Potrivit Institutului de Sănătate Publică din Anglia, care a studiat probe prelevate de la aproximativ 20.000 de persoane în primele patru luni alea anului, cei care au avut gripă au şanse cu 58 la sută mai mici să se infecteze şi cu coronavirus. Specialiştii în sănătate spun că atunci când o persoană este infectată cu un virus, este mai puţin probabil să fie infectată de altul în acelaşi timp.
„Ar putea să fie asta o explicaţie, că există o concurenţă între virusuri, dar este de urmărit. Există în natură şi în biologia moleculară şi virală acest fenomen. În celula infectată de către un virus, apare o rezistenţă la infecţia cu alte virusuri. De aici, poate să apară acea concurenţă şi imposibilitatea de a te co-infecta cu alt patogen. Nu este cert că aşa va fi. Ţine foarte mult şi de modul în care acţionează virusul, de modul în care intră în celulă, dacă sunt competitori pe acelaşi mecanism sau nu. Ar putea să aibă într-adevăr o competiţie pe mecanismul de intrare în celulă. Poarta de intrare este epitelul respirator de la nivelul faringelui, foselor nazale”, a declarat Ana-Maria Dobrotă, medic infecţionist, potrivit Mediafax.
În Australia au fost 14 cazuri de gripă în aprilie, comparativ cu 367 în 2019. În Chile au fost 12 cazuri în perioada aprilie-octombrie, comparativ cu aproape 7.000 anul trecut. În UK au fost raportate 767 de cazuri, raportat la 7000 anul trecut.