmite News.

Toate aceste curse ar putea fi afectate de greva controlorilor de trafic.

La Sibiu, nu se ştie deocamdată – nici la nivelul Aeroportului, nici la nivelul controlorilor de trafic – dacă vreuna dintre aceste curse va fi aleasă pentru operare de către Eurocontrol.

Legea prevede că vor fi asigurate 33,3% din zborurile care erau programate, plus excepţiile, categorie în care sunt incluse zborurile înalţilor demnitari (preşedinţi, şefi de guvern, miniştri), zborurile militare, cursele umanitare sau cele din categoria operaţiunilor de căutare-salvare.

Potrivit reprezentanţilor Aeroportului Sibiu, la ora transmiterii acestei ştiri nu sunt călători blocaţi în terminalul de la Sibiu.

La ora 9.00 a început greva generală pe termen nelimitat a controlorilor de trafic aerian din cadrul Romatsa, care riscă să genereze, marţi, întârzieri şi anulări de curse pe aeroporturile din România. Totuşi, în ultimele declaraţii, sindicaliştii care reprezintă interesele angajaţilor Romatsa au sugerat că greva ar putea fi suspendată chiar marţi, după doar câteva ore. Conducerea Romatsa a cerut în instanţă suspendarera grevei, iar dosarul va fi judecat în cursul acestei zile.

Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian (ATSR) a anunţat că marţi controlorii de trafic aerian vor intra în grevă pe termen nelimitat. Sindicatele au ieşit luni de la discuţiile cu Ministerul Transporturilor şi au anunţat că negocierile au eşuat. Liderii ATSR au precizat că „greva ar putea să dureze o oră-două, poate trei, sau să continue pe termen nelimitat dacă nici mâine (marţi dimineaţa – n.n.) nu se va ajunge la nicio concluzie”.

„Suntem deschişi dialogului pentru evitarea grevei şi salvarea ROMATSA de la faliment. Suspendarea grevei depinde exclusiv de acţiunile ministrului Transporturilor”, se arată într-un comunicat al ATSR distribuit după negocieri pe o reţea de socializare, conform Mediafax.

Greva controlorilor de trafic aerian presupune suspendarea mai multor zboruri (aterizări/decolări) de avioane în perioada protestului. Dar care vor fi, concret, zborurile afectate nu se poate afla la ora redactării acestei ştiri. O decizie în legătură cu suspendarea de zboruri va fi luată luni seara sau marţi dimineaţa de către EUROCONTROL, autoritatea europeană cu atribuţii pe controlul traficului aerian, care le va comunica imediat companiilor aeriene verdictul referitor la fiecare zbor în parte. Iar companiile aeriene le vor comunica pasagerilor ce decizii au fost luate.

Citeşte şi: Angajaţii ROMATSA declanşează greva generală pe 30 Mai, la ora 9.00. Două treimi din zboruri, anulate

Greva generală a controlorilor de trafic ai Romatsa, anunţată pentru marţi, 30 mai, provoacă pierderi agenţiilor de turism, care vor fi nevoite să găsească soluţii pentru reprogramarea sau compensarea călătoriilor şi vacanţelor turiştilor, clienţi de business şi leisure, programate pentru Rusalii.

Toate cursele charter de marţi au fost anulate, potrivit preşedintelui Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism.

„Este un lucru iresponsabil, o sfidare la adresa românilor. Suntem înaintea vacanţei de Rusalii. Greva îi afectează atât pe cei care urmează să plece în vacanţă, dar şi agenţiile de turism. Sindicatele de la Romatsa se joacă cu nervii noştri şi ai clienţilor noştri şi vor bloca o ţară întreagă cu un protest pe care îl considerăm nejustificat. Cu un salariu mediu de 2.500 de euro pe lună, aceşti răsfăţaţi pot declanşa şi peste şase luni o grevă generală, supăraţi fiind că nu li se oferă trei mese calde pe zi, masaj la birou şi cămăşi călcate. Cred că putem să-i acuzăm de subminarea economiei naţionale pe angajaţii care câştigă foarte mulţi bani şi se comportă aşa. Solicităm prim-ministrului Sorin Grindeanu ca Romatsa să treacă în subordinea Ministerului Apărării Naţionale ori a Ministerului de Interne sau să modifice legislaţia, astfel încât salariaţii societăţilor de importanţă naţională să nu poată declanşa greve”, a declarat Alin Burcea, preşedintele ANAT.

Acesta a precizat că zborurile care vor fi anulate marţi urmează să fie reprogramate.

Pe 30 mai sunt programate plecările în mai multe vacanţe individuale sau de grup, pe zboruri de linie ori charter, precum şi călătorii de business spre marile oraşe ale Europei, în total peste 150 de decolări numai de pe Aeroportul International Henri Coandă. Şi tot atâtea aterizări, la Bucureşti, ale cetăţenilor români sau străini.

„Credem că greva generală se putea evita, mai ales într-o perioadă aglomerată, cum este cea de dinainte de Rusalii. Nu contează că greva ar putea fi oprită după o oră sau două, mâine, răul este făcut. Întreruperea lucrului perturbă traficul pentru o zi întreagă”, completează dr. Alin Burcea.

Ministrul Transporturilor anunţat că va trimite corpul de control la Romatsa, pentru a verifica dacă există nereguli

Angajaţii ROMATSA vor declanşa greva generală pe 30 mai, la ora 9.00. Ei sunt obligaţi să asigure o treime din trafic, conform legislaţiei, însă cursele care vor fi anulate sunt stabilite de Eurocontrol, nu de autorităţile naţionale din România.

„Există şanse rezonabile ca greva să fie suspendată mâine. (…) Nu după şase ore, ci după o oră, două ore”, a anunţat liderul Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR), Gabriel Tudorache, după negocierile de la Ministerul Transporturilor.

Sinidcaliştii au precizat că exista un termen limită pentru depunerea proiectului de buget al regiei, termen care este luni, şi că există riscul ca Romatsa să intre în faliment. 

„Aici e vorba de nişte documente care trebuie trimise până la 31 mai către forurile intrenaţionale. Aici ar putea interveni ministrul pozitiv, în sensul că dânsul ştia din luna ianuarie. Din păcate, până să anunţăm greva, domnul ministru a uitat, a avut alte probleme. Este obligatoriu să se implice”, a spus Gabriel Tudorache, preşedintele ATSR. 

„ROMATSA face toate documentele, le aprobă Consiliul de Administraţie, apoi sunt trimise la Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) să fie vizate şi ajung la Ministerul Transporturilor. AACR trimite documentele la Comisia Europeană cu semnătura directorului din Aviaţie Civilă, cu semnătura ministrului”, a explicat liderul sindicatului.Luni dimineaţă, înaintea începerii negocierilor, reprezentanţii sindicatului precizau că greva controlorilor de trafic aerian este pentru a salva regia şi că ea nu are legătură cu minivacanţa de Rusalii, nici cu salariile.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Mara Bănică și Serghei Mizil, Raluca Bădulescu și fostul ei soț, Anda Adam și Joseph, Gabi Tamaș și Dan Alexa sunt printre echipele care pornesc anul acesta pe Drumul Eroilor, în Asia Express
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Orașul care va scoate asistații sociali la muncă în folosul comunității. Vor trebui să lucreze 3 ore pe zi pentru binele comun
Capital.ro
Călin Georgescu, interzis la prezidențiale? Acum s-a aflat: E scris negru pe alb
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Raluca Păstramă și Ibrahim Hanifi, răsturnare de situație în lupta pentru custodia copilului! Ce se întâmplă după ce instanța a decis ca fetița celor doi să rămână la mamă
Spynews
Costel Biju, surpriză romantică pentru soția lui, Andreea. În ce loc de vis și-a dus manelistul partenera / FOTO
Evz.ro
Motivul bizar pentru care iei amendă dacă stai la bloc. Puțină lume s-ar fi gândit
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
„Ai plecat mult prea devreme”. Ea este Maria Ligia, tânăra în vârstă de 26 de ani, care și-a pierdut viața în accidentul de la Valea Călugărească! Maria era asistent medical și mama unui băiețel
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu e terminat, e game over! Verdict clar: Nu îl vor susține niciodată!
StirileBZI
Amendă de 2.500 lei pentru cei care stau la bloc dacă nu fac asta! Este legat de numărul apartamentului
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Căsătoriile între persoane de același sex, legalizate în Thailanda: O piatră de hotar pentru comunitatea LGBTQ+
MediaFlux
S-A DECIS ce se întâmplă cu facturile tuturor românilor! E OFICIAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București