Gruparea de evazionişti, organizată de un arab şi sprijinită de doi funcţionari din ANAF şi DGFP

Gruparea vizată în dosarul evaziunii fiscale cu un prejudiciu de peste 50 de milioane de euro a fost organizată de un om de afaceri de origine arabă şi favorizată de doi funcţionari din ANAF şi Direcţia de Finanţe Publice Ialomiţa, care se numără printre cei 29 de inculpaţi, potrivit DNA.
Romania TV
29 oct. 2013, 15:08
Gruparea de evazionişti, organizată de un arab şi sprijinită de doi funcţionari din ANAF şi DGFP

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) arată că membrii grupării au derulat „operaţiuni comerciale triunghiulare scriptice”, adică mărfurile, în realitate, erau valorificate fără forme legale pe piaţa internă, cu eludarea legislaţiei privind obligaţiile fiscale generate de TVA, impozit pe profit.

„Reuşita fraudei fiscale a fost posibilă datorită măsurilor de precauţie folosite şi sprijinului funcţionarilor fiscali ai statului român, ai organelor de urmărire penală”, susţin anchetatorii.

Moubarak Mahmoud Sleiman, cetăţean de origine arabă, a fost identificat de anchetatori drept liderul grupării. „Inculpatul Moubarak Mahmoud Sleiman, asociat unic și administrator al SC Sam Plus International SRL București, a fost principalul organizator al grupului infracțional la care au aderat persoane interpuse, respectiv o parte dintre inculpații din prezenta cauză, implicați în înființarea firmelor fantomă, coordonarea operațiunilor și reprezentarea firmelor, inclusiv cu ocazia controalelor fiscale”, precizează DNA.

Din probesele strânse de anchetatori rezultă faptul că Mahmoud Sleiman a fost sprijinit în derularea afacerilor ilegale de către vărul său, Masri Mohamed Mahmoud, care coordona direct activitatea grupării infracţionale în momentul în care liderul reţelei nu se afla pe teritoriul României. Tot vărul liderului ar fi menţinut legătura și i-ar fi îndrumat pe inculpații care erau subordonați direct lui Moubarak Mahmoud Sleiman în cadrul rețelei infracționale. Din această categorie fac parte, spun procurorii, inculpaţii Abdul Mounim Al Zaid, Sorina Ioana Zamfir, Răzvan Adrian Lungu, Vasile Bujor Groza (poreclit Elton) şi Ali a Ali.

De asemenea, coordonatorul reţelei a beneficiat de sprijinul infracțional al lui Sorin Cristian Ştefan, care i-a asigurat puncte de lucru și spații de depozitare pentru mărfurile achiziționate prin intermediul societăților fantomă. De asemenea, probele administrate în cursul urmăririi penale au relevat că inculpatul Ştefan i-ar fi intermediat lui Mahmoud Sleiman legături cufuncționari din cadrul ANAF, „care au efectuat controale fiscale formale asupra societăților fantomă și în favoarea intereselor evazioniste”, potrivit DNA.

Anchetatorii mai susţin că un alt inculpat din dosar, Abdul Mounim Al Zaid se ocupa cu racolarea cetăţenilor străini (bulgari, sirieni, irakieni, tunisieni) pe numele cărora au fost înființate societăți comerciale utilizate în circuitul infracțional. De asemenea, atât el, cât şi fratele său, Zayed Hussein, au retras în numerar sume de bani obținute din circuitul evazionist al firmelor fantomă.

„Inculpații Antonio Laurenţiu Burlacu, Elias El Khoury, Rami Ghaziri, Vasile Corbu, Georgian Rădulescu au avut calitatea de asociați la unele din firmele fantomă, au coordonat operațiunile comerciale derulate de societățile fantomă, s-au ocupat de racolarea cetățenilor români dispuși să își asume calitatea de asociat și administrator al firmelor de acest gen în schimbul unor sume de bani”, mai arată procurorii anticorupţie.

Mai mult, ei au reprezentat societățile comerciale implicate în circuitul evazionist cu ocazia controalelor fiscale asumându-și, în relația cu funcționarii fiscali, identitatea persoanelor ce figurau ca asociați și administratori la societățile fantomă. De asemenea, cei cinci au întreprins demersuri pentru ridicarea măsurilor asigurătorii instituite de organele fiscale de control, transferul activelor către alte societăți comerciale și continuarea activităților infracționale evazioniste, „folosind alte societăți comerciale, au menținut legătura cu reprezentanții autorităților fiscale și de poliție, acționând chiar, în baza acestor relații, în vederea mușamalizării controalelor la societățile comerciale implicate în circuitul evazionist”, potrivit DNA.

Printre cei implicaţi în acest dosar se numără şi un inspector din cadrul ANAF, dar şi şeful serviciul Rambursări TVA în cadrul Direcţiei de Finanţe Ialomița.

„Inculpații Traian Ilie (inspector în cadrul ANAF), Florin Dănilă (șef serviciu Rambursări TVA în cadrul DGFP Ialomița), Sorin Cristian Ştefan (cel care intermedia legătura cu funcționari fiscali din cadrul ANAF a unora dintre reprezentanții firmelor fantomă implicate în circuitul evazionist, în special a lui Moubarak Mahmoud Sleiman) au favorizat direct sau prin influențarea subordonaților care desfășurau verificări fiscale, rezultatul controlului fiscal efectuat la societățile fantomă pentru a ascunde implicarea lor în circuitul evazionist, prin efectuarea unor inspecții fiscale formale și prin aplicarea de sancțiuni contravenționale formale (modice)”, precizează DNA.

Aceştia îndrumau firmele cum să-și modifice declarațiile fiscale depuse la Administrația Finanțelor Publice (AFP) Slobozia, prin depunerea unor declarații rectificative, cu scopul obținerii restituirilor de TVA, deducerii de TVA în mod ilegal și ridicării măsurilor asiguratorii.

Potrivit rezoluţiei de începere a urmăririi penale în acest dosar, reţelele de firmă fantomă constituite de Moubarak Mahmoud Sleiman au fost utilizate în favoarea unor beneficiari precum Avicola Mihăileşti SRL, Avicola Crevedia SA, Avicola Tărtăşeşti SA, Avicola Călăraşi SA, Palrom Inter SRL, Palrom SRL, Lacto Food SRL, Lactmar SRL, Atifco Internaţional SRL, Caliprix International SRL şi Carmistin SRL, controlate de membri ai grupării.

În acest dosar, procurorii cer arestarea a 29 de persoane, respectiv a lui Moubarak Mahmoud Sleiman, Masri Mohamed Mahmoud, Antonio Laurențiu Burlacu, Răzvan Adrian Lungu, Vasile Corbu, Georgian Rădulescu, Georgeta Neagu, Camelia Sora, Petra Gherbezan, Florin Dănilă, Abdul Mousim al Zaid, Andrei Viorel Mardare, Sorin Cristian Ştefan, Traian Ilie, Zayed Husein, Ali A. Ali, El Khoury Elias, Atef El Said Abd El Aziz El Keleini, Ghaziri Rami, Omar Hamid, Mouhamed Kouli, Chraif Ali, Mihail Răzvan Ţigănilă, El Khoury Chrbel, Adrian Sărăcuța, El Madhoun Suheil Rashid Selim Ahmed, Daher Orlando Emil, Angela Eugenia Nicolae şi Daniel Nicolae.

Procurorul Angela Nicolae, şeful Biroului de Relaţii Internaţionale şi Programe, altele decât Phare, din Parchetul instanţei supreme, şi fiul acesteia, Daniel Nicolae, sunt acuzaţi de trafic de influenţă, respectiv complicitate la această faptă.

DNA o acuză pe Angela Nicolae că, în perioada 2012-2013, a pretins şi primit de la învinuiţi, în mod repetat, la diferite intervale de timp, direct şi prin intermediul fiului său, sume de bani între 2.000 lei și 5.000 lei.

De asemenea, DNA a început urmărire penală și față de alte 15 persoane, care sunt cercetate în stare de libertate. Printre acestea se numără senatorul PSD Niculae Bădălău, acuzat că ar fi apărat interesele unei firme suspectate de evaziune fiscală, prin intervenţii la conducerea ANAF şi pe lângă persoane din Prefectura Giurgiu şi din conducerea APIA.

Propunerile de arestare a celor 29 de inculpaţi reţinuţi în acest dosar sunt judecate maţi de instanţa supremă, în trei loturi.

În acest dosar, procurorii DNA au făcut, luni, 160 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Prahova, Giurgiu, Arad, Călăraşi şi Ialomiţa.

DNA a precizat că este vizată activitatea a peste 100 de firme româneşti şi străine, persoanele implicate având calitatea de administratori de societăţi comerciale români şi străini, avocaţi, contabili şi angajaţi ai Ministerului Finanţelor Publice.

Reţeaua infracţională viza monopolizarea producţiei şi desfacerii produselor din carne, printr-un amplu mecanism evazionist, potrivit procurorilor.

DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Mașina produsă în România și care trebuia să fie peste Dacia. A fost primul autoturism low cost care s-a vândut în Europa de Vest. S-a făcut la dorința lui Nicolae Ceaușescu și multe au ajuns în Olanda sau Belgia
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Exproprieri pentru podul peste Prut de la Ungheni, în folosul Autostrăzii Unirii
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Netflix dă lovitura sfârșitului de an. Asta da surpriză pentru a bonați
Ego.ro
Ce spunea soția lui Cotabiță despre artist. Nu era fan înrăit, dar i-a dat un mesaj ca să...
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Peisajul surprinzător al râului Qiantang: cum natura creează opere de artă
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni