Grevă suspendată la metrou: circulaţia trenurilor s-a reluat vineri seară. Ion Rădoi: Protestul are legătură cu micşorarea salariilor şi disponibilizările anunţate

Circulaţia metroului se va relua de sâmbătă, greva fiind suspendată de sindicate pe perioada negocierilor.
Filip Stan
26 mart. 2021, 18:22
Grevă suspendată la metrou: circulaţia trenurilor s-a reluat vineri seară. Ion Rădoi: Protestul are legătură cu micşorarea salariilor şi disponibilizările anunţate
Grevă suspendată la metrou UPDATE:

„Protestul spontan de la metrou a fost suspendat. Astfel, informăm publicul călător, că astăzi, 26.03.2021, începând cu ora 22:00, circulaţia trenurilor de metrou va fi reluată în siguranţă şi conform graficelor obişnuite pe toate magistralele. Dorim pe această cale să prezentăm încă o dată scuze bucureştenilor pentru situaţia întâmpinată la transportul public subteran şi le mulţumim pentru înţelegere”, au transmis reprezentanţii Metrorex, puţin după ora 22.00.

 

Grevă suspendată la metrou UPDATE: Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat, la finalul întâlnirii avute cu conducerea Metrorex și sindicaliștii, că de sâmbătă dimineața oamenii vor putea circula din nou cu metroul, anunță România TV.

„De mâine dimineața, având în vedere că tehnic înțeleg că este nevoie de restabilirea circuitelor, se va relua circulația. Înțeleg că tehnic nu este posibil (în seara aceasta-n.r.). (…) Mâine dimineață oamenii vor circula cu metroul”, a spus Alin Stoica.

Acesta a precizat că nu este implicat în negocierile viitoare dintre conducerea Metrorex și sindicaliști. „Interesul meu era să dăm drumul la circulație pentru metrou și pentru asta am convocat discuția. Eu am mijlocit întâlnirea, am convocat ambele părți și lucrurile s-au rezolvat”, a mai spus prefectul.

Grevă suspendată la metrou UPDATE: Acţiunea de protest de la metrou a fost organizată ca urmare a nemulţumirilor sindicaliştilor determinate de intenţia Metrorex de a micşora salariile angajaţilor şi de a disponibiliza personal şi nu are legătură cu situaţia spaţiilor comerciale, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, preşedintele Unitatea – Sindicatul Liber din Metrou (USLM), Ion Rădoi.

„Când spui că disponibilizăm oamenii şi micşorăm salariile, nu te aştepţi la ceva bun. Când te lasă fără loc de muncă, când te lasă fără salariu, adică o reducere de 25%, nu prea poţi să accepţi. Iată că au trecut câteva zile, cam intuiam eu, dar nu eram sigur până unde merg (sindicaliştii, n.r.) şi iată că s-a întâmplat (acţiunea de protest, n.r.)”, a afirmat Ion Rădoi.

Liderul USLM a susţinut că situaţia spaţiilor comerciale de la metrou e speculată politic de conducerea Ministerului Transporturilor.

„Că ei (Ministerul Transporturilor, n.r.) vor să o rostogolească spre tot ce înseamnă societatea asta comercială a sindicatului, cu spaţiile, asta e altă treabă. E o minciună. Ei au speculat politic. Şi povestea cu acea societatea are rolul ei, că nici pe aceea nu o vom lăsa, dar acolo e un proces de 3-4 ani de zile în cel mai rău caz. Deci nu are legătură (cu protestul, n.r.). Ce arde acum e faptul că nu avem oameni pe care trebuie să-i punem pe Magistrala 5, după atâta aşteptare, şi se pare că acum am ajuns într-o problemă drastică şi pe Magistrala 2. Pe lângă asta, vor să mai taie şi din drepturi, venituri care ar veni către salariaţi, pentru că ei muncesc şi zi şi noapte, şi sfârşit de săptămână, şi de sărbători. Acesta este motivul (protestului, n.r.). Că acum au venit şi cu pleaşca asta, să forţeze (eliberarea spaţiilor comerciale de la metrou, n.r.), este pentru că directorul general a fost administrator pe la Piaţa Obor şi el este obişnuit să-şi facă afaceri”, a menţionat Ion Rădoi.

Grevă suspendată la metrou. Protestul de la metrou se va opri, însă circulația trenurilor se va relua abia sâmbătă, potrivit Romania TV. În urma discuțiilor, s-a ajuns la un consens,  urmând să se continue negocierile pe doleanțele sindicaliștilor. Pe perioada negocierilor se suspendă acțiunile disciplinare care ii vizează pe sindicaliști.

Negocierile au avut loc între liderii sindicali și autorități la Instituția Prefecturii. Echipa de negociere a fost astăzi la Instituția Prefecturii va merge în subteran, acolo unde în continuare sunt sute de angajați și protestează. Aceștia vor fi înștiințați că protestul s-a terminat.

În această seara nu vom mai avea proteste, am stabilit un calendar de negocieri. Se va încheia imediat cum se întorc reprezentanții la metrou. Am stabilit un calendar de negociere pentru săptămâna viitoare, au venit cu revendicări, le vom discuta. Suntem deschiși dialogului. Nu vom începe nicio acțiune administrativă împotriva celor care au participat, pe toată perioada negocierilor„, au precizat la ieșirea din Prefectura Capitalei.

„În primul rând e regretabil că a trebuit ca salariaţii metroului să facă o formă de protest de un asemenea nivel ca să putem regăsi în cadrul Minisrerului o formă de dialog social normal. Vom mai merge la Piaţa Unirii vom anunţa salariaţii de ce am obţinut aici şi imediat vom elibera. Nu cred că se va mai lua pentru că trebuiesc verificări şi nu are rost să consumăm energie degeaba. În sfârşit domnul Drulă a recunoscut că negocierile trebuie făcute cu liderul sindicatului de metrou. Am stabilit ca săptămâna viitoare să ne vedem zi de zi pentru a discuta toate problemele. Prima, deficitul mare de personal, tot scandalul a plecat de la disponibilizarea masiva, deficitul a ajuns numai săptămana asta la 1.200 de oameni, înseamnă deficit de 25%. Ajunsesem în poziţia în care să ne fie frică să ne mai facem treaba din lipsa fondurilor sau personalului şi să nu ajungem, Doamne fereşte, la puşcărie sau unii să murim Prima greseala a lui Drula si a premierului Citu e ca au facut o lege a bugetului care blocheaza activitatea Metrorex. Sa nu ni se micsoreze salariile pentru ca este un drept castigat si s-au scumpit benzina, painea”, a declarat reprezentantul sindicatului.

Chestionat dacă protestul are legătură cu încasarea banilor de către sindicalişti din chiriile pentru acele spaţii comerciale de la metrou, sindicalistul a răspuns: „Vreau să lămurim un lucru, ca să fie foarte clar. Contractul de asociere dintre firma sindicatului şi Metrorex se află pe rolul instanţei la Bucureşti şi aşteptăm pronunţarea instanţei. Ne vom supune instanţei prin hotărâre definitivă şi irevocabilă”.

Un alt reprezentant al sindicaliştilor la metrou a adăugat că nu va fi începută nicio acţiune administrativă la adresa protestatarilor de la metrou pe perioada în care vor fi negocierile cu Ministerul Transporturilor şi cu alte autorităţi

„Am stabilit un calendar de negociere pentru săptămâna viitoare. Nu vom începe nicio acţiune administrativă împotriva celor care au participat pe toată perioada negocierilor”, a explicat el.

Grevă suspendată la metrou. Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Cătălin Drulă, a calificat vineri organizaţia sindicală de la Metrorex drept o mafie şi i-a transmis liderului Unitatea – Sindicatul Liber din Metrou, Ion Rădoi, că s-a terminat cu „acţiunile de şantaj”.

„Aş vrea să încep în primul rând prin a le cere scuze bucureştenilor că au fost obligaţi astăzi să treacă prin acest eveniment neplăcut, dar aş vrea în acelaşi timp să le cer scuze pentru că, în ultimii 20 de ani, câteva zeci de miniştri ai Transporturilor au lăsat un buboi enorm să se formeze la metroul bucureştean, o mafie. Câtă vreme sunt eu aici, vă asigur că statul nu va ceda niciun milimetru în faţa mafiei, pentru că despre asta este vorba, despre o grupare care se comportă mafiot şi atunci când interesele îi sunt atinse recurge la şantaj. Liderul de cartel Ion Rădoi a decis că bucureştenii nu contează, a decis că singurele lucruri care trebuie să conteze sunt banii firmei pe care o controlează. Şi îi spun foarte clar: Rădoi, s-a terminat! Ceea ce ai făcut zeci de ani nu mai merge”, a afirmat Cătălin Drulă, într-o conferinţă de presă.

Ministrul Transporturilor a apreciat că cea mai gravă infracţiune comisă de sindicalişti prin blocarea metroului este zădărnicirea combaterii bolilor.

Metroul NU circulă. Protest spontan declanșat de angajații Metrorex!
„Este absolut inadmisibil ca o infrastructură critică naţională să fie blocată, ca şinele să fie ocupate, comiţând astfel multiple infracţiuni, şi le-am trecut pe acestea într-o plângere penală, pe care am înaintat-o Direcţiei Naţionale Anticorupţie, şi o să enumăr câteva, cele mai grave fiind zădărnicirea combaterii bolilor – oamenii au trebuit să se înghesuie astăzi în mijloace de transport în comun, din cauza unor mafioţi, au întârziat învăţătoare la şcoli. Aţi dat un oraş peste cap. Păi voi unde vă credeţi? V-a mers până acum? Nu vă mai merge! Mai adaug apoi abuz în serviciu, trafic de influenţă, şantaj. Am toată încrederea în Justiţia din România că-şi va face datoria. Suntem un stat de drept”, a menţionat Cătălin Drulă.

Sindicaliștii de la metrou precizează, cu privire la greva de vineri de la Metrorex, că în cazul opririi voluntare a lucrului nu este necesară asigurarea unei treimi din activitate și anunță că a făcut 21 de adrese și 3 pichetări la Ministerul Transporturilor.

Citeşte şi: Metrorex anunţă creşterea perioadei de aşteptare a trenurilor în staţii. Veşti proaste pentru bucureşteni

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Pericolul ascuns de pe plaje. Lucrul banal care poate duce la tragedii
Capital.ro
Mașinile interzise pe șosele. Ordinul UE pentru cei care alimentează cu motorină. Când devine lege
Playtech.ro
Ce spune Ciprian Marica despre incendiul pornit în incinta academiei sale din Pipera. Fanii nu se așteptau la asta!
DailyBusiness
Este vestea cea mare! BNR anunță ce se întâmplă cu ratele românilor
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Schimbări în supermarketuri. Noi obligații pentru producători
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Nuntă cu final tragic! O șoferiță și-a condus mama spre MOARTE, după ce s-a răsturnat într-o râpă.
Capital.ro
Doliu național. S-a stins un titan al muzicii românești: A dus numele țării pe toate continentele lumii
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Prognoză meteo pentru următoarele două săptămâni: alternanțe între caniculă și instabilitate atmosferică
MediaFlux
EUROPA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI cu RUSIA! AVERTISMENT de la granița ROMÂNIEI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!