Este natural să ne pese şi să fim preocupaţi de varii aspecte ce ţin de educaţia şi buna modelare a copilului. Însă iată o veste bună, oferită de specialişti în parenting: sunt multe griji de părinte care nu au fundament real. În loc să îţi consumi energia îngrijorandu-te şi făcându-ţi diferite scenarii apocaliptice pentru viitorul copilului, mai bine adună-ţi capacităţile emoţionale, intelectuale şi fizice şi fii acolo pentru copil, aşa cum are nevoie cu adevărat.
Aşadar, nu trebuie să te îngrijorezi cu adevărat în niciuna din situaţiile de mai jos; în schimb, iată ce trebuie să faci:
Griji de părinte nr.1: Am un copil sclifosit la mâncare
Un copil sclifosit şi selectiv la mâncare este una din grijile cele mai mari pentru părinţi. Cu toate acestea, cea mai bună tactică este să eviţi să faci un mare capăt de ţară din asta, excepţie face cazul în care copilul nu se simte bine.
Chiar dacă mai sare mese, alege ce vrea să mănânce şi ce nu sau mănâncă mai degrabă biscuiţi decât un măr, trebuie să ai în minte faptul că pe durata unei săptămâni probabil că îşi ia toţi nutrienţii necesari bunei sale dezvoltări armonioase. Oferă-i în permanenţă o paletă foarte largă de alimente sănătoase şi limitează-i gustărelele nesănătoase (copiii sclifosiţi la mâncare sănătoasă tind să prefere foarte des gustările nesănătoase).
Nu uita, de asmenenea, că a respinge mâncarea este deseori un mod prin care îşi proclamă propria independenţa, iar această etapă va trece curând.
Griji de părinte nr. 2: Nu petrec destul timp cu copilul meu
Statistic, mai mult de o treime dintre părinţi îşi fac griji că petrec timp mai puţin cu copiii lor decât au procedat părinţii noştri cu noi. Cu toate astea, trăim vremuri diferite şi puţine familii îşi permit sau vor că unul din părinţi să stea acasă cu copilul permanent.
Un părinte mediu din ziua de azi munceşte mai mult de 40 de ore pe săptămână şi în mod evident acest timp de muncă se ia din timpul alocat vieţii de familie. Cu toate astea, evidenţa arată că mai importantă este calitatea decât cantitatea.
Aşadar, specialiştii te asigură că atâta vreme cât ai grijă de copilul tău consecvent, de calitate şi cu afecţiune şi îţi concentrezi toată atenţia asupra copilului când sunteţi împreună, faci treaba bună şi nu e cazul să îţi faci mai multe griji.
Griji de părinte nr.3: Copilul meu e un mic mincinos!
Am crescut cu convingerea că a minţi este ceva rău, dar e bine să iei în calcul motivele copilului înainte de a te înfuria. Poate că încearcă să forţeze limitele ca să vadă până unde îi merge sau poate că ascunde adevărul ca să se distreze din situaţia creată.
Unii psihologi de copii consideră că aceste situaţii sporesc imaginaţia copiilor: „Tuturor ne plac poveştile şi chiar şi noi adulţii mai exagerăm din când în când ca să adăugăm o mică scânteie sau puţin entuziasm situaţiilor vieţii”.
Ia în calcul că a mai minţi din când în când este ceva specific copilăriei şi copiii rezistă cu greu tentaţiei. Dacă totuşi copilul exagerează, înainte de a te enerva din cale afară, e bine să stai de vorbă cu el, dar nu neapărat să îţi faci griji că cine ştie ce fel de om va ajunge din el.
Citeşte mai mult pe sfatulparintilor.ro