„Am atins în discuția tete-a-tete cu cancelarul Kern acest punct legat de alocații. Înțelegem problemele fiecărei țări. Punctul nostru de vedere (…) este că orice fel de schimbări legislative la nivel național trebuie să fie (…) în concordanță cu legislația europeană. Fiecare, după aceea, poate să-și dezvolte (…) politicile în țara respectivă, dar respectând (…) legislația europeană”, a spus Sorin Grindeanu, într-o conferință comună cu Christian Kern, la Cancelaria Federală de la Viena, potrivit Agerpres.
Cei doi oficiali au fost întrebați care este punctul lor de vedere cu privire la discuțiile din ultima vreme din Austria referitoare la o posibilă prioritizare la angajare a cetățenilor din Austria în defavoarea imigranților, printre care și cei români, și despre posibila reducere a beneficiilor sociale pentru copiii imigranților, dacă aceștia nu locuiesc în Austria.
La rândul său, cancelarul Christian Kern a spus că Austria a primit mai mulți refugiați decât Grecia și Italia.
„Dacă vorbiți de imigranți, cred că vorbiți de ultimul val de refugiați. Austria (…) este ca mărime țara care a primit cei mai mulți refugiați, măsurată la numărul populației, decât o face Grecia sau Italia. În anul 2017 trebuie să cheltuim 2 miliarde de euro pentru asistența acordată refugiaților, nu numai cu mâncare, cu asigurarea condițiilor de bază, de trai, ci și școli, asistență socială. Ne angajăm foarte mult și în domeniul integrării acestor refugiați. Dacă populația austriacă nu ar sprijini aceste chestiuni, atunci ar fi imposibil să putem interveni astfel”, a spus Kern.
Cancelarul Austriei a mai afirmat că nu înțelege îngrijorarea existentă pe această temă.
„Suntem una dintre țările care face cu mult mai mult decât fac altele. Iar chestiunea în cadrul Uniunii Europene s-a pus referitor la măsura în care se compensează în cadrul Uniunii Europene asistența acordată refugiaților. (…) Considerăm că fiecare țară trebuie să-și suporte obligațiile”, a precizat Kern.
Austria a platit intr-un singur an aproape 250 de milioane de euro drept alocatii cetatenilor UE care lucreaza in aceasta tara, dar si-au lasat familiile si/sau copiii acasa. Guvernul de la Viena vrea sa schimbe acum aceasta situatie si sa reduca alocatiile in functie de nivelul de trai din tara de provenienta.
Ministrul de Externe, Sebastian Kurz, si ministrul Muncii, Sophie Karmasin, au elaborat un proiect de lege care sa taie aceste alocatii, incepand cu 1 ianuarie 2018, a scris publicaţia Heute. Sursa citata precizeaza ca, in 2015, Austria a platit 249 de millioane de euro pentru aceste alocatii, bani care au plecat in special catre familii din Ungaria, Slovacia, Polonia si Romania.