„Am încheiat împreună cu câțiva colegi discuția cu președintele Comisiei Europene, domnul Juncker, un adevărat prieten al țării noastre, prietenie care a fost arătată și pe parcursul aderării, postaderării noastre, dar mai ales înainte ca țara noastră să fie membră a Uniunii Europene. Am discutat împreună despre provocările, actualele provocări de la nivelul Uniunii Europene”, a afirmat Grindeanu, în deschiderea ședinței de Guvern.
Potrivit unui comunicat al Executivului, legat de perspectiva ridicării Mecanismului de Cooperare și Verificare, premierul Sorin Grindeanu s-a declarat convins că dialogul purtat pe această temă cu experți ai Comisiei Europene a adus clarificările necesare pentru ca România să-și poată îndeplini angajamentele asumate.
„În cei zece ani care au trecut de la aderarea la Uniunea Europeană, România a avut o abordare predictibilă, constructivă și pro-europeană și suntem hotărâți să facem tot ceea ce ne-am angajat”, a declarat Grindeanu, citat în comunicat, adăugând că aderarea la UE a adus foarte multe beneficii României.
Sursa citată precizează că premierul a menționat, totodată, faptul că România este pregătită deja de câțiva ani, din punct de vedere tehnic, pentru aderarea la Schengen.
El a prezentat și progresele făcute în ultimele două luni în privința subvențiilor pentru fermieri și a pledat pentru relocarea la București a Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), intenția României de a-și depune candidatura în acest sens fiind deja exprimată oficial printr-un memorandum aprobat de Guvern.
„La rândul său, ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan, a dat asigurări în privința determinării Guvernului de a menține ținta de deficit de 3% din PIB”, se arată în comunicat.
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a salutat progresele făcute de România, exprimându-și încă o dată speranța că va fi primită în Schengen și că îi va fi ridicat Mecanismul de Cooperare și Verificare înainte de preluarea mandatului la președinția Consiliului Uniunii Europene, menționează sursa citată.
La întrevedere au mai participat ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, și comisarul european pentru Politică Regională, Corina Crețu.
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avut, joi, la Palatul Victoria, o întrevedere de aproximativ o oră cu premierul Sorin Grindeanu.
În cadrul vizitei oficiale pe care o efectuează la București, în prima parte a zilei, șeful CE s-a adresat plenului reunit al Parlamentului cu privire la viitorul Europei.
Ulterior, Jean-Claude Juncker a fost primit la Palatul Cotroceni de președintele Klaus Iohannis, cu care a avut convorbiri tete-a-tete și oficiale. Președintele CE a participat și la recepția oferită de șeful statului român cu ocazia Zilei Europei în Grădina Palatului Cotroceni, arată Agerpres.
Cu ocazia prezenței sale la București, președintele Comisiei Europene se va afla și în dialog cu cetățenii, împreună cu comisarul european Corina Crețu, discuțiile vizând viitorul Europei și rolul României în proiectul european, la 10 ani de la aderare. Dezbaterea are loc la Muzeul Național de Artă din Capitală.