După ce vizitează muzeul din cadrul complexului memorial Ground Zero, amatorii de suveniruri de la teribilul atac asupra Americii care a schimbat lumea pot să ia, contra cost, o amintire de la istorica tragedie ce a făcut nu nmai puţin de 3.000 de morţi.
De pildă, de la magazinul specializat se pot cumpăra tricouri cu FDNY, NYPD sau Port Authority Police contra sumei de 22 de dolari. Cu 19,95 de dolari, se poate achiziţiona o caschetă de pompier, iar o pereche de cercei făcuţi din bronz şi perle de apă dulce, după modelul frunzelor unui păr care a supravieţuit prăbuşirii unuia dintre turnurile gemene, se poate achiziţiona la preţuri cuprinse între 20 şi 68 de dolari.
Se mai găsesc de vânzare suveniruri cum ar fi aşternuturi cu inscripţia „United We Stand”, precum şi brăţări, butoni de cămaşă, căni, mousepad-urii, magneţi, lanţuri cu chei, steaguri, animale împăiate, genţi, dar şi cărţi şi DVD-uri şi chiar şi veste pentru câini de toate mărimile, cu inscripţia FDNY.
Biletul de intrare costă 24 de dolari pentru adulţi şi 18 dolari pentru bătrâni şi studenţi. Copiii între 7 şi 17 ani plătesc 15 dolari pe bilet. Vizitatorii pot cumpăra orice şi oricât din magazinul de suveniruri, până când îşi epuizează banii.
Citeşte şi Donna Summer a prevăzut atentatele de la WTC şi a făcut cancer din cauza norului toxic
Nu toată lumea dă o conotaţie pozitivă acestei iniţiative. „Pentru mine, este cea mai crasă, cea mai insensibilă iniţiativă de a face o afacere în locul în care a murit fiul meu”, critică Diane Horning, al cărei fiu, Matthew, administrator de date pentru compania Marsh&McLennan, şi-a pierdut viaţa, la 26 de ani, în atentatele de la WTC, scrie nypost.com.
8.000 de rămăşiţe din corpurile victimelor
Diane şi soţul ei Kurt nu au reuşit să găsească nicio rămăşiţă din trupul neînsufleţit al lui Matthew. Aproximativ 8.000 de părţi din trupurile neidentificate sunt păstrate într-un „sanctuar” al necunoscuţilor din subsolul muzeului.
„Aici se află mormintele necunoscuţilor. Să vinzi suveniruri după o tragedie ca asta mi se pare pe cât de şocant, pe-atât de dezgustător”, este păererea unui alt vzitator, care crede că această activitate este „o încercare de a face bani pentru a susţine salariile umflate ale celor care administrează Memorialul.
Citeşte şi Atentatele de la 11 septembrie, cele mai sângeroase din istorie VIDEO
Între articolele vestimentare cu design special figurează „Darkness Hoodie”, în alb şi negru, ce are imprimată imaginea turnurilor gemene şi care, ca şi alte obiecte asemănătoare are imprimat şi sloganul „În întuneric vom străluci şi mai mult”. Respectivul obiect vestimentar este disponibil pentru suma de 39 de dolari.
Eşarfe de mătase imprimate cu fotografiile Paulei Barr, din 1986, inclusiv cu o imagine panoramică a acoperişurilor clădirilor uriaşe din Manhattan sau cu imaginea unui „prânz la WTC Plaza” sunt de vânzare la preţul de 95 de dolari fiecare.
Frunza de legendă, care îşi schimbă culoarea la fiecare comemorare
S-a creat şi o legendă în jurul unui ornament în formă de frunză de stejar ce s-a aflat în zona în care s-au prăbuşit turnurile WTC, despre care se spune că îşi schimbă de fircare dată culoarea, din chihlimbariu, în maro închis şi, „uneori, chiar şi în roz, în jurul datei de comemorare a victimelor atentatelor, data de 11 septembrie.
Ar mai fi nişte pietre-suvenir, sub formă de inimă, încrustate cu sloganuri ca „Uniţi în Speranţă” şi „Onoare”. O altă piatră din muzeu poartă ca inscripţie un citat celebru: „Nicio zi nu va putea să şteargă memoria timpului”. Piatra respectivă costă 39 de dolari.
Deşi părerile sunt împărţite cu privire la exploatarea unor amintiri tragice pentru naţiunea americană, aceasta pare a fi o necesitate pentru finanţarea memorialului de la WTC şi a celor care îl administrază, după cum explică John Feal, supraveghetorul lucrărilor de demolare de la WTC. Rudele victimelor, cei care au participat la acţiunile de salvare şi de reconstrucţie pe locul fostului WTC au acces gratuit la muzeu. Pentru publicul larg, muzeul este deschis doar o zi pe săptămână.