UPDATE. Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a cerut, joi, prefectului Aurel Cherecheş declararea stării de alertă la Pata Rât, unde fosta rampă de deşeuri a municipiului Cluj-Napoca a fost afectată de alunecări de teren.
Potrivit unui comunicat al CJ Cluj transmis joi, apa acumulată în adâncimea rampei determină o creştere substanţială a cantităţii de levigat, fapt de natură a genera poluare cu efecte asupra stării de sănătate a populaţiei.
„Având în vedere situaţia existentă la Pata Rât, în calitate de vicepreşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a solicitat Prefectului convocarea în regim de urgenţă a CJSU în vederea declarării stării de alertă la Pata Rât. Studiile geo efectuate indică faptul că printre cauzele alunecărilor de deşeuri de la rampa veche de la Pata Rât se numără inclusiv ploile, apa infiltrată în decursul anilor precum şi cantităţile semnificative de apă folosită la intervenţiile de urgenţă ale ISU pentru stingerea incendiilor spontane. Apa acumulată în adâncimea rampei determină o creştere substanţială a cantităţii de levigat, fapt de natură a genera poluare cu efecte asupra stării de sănătate a populaţiei”, se arată în documentul citat.
Reprezentanţii CJ Cluj susţin că, în contextul creşterii cantităţii de apă acumulată acum, „există riscul real ca aceasta să determine alte alunecări necontrolabile de deşeuri care pot afecta inclusiv centura de ocolire a municipiului Cluj-Napoca”.
„Scopul acestei solicitări oficiale este acela de a crea cadrul necesar pentru implicarea tuturor instituţiilor şi autorităţilor statului în vederea rezolvării cât mai rapide şi în condiţii optime a problemei de la Pata Rât”, se mai arată în comunicatul CJ Cluj.
Reprezentanţii Prefecturii Cluj au declarat corespondentului Mediafax că solicitarea lui Alin Tişe va fi analizată în vederea convocării Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Cluj.
Operaţiunile de stingere a incendiului de la groapa de gunoi continuă şi la 12 ore de la izbucnirea flăcărilor, potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Cluj, Andrei Biriş, citat de News.ro.
Potrivit sursei citate, pe parcursul nopţii au intervenit aproximativ 30 de pompieri, cu cinci autospeciale de stingere şi cu alte câteva utilaje, iar joi dimineaţă mai erau folosite patru autospeciale de stingere cu apă.
„După lichidarea flăcărilor, câteva echipaje vor rămâne pentru supravegherea zonei, pentru că la astfel de incendii, când nu mai există flăcări la suprafaţă, gunoiul mai arde mocnit”, a spus Biriş.
El a adăugat că alimentarea autospecialelor se face cu dificultate, în condiţiile în care există trei hidranţi pe domeniul public, la distanţe de unu până la trei kilometri de locul incediului, dar doi dintre aceştia nu pot fi folosiţi pentru că nu există presiunea necesară.
Referitor la cauzele producerii incendiului, acestea vor fi cercetate doar după lichidarea completă a flăcărilor, însă autorităţile nu exclud ipoteza ca focul să fi fost pus cu intenţie.
Ministrul Mediului Graţiela Gavrilescu a cerut luni la Cluj demiterea şefului Gărzii de Mediu Marius Triţă, afirmând că deşi depozitul de la Pata Rât şi-a sistat activitatea din 2010, încă nu a fost închis.
Anul trecut, în 28 august, la Pata Rât s-a produs un puternic incendiu pompierii reuşind să îl stingă după o intevenţie de 19 ore. Atunci au ars deşeuri menajere de pe o suprafaţă de peste 1.500 de metri pătraţi, reprezentând aproape un sfert din rampa de gunoi.
Rampa temporară de gunoi de la Pata Rât are o suprafaţa totală de 5.000 de metri pătraţi, iar pe ea se află 13 tone de deşeuri menajere, strânse din 25 de comune.
La acel moment, Poliţia a deschis un dosar penal pentru distrugere din culpă. La acel moment, Dorin Mureşan, administratorul rampei de gunoi, a explicat că deşeurile nu sunt toxice, dar că are suspiciunea că focul a fost pus intenţionat, în condiţiile în care interzisese recent accesul persoanelor neautorizate în acest loc, mulţi localnici venind să caute prin deşeuri.
În luna mai 2016, un alt incendiu a izbucnit în zona Pata Rât, pompierii intervenind mai bine de 36 ore pentru lichidarea focului, fără să fie înregistrate victime.