Gripa face ravagii în România! Gripa a făcut deja primele victime în țara noastră. Este vorba despre două persoane de sex feminin în vârstă de 25 de ani și respectiv 50 de ani, din București.
Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică, tânăra în vârstă de 25 de ani, confirmată cu virus gripal tip A, subtip H3, nu avea alte boli, însă din păcate nu era vaccinată antigripal, iar virusul a fost prea puternic. Nevaccinată era și femeia în vârstă de 50 de ani, confirmată cu virus gripal tip A, subtip H1, care avea condiții medicale preexistente.
Anterior, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că nu va declara epidemie de gripă în România, deşi numărul cazurilor de gripă şi de viroze respiratorii.
„Suntem în stare de alertă epidemică. Vom emite o instrucţiune pentru că declararea epidemiei ne-ar pune într-o situaţie aparte, am genera automat anumite restricţii”, a explicat ministrul Sănătăţii.
„Situaţia nu este dramatică”, a mai spus Alexandru Rafila, care a mai precizat că „nu vrem sa introducem restrictii, ci vrem sa face populatia partener pentru a tine sub control gripa”.
Alexandru Rafila a anunţat că anul acesta sezonul gripal a debutat mult mai repede şi că rata de pozitivare la gripă depăseste cu mult 10%. A ajuns la 37% probe pozitive, a afirmat ministrul.
Cu toate acestea nu va fi declarată epidemie de gripă pentru că ar implica noi restricții, a mai precizat ministrul Sănătăţii. „Este stare de alertă epidemică”, a completat Alexandru Rafila.
De asemenea, Aleandru Rafila a anunţat că se estimează ca vârful să fie atins intre 15 ianuarie – 10 februarie, apoi numarul cazurilor va scadea.
Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii a precizat că „nu vrem sa introducem restrictii, ci vrem sa face populatia partener pentru a tine sub control gripa”.
Alexandru Rafila a prezentat şi recomandările care vor fi făcute populaţiei în contextul creşterii numărului cazurilor de gripă şi viroze respiratorii. Sunt vizate inclusiv şcolile, mai ales că mulţi dintre cei diagnosticaţi cu gripă până acum sunt copii.
„Avem câteva seturi de măsuri, recomandări, pe care le-am transmis și Ministerului Educației. Sunt măsurile din pandemie: evitarea aglomerației, igiena adecvată, consultarea medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii, purtarea măștii de protecție în spații închise.
În școli și grădinițe se va face triajul zilinic, utilizarea măștii de către cadrele didactice și eventual de către copii, asigurarea materialelor de dezinfecție.
De asemenea, am discutat ca spitalele să asigure stocurile de antivirale și să refacă stocurile de echipamente de protecție.
Mâine, luni și marți vom discuta cu producărorii și distribuitorii de medicamente pentru a găsi o soluție de refacere a stocurilor, mai ales de Paracetamol sau Ibuprofen pentru copii și Tamiflu”, a mai anunţat ministrul Sănătăţii.