Gripa face ravagii în rândul copiilor! Ce se va întâmpla după deschiderea școlilor. În această perioadă, schimbările bruște de temperatură au favorizat apariția gripelor și virozelor.
Medicul Adrian Marinescu, directorul medical la Institutul Matei Balș, a anunțat că în ultimele zile aproximativ 200 de persoane s-au prezintat zilnic la spital, iar cei mai mulți sunt copii.
Specialistul avertizează că situația se poate înrăutăți după începerea școlilor.
„În fiecare zi, se prezintă la spital în jur de 200 de persoane, copii și adulți. Cei mai mulți au infecții respiratorii, și nu vorbim doar despre gripă, pentru că sunt multe virusuri care se transmit pe cale respiratorie, chiar și infecții bacteriene.
Această situație este peste tot în România. Suntem în plin sezon de infecții respiratorii. Școlile vor începe de luni și ne întrebăm câți copii sunt vaccinați antigripal, dar și câți dintre bunicii și părinții lor.
Dacă am o simptomatologie respiratorie sau digestivă, primul lucru pe care trebuie să-l fac este să mă izolez. Nu voi merge la școală sau la locul de muncă și nu voi intra în contact cu alte persoane, pentru că riscul ca celelalte persoane să facă forme severe categoric există”, a declarat Adrian Marinescu la Antena3CNN.
Mai mult, medicul le recomandă românilor ca în această perioadă să se vaccineze împotriva gripei, să se spele pe mâini frecvent, în cazul în care apar simptome de gripă să se izoleze voluntar la domiciliu, să aerisească încăperile și să evite aglomerația.
Aproximativ 500 de copii au fost diagnosticați în ultimele trei săptămâni cu gripă la Spitalul de Copii „Victor Gomoiu” din Capitală, a transmis dr. Ana Maria Davițoiu.
Dr. Ana Maria Daviţoiu, medic primar pediatrie şi şef de secţie la Spitalul de Copii „Victor Gomoiu” din Capitală, spune că numărul cazurilor de infecție cu virus sinciţial respirator, care poate după la complicații grave, a crescut enorm în ultimele săptămâni. Cam 200 de cazuri de copii pe săptămână apar.
„La camera de gardă se prezintă un număr mare de pacienţi cu boli respiratorii, cu boli febrile, cu boli acute. Prin excelenţă vedem între 120 şi 170 de copii pe zi, cei mai mulţi sunt copii cu boli acute şi prin faptul că prin testări rapide putem să stabilim etiologia, putem să-i separăm pe categorii de boală. De departe cel mai numeros lot este cel al copiilor cu gripă, gripă de tip A, şi un număr mare de copii care au infecţie cu virus respirator sinciţial.
Diagnosticăm în fiecare zi 18, 20, 22 de copii cu gripă, din cei 100 şi ceva testaţi şi în jur de 20 de copii cu virus respirator sinciţial. Aceştia din urmă din urmă adesea sunt foarte mici, sunt sugari şi au nevoie de internare. În momentul de faţă avem 22 de copii internţi cu diagnostic de virus respirator sinciţial.
De departe, infecţia cu virus respirator sinciţial este în creştere, iar numărul de cazuri de gripă este în platou, practic infecţiile cu gripă sunt aproximativ 500 de cazuri diagnosticate în ultimele trei săptămâni, în ultimele două fiind cu cifre în preajma lui 200 pe săptămână”, a spus dr. Ana Maria Daviţoiu.
Majoritatea copiilor care au nevoie de internare sunt cei de vârstă mică, sugari, spune medicul. Sunt diagnosticaţi şi copii mai mari, însă aceştia nu fac de obicei forme severe de boală.
„Infecţia cu virus respirator sinciţial este o infecţie redutabilă care vizează în special prin gravitate copilul de vârstă mică, dar să ştiţi că de data aceasta,în această parte a epidemiei cu virus respirator sinciţial sunt diagnosticaţi şi copii cu vârste mai mari, copii şcolari şi preşcolari, ceea ce cel puţin pentru mine este neobişnuit. Cred că în contextul în care ei sunt în colectivităţi, în permanenţă, au multiple contacte infectante, cred că asta face ca boala să se împrăştie şi sunt şi cei care au fraţi, noi avem copiii internaţi, vorbim cu aparţinătorul, ne spune: ”Şi fratele sau sora mai mare sunt bolnavi”. Îi testăm şi pe ei, dacă forma de boală este uşoară, primesc tratament pentru acasă, mă refer la vsr, dacă forma este gravă îi internăm şi pe ei”, a precizat Dr. Daviţoiu.
Gripa poate fi prevenită prin vaccinare, spune medicul. Cei mai mulți copii diagnosticați sunt nevaccinați. „Există experienţă amplă pentru vaccinarea anigripală care este disponibilă”, a mai explicat Dr. Daviţoiu.
„Vaccinarea antigripală, care este disponibilă, pentru care există experienţă amplă, pentru care cumva noi care lucrăm în camerele de gardă şi în spitalele de pediatrie ne confruntăm cumva cu această situaţie, cred că această parte a educaţiei medicale şi această parte a profilaxiei prin vaccinare încă nu o stăpânim.
Infecţia gripală poate evolua cu complicaţii importante, la fel ca şi infecţia cu virus sinciţial respirator, adică practic copiii pe cate îi avem infectaţi, cu pneumonie cu virusul sinciţial respirator, au insuficienţă respiratorie, au nevoie de oxigen. Avem 22 de copii internaţi astăzi, din 80 de paturi, cu VSR , ceea ce înseamnă mult”, a declarat medicul.