Prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu se arată „total împotriva” unor candidaturi comune PSD-PNL la viitoarele alegeri. El susţine că, în tinp ce PSD menţine procentele pe care le avea în sondajele de opinie înainte de intrarea la Guvernare, PNL înregistrează o creştere în preferinţele electoratului. PNL „rămâne adversar politic al PSD”, subliniază el.
„Exclud candidaturi comune, lucruri de acest tip. Sunt total împotriva acestor lucruri. Fiecare partid trebuie să-şi gestioneze lucrurile proprii”, a afirmat liderul social-democrat.
Întrebat cine crede că este câştigător în coaliţia de guvernare, Grindeanu a răspuns: „Dacă ar fi în scaunul ăsta un politician din ăla veritabil, v-ar spune: poporul român, România”
El adaugă că PNL, care avea 17-19% în sondaje, acum are peste 20 de procente, în timp ce PSD se menţine la procentele pe care le avea şi înainte de a intra la guvernare. El spune că PNL „rămâne adversar politic al PSD-ului”.
Întrebat cine va fi candidatul PSD la preşedinţie, el spune că există câţiva membri în PSD care au „profil de candidat”, invocând numele lui Marcel Ciolacu şi pe cel al lui Alexandru Rafila.
El se arată convins că actualul adjunct al secretarului general al NATO, Mircea Geoană, „ar fi un candidat redutabil” la preşedinţia României, subliniind că este nevoie de o „discuţie în serioasă” în PSD dacă acesta poate candida cu susţinerea partidului.
Grindeanu, întrebat câţi kilometri de autostradă va reuşi România să construiască din totalul de peste 450 asumaţi prin PNRR: Sper ca toţi
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă că, exceptând un tronson din autostrada Transilvania, România nu a semnat niciun contract pentru realizarea infrastructurii rutiere asumate prin Planul Naţional de Redresare şi rezilienţă (PNRR). Întrebat câţi kilometri de autostradă va reuşi România să construiască din totalul de peste 450 asumaţi prin PNRR, ministrul răspunde: „Sper ca toţi”.
Marcel Ciolacu (PSD): „O familie poate trăi decent cu un venit de 3.000 de lei pe lună”
„Nu există contract semnat în acest moment pe PNRR, din ceea ce s-a discutat şi s-a pus ca şi contract în PNRR, astăzi, în afară de Transilvania, astăzi, când vorbim, niciunul, pe rutier”, a declarat ministrul Transporturilor sâmbătă, la Digi 24.
Acesta a explicat că cel mai mare proiect rutier asumat prin PNRR este autostrada A 7 Ploieşti – Paşcani care va avea peste 300 de kilometri, iar în acest moment se derulează licitaţii, unele dintre proceduri fiind în faza finală, de atribuire de contracte.
„În PNRR există, în fiecare trimestru, borne, pe care trebuie să le atingi la toate ministerele, astfel încât să primeşti finanţările. (…) Pe A 7, cea mai mare bucată din zona rutieră din PNRR ţinta este să semnăm contratele până la sfârşitul anului acesta. Anul viitor este bornă în PNRR să ai semnate 50% din contracte”, a explicat Grindeanu.
Conform ministrului, pe teren se lucrează la tronsonul Nădăşelu-Poarta Sălajului, care are o lungime de 42 de kilometri.
Întrebat câţi kilometri va avea România realizaţi, în anul 2026, din totalul asumat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, ministrul a răspuns: „Sper ca toţi”.
„A 7 sunt convins că va fi cap-coadă (…), autostrada Transilvania merge, pe capetele din A 8 sunt moderat-optimist, pentru că acolo vorbim de un studiu de fezabilitate pe întreg tronsonul care are studiu şi de impact de mediu ceea ce înseamnă inclusiv traversarea Carpaţilor prun anumite zone de rezervaţie naturală şi de aia am această rezervă. Dar Transilvania da, A 7 da”, a explicat Grindeanu.