GRILĂ SALARIZARE PROFESORI: Ce retribuţii primesc profesorii pe 15 septembrie

Grilele de salarizare din învăţământ s-au schimbat de la 1 august. RomaniaTV.net vă prezintă noile salarii şi sporuri pe care le primesc profesorii de pe 15 septembrie.
Filip Stan
12 sept. 2016, 11:19
GRILĂ SALARIZARE PROFESORI: Ce retribuţii primesc profesorii pe 15 septembrie

SALARIILE PROFESORILOR s-au Pmodificat. e 10 august, Guvernul a adoptat prin Hotărâre şi normele de aplicare a OUG în care sunt prezentate in extenso grilele de salarizare din învăţământ.

Astfel, potrivit legislaţiei secundare adoptate de Guvern, un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic I şi 1-6 ani vechime, care predă în învăţământul preuniversitar va avea salariul de bază cuprins între 1.842 lei şi 2.298 lei.

Un profesor din învăţământul preuniversitar cu studii superioare de lungă durată, grad didactic I şi peste 40 de ani vechime va avea salariul de bază de 3.548 lei.

Salariul de bază al inspectorului şcolar general va fi cuprins între 5.564 lei şi 5.700 lei pe lună, în timp ce un inspector şcolar va avea salariul de bază de minimum 4.669 lei lunar şi de cel mult 4.780 lei lunar.

Salariul de bază al prodecanilor va fi cuprins între 5.778 lei şi 7034 lei lunar.

Decanii vor avea salariul de bază cuprins între 6.149 lei şi 7.278 lei lunar. 

Salariul de bază al rectorilor va fi de minimum 7.302 lei lunar şi de maximum 8.405 lei lunar. 

Asistenţii universitari cu maximum trei ani vechime vor avea salariul de bază situat între 1.974 lei lunar şi 2.463 lei lunar. 

Salarii pentru profesori și personalul didactic auxiliar de la 1 august 2016

Un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic I, vechime între 1-6 ani, va avea un salari de bază între 1.896 și 2.361 lei.

Un profesor debutant va avea un salari cuprins între 1.700 și 2.117 lei.

Un profesor universitar cu vechime în învățământ între 6-10 ani va avea un salariu de  bază între 2.991-3.465 lei, dar acesta va crește gradual, în funcție de vechime, ajungând, în cazul persoanelor cu peste 40 de ani de vechime la 6.935 de lei.

De asemenea, în cazul debutanților în educație salariile vor crește cu 10%, astfel încât să fie atrași de o carieră în învățământ.

Dacă salariile de bază stabilite în grila de salarizare sunt mai mici sau egale, se păstrează nivelul salariilor aferente lunii iulie 2016.

Potrivit Guvernului, se elimină inechitățile salariale pentru aproximativ 280.000 de cadre didactice și personal auxiliar din învățământ.

Bonusuri pe bază de performanță

Angajații din sănătate ar urma să primească și bonusuri bazate pe criterii de performanță de la 1 ianuarie 2017. Cadrele didactice vor primi bonusuri din ianuarie 2018.

Bonusurile vor fi acordate de ordonatorii de credite anual, semestrial și trimestrial în limita a 2% din cheltuielile cu salariile aferente personalului prevăzut în statul de funcții.

Condițiile de reformă și criteriile de performanţă se vor elabora de către Ministerul Sănătății şi Ministerul Educației și vor fi aprobate de Guvern.

De la 1 august intră în vigoare toate corecţiile disfuncţionalităriţor în ceea ce priveşte încadrarea de vechime şi salarii. La Educaţie, am definit grila integral în mod similar cu cea de la sănătate, iar 50% din aceste creşteri intră de la 1 august 2016, şi restul intră în decembrie 2017. Creşterile se referă la corecţiile salariale pentru ce aflaţi la baza de jos a piramidei. De la 1 ianuarie 2018 e luat în calcul şi bonusul de performanţă”, a spus Dragoş Pîslaru.

Sindicatele spun, însă, că majorarea e un mizilic. Simion Hănescu, preşedintele Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), a explicat, pentru Mediafax, că aceste creşteri vor însemna, în medie, 5% în plus la salariile actuale.

„Principala nemulţumire a colegilor din Educaţie nu e legată de fondul problemei. Ce am zis că facem, acest lucru am făcut, problema lor e legată de termen, aşa cum e la Sănătate. Am explicat motivele pentru care nu se poate acest lucru. Nu discutăm de creşteri procentuale. În sectorul de Educaţie este vorba de eliminarea unei legi speciale şi înlocuirea acesteia cu un sistem care să facă un pas înainte spre legea salarizării unitare. Cred că acest lucru, împreună cu punerea accentului pe debutanţi, pe cei cu cele mai mici salarii, reprezintă punctul cheie”, a declarat Pîslaru.

Pentru celelalte categorii de bugetari, vedeţi documentul ataşat

Din luna august 2016, personalul didactic de predare din învăţământul preuniversitarbeneficiază de:

  • indemnizaţie pentru învăţământul special, de 15% din salariul de bază;
  • gradaţie de merit, de 25% din salariul de bază;
  • indemnizaţie pentru dirigenţie, respectiv indemnizaţie pentru învăţători, educatoare, institutori, profesori pentru învăţământul primar, profesori pentru învăţământul preşcolar, în valoare de 10% la salariul de bază sau, după caz, la valoarea rezultată din însumarea salariului de bază cu indemnizaţia pentru învăţământul special şi cu gradaţia de merit;
  • sume compensatorii în cuantum identic cu cel din luna iulie 2016, care se adaugă la cuantumul salariului de bază cumulat cu drepturile enumerate mai sus.
  • suma compensatorie aferentă titlului ştiinţific de doctor pentru personalul didactic de predare îşi desfăşoară activitatea în domeniul în care a obţinut titlul şi nu a beneficiat de această sumă compensatorie; cuantumul sumei compensatorii aferente titlului ştiinţific de doctor se stabileşte la nivelul similar în plată pentru aceeaşi funcţie, grad didactic, tranşă de vechime în învăţământ şi gradaţie corespunzătoare vechimii în muncă din unitatea/instituţia de învăţământ respectivă sau, după caz, dintr-o unitate/instituţie similară;
  • spor practică pedagogicăspor pentru predare simultană în învăţământul primar şi gimnazialindemnizaţia pentru activitatea desfăşurată în zone izolate, spor pentru condiţii de muncă aflate în plată, sume acordate din venituri proprii pentru stabilirea salariilor diferenţiate cu o creştere de până la 30% şi alte sporuri prevăzute de lege – se menţin la acelaşi nivel pentru aceeaşi funcţie, grad didactic, tranşă de vechime în învăţământ şi gradaţie corespunzătoare vechimii în muncă pentru personalul didactic din învăţământ, cu cel care se acordă pentru anul şcolar 2015-2016.

Salariile de bază includ salariile de încadrare aferente funcţiei, gradului didactic, tranşei de vechime în învăţământ şi sporul de vechime în muncă pe gradaţii

Aveţi aici integral HG care conţine normele de aplicare a OUG privind salarizarea profesorilor de la 1 august 2016 şi integral grilele de salarizare din educaţie. 

Personalul didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar beneficiază începând cu luna august 2016 de:

  • indemnizaţie pentru învăţământul special care se determină prin aplicarea procentului de 15% la salariul de bază;
  • gradaţie de merit, de 25% din salariul de bază;
  • spor de stabilitate care se determină prin aplicarea procentului de 15% la salariul de bază sau asupra valorii rezultate din însumarea salariului de bază cu indemnizaţia pentru învăţământul special şi cu gradaţia de merit, pentru personalul care are o vechime neîntreruptă de peste 10 ani în învăţământ;
  • sumele compensatorii cu caracter tranzitoriu, în acelaşi cuantum cu cel stabilit pentru luna iulie 2016, care se adaugă la cuantumul salariului de bază cumulat cu drepturile salariale enumerate mai sus;
  • suma compensatorie aferentă titlului ştiinţific de doctor pentru personalul didactic auxiliar care îşi desfăşoară activitatea în domeniul în care a obţinut titlul şi nu a beneficiat de această sumă compensatorie; cuantumul sumei compensatorii aferente titlului ştiinţific de doctor se stabileşte la nivelul similar în plată pentru aceeaşi funcţie, grad/treaptă profesională şi gradaţie corespunzătoare vechimii în muncă din unitatea/instituţia de învăţământ respectivă sau, după caz, dintr-o unitate/instituţie similară;
  • spor pentru condiţii de muncă de care a beneficiat salariatul, sume acordate din venituri proprii pentru stabilirea salariilor diferenţiate cu o creştere de până la 30%;
  • spor pentru control financiar preventiv şi alte sporuri prevăzute de lege. Toate sporurile se menţin la acelaşi nivel pentru aceeaşi funcţie, nivel de studii şi gradaţie corespunzătoare vechimii în muncă pentru personalul didactic auxiliar cu cel care se acordă pentru anul şcolar 2015-2016.
  • Sporul de stabilitate se acordă personalului didactic auxiliar, indiferent de perioada când a fost acumulată vechimea celor 10 ani neîntrerupţi în învăţământ. Constituie vechime neîntreruptă în învăţământ şi perioadele în care personalul didactic auxiliar s-a aflat în concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani, respectiv trei ani pentru copilul cu deficienţe, precum şi perioada în care personalul didactic auxiliar a efectuat stagiul militar, după care s-a întors în învăţământ.

Personalul didactic de predare din învăţământul superior încasează din luna august 2016:

  • gradaţie de merit care se determină prin aplicarea procentului de 25% la salariul de bază;
  • sumele compensatorii cu caracter tranzitoriu, în acelaşi cuantum cu cel stabilit pentru luna iulie 2016, se adaugă la cuantumul salariului de bază cumulat cu gradaţia de merit;
  • suma compensatorie pentru titlul ştiinţific de doctor obţinut în domeniul în care personalul didactic de predare îşi desfăşoară activitatea se va stabili la nivel similar în plată pentru aceeaşi funcţie didactică de predare, tranşă de vechime în învăţământ şi gradaţie corespunzătoare vechimii în muncă.
  • spor pentru conducătorii de doctorat, spor pentru condiţii de muncă aflat în plată, suma acordată din venituri proprii pentru stabilirea salariilor diferenţiate cu o creştere de până la 30% şi alte sporuri prevăzute de lege – se menţin la acelaşi nivel pentru aceeaşi funcţie didactică de predare, tranşă de vechime în învăţământ şi gradaţie corespunzătoare vechimii în muncă cu cel care se acordă pentru anul universitar 2015-2016, până la 31 decembrie 2016.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Divorț zguduitor în lumea mondenă din România! Celebrul cântăreț s-a despărțit de soție după 20 de ani
Capital.ro
Obligatoriu pentru cei care au permis de conducere! Trebuie să prezinte aceste documente
Playtech.ro
Ce diferență este între ambulanță și SMURD. E vorba de...
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
„Le ordonă atacuri fără speranță”. Trupele nord-coreene au suferit pierderi masive pe frontul din Ucraina, anunță Casa Abă
wowbiz.ro
Radu Ille și soția lui divorțează după două decenii de căsnicie! Cei doi au depus deja actele
Spynews
Scandal de proporții la locul de joacă al lui Brigitte Pastramă! Decizia vedetei i-a revoltat pe clienți: ”M-au amenințat că mă distrug”
Spynews
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Evz.ro
Omul cel mai gras din istorie. Un caz medical fără precedent
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Ei sunt pensionarii care vor primi în plus 720 de lei la pensie. Măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Cancan.ro
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Devine interzis în toată România. Klaus Iohannis a promulgat legea pe final de mandat
StirileBZI
Nu se mai dau 1.400 de lei! Banii se taie de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Sofia, Teodora și Constantin au ars de vii în mașină! Detalii șocante despre ultimele clipe de viață
substantial.ro
Vinicius Jr a câștigat premiul pentru cel mai bun jucător la Dubai Globe Soccer Awards
MediaFlux
NU MAI CRESC PENSIILE! GUVERNUL a DECIS OFICIAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă