GRUPĂRILE din CCR. Care este raportul de forţe în plenul Curţii. Cu cine joacă oamenii numiţi de Băsescu

Numirea Simonei Maya Teodoriu la Curtea Constituţională în urma propunerii PSD este departe de a aduce guvernului Ponta vreo garanţie că deciziile CCR îi vor fi pe viitor favorabile. Doar doi dintre judecătorii actuali sunt numiţi la propunerea social-democraţilor, iar raportul de forţe din interiorul Curţii este departe de a fi bine definit. Dacă în perioada guvernării Boc se puteau evalua cele două tabere din CCR, cea favorabilă şi cea ostilă puterii, acum lucrurile sunt mai complicate ca oricând.
Adrian Ilie
19 feb. 2015, 07:56
GRUPĂRILE din CCR. Care este raportul de forţe în plenul Curţii. Cu cine joacă oamenii numiţi de Băsescu

După demisia lui Toni Greblă de la CCR, PSD a reuşit să-şi menţină cele două posturi de judecători ai Curţii Constituţionale, prin alegerea de către Senat a Simonei Maya Teodoriu.  

Potrivit Constituţiei, în Curtea Constituţională sunt desemnaţi nouă judecători pentru mandate de nouă ani: trei sunt numiţi de preşedinte, trei de Camera Deputaţilor şi alţi trei de Senat. Odată la trei ani, o treime dintre judecători sunt înlocuiţi.

Sistemul face ca CCR să fie relativ ferită de schimbările de la putere, iar până în timpul guvernării Boc, între partide a existat un „gentlemen’s agreement”, unul dintre puţinele care au funcţionat, prin care configuraţia Curţii să respecte măcar aproximativ raportul de putere dintre grupurile parlamentare, prin numirile pe care cele două Camere le fac.

Înţelegerea a fost torpilată în timpul guvernării Boc, atunci când puterea nu a mai ţinut cont de tradiţie şi şi-a postat candidaţii indiferent de obiecţiile opoziţiei. Astfel s-a ajuns la spectacacolul penibil în care puterea a dispus reluarea votului din plenul Camerei sub un pretext de procedură pentru ca Ştefan Minea să fie numit, în 2010, membru al CCR, deşi la primul vot Valer Dorneanu obţinuse mai multe voturi. În semn de protest, opoziţia a furat unul din capacele la urnele de vot şi a blocat accesul la microfonul de la tribună.

CITEŞTE ŞI PSD, victorie în plenul Senatului: Simona Maya Teodoriu este noul judecător al CCR

În timpul guvernării Ponta, nu s-a revenit la tradiţia iniţială, iar USL şi-a impus candidaţii de fiecare dată. Însă ruperea Uniunii a fragilizat poziţia Guvernului faţă de Curtea Constituţională. Astfel, în momentul de faţă există nu mai puţin de patru grupuri distincte de judecători, faţă de cele două tabere care s-au confruntat până acum.

În primul grup, sunt cei numiţi de preşedintele Traian Băsescu: preşedintele Augustin Zegrean (care-şi încheie mandatul în 2016), Petre Lăzăroiu (judecător până în 2019) şi Daniel Morar (numit în 2013 pentru un mandat de 9 ani). Chiar dacă nu sunt favorabili guvernului Ponta, nici PNL nu-i poate contabiliza în dreptul său.

CITEŞTE ŞI Ponta, după victoria PSD la numirea judecătorului CCR: Le mulţumesc senatorilor puterii pentru loialitate

Opoziţia poate conta pe judecătorii pe care i-au desemnat, în ultimii ani, PNL şi PDL, prin intermediul Parlamentului. Astfel PDL i-a nominalizat pe Ştefan Minea în 2010, iar liberalii pe Tudorel Toader în 2006 şi pe Mona Pivniceru în 2013.

PSD poate conta doar pe voturile Simonei Teodoriu, de-abia desemnată în locul lui Toni Greblă, şi pe al lui Valer Dorneanu, numit în 2013.

O poziţie singulară are judecătorul Puskas Valentin-Zoltan, numit la propunerea UDMR în 2007. Este de aşteptat ca votul acestuia să meargă pe viitor la un grup mai mare, în funcţie de decizia UDMR legată de politica sa de alianţe.

Astfel disputa PSD-PNL în Curtea Constituţională este complicată de existenţa judecătorilor numiţi de Traian Băsescu, ce poate arbitra astfel în favoarea PMP, disputele care urmează să intre în atenţia Curţii, înclinând balanţa fie către putere, fie către liberali. De asemenea, Puskas dă un plus de imprevizibilitate deciziilor Curţii.

Teoretic, Traian Băsescu are interesul să contreze cât poate guvernul Ponta, însă nici nu este în interesul PMP ca liberalilor să le iasă totul din plin întrucât PNL ar deveni reprezentantul prin excelenţă al opoziţiei, iar partidul fostului preşedinte ar părea inutil în ochii electoratului.

Nu în ultimul rând, nu trebuie absolutizată disponibilitatea judecătorilor de a servi interesul partidelor care i-au propus. Poziţia Aspaziei Cojocaru din timpul suspendării preşedintelui Băsescu în 2012 i-a înfuriat la culme pe pesediştii care credeau că judecătoarea le datora gratitudine, iar acesta nu este singurul exemplu de frondă al judecătorilor într-o speţă sau alta.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Planta care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Se spune că aduce energia pozitivă în familie, dar și prosperitatea
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Trădarea care a șocat România. Dramatica noapte care schimbat definitiv cursul istoriei
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Întâlnire la Kremlin: Vladimir Putin și Robert Fico discută probleme energetice
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios