Conform Institutului Naţional de Sănătate Publică, la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinica, infectii virale ale căilor respiratorii superioare şi pneumonii) este de 39.657, cu 25.2% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (52.991) şi cu 5.8% mai mic comparativ cu cel din săptămâna anterioara (42.117).
De asemenea, au fost raportate la nivel naţional 487 cazuri de gripă clinică, mai multe comparativ cu cele raportate în aceeaşi perioadă a anului precedent (349 cazuri).
Au fost raportate 7 cazuri de Infectii Respiratorii Acute Severe (SARI), la fel ca în săptămâna precedentă şi cu 1 mai mult faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent.
Ministerul Sănătății recomandă populației care prezintă semne de boală să se prezinte la medicul de familie pentru diagnosticare și instituirea unui tratament corect.
Potrivit specialiştilor, sezonul de gripă durează de obicei până la finalul lunii martie și chiar începutul lunii aprilie, prin urmare se recomandă vaccinarea, care este cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirii cu virusurile gripale.
De asemenea, se recomandă măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare). Toate acestea sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă.
O altă modalitate de a preveni răspăndirea virusului gripal este izolarea la domiciliu în cazul diagnosticării cu gripă și evitarea contactului cu alte persoane.
Citeşte şi: Alertă MAXIMĂ! Epidemia de gripă loveşte iar. Care sunt cele patru virusuri care circulă în sezonul acesta