Liderii statelor din Grupul naţiunilor puternic industrializate (G7) au cerut luni Rusiei să oprească războiul din Ucraina, subliniind că vor menţine asistenţa militară şi civilă destinată poporului ucrainean, inclusiv pentru reconstrucţia infrastructurii.
„Suntem determinaţi să ajutăm Ucraina să repare, să repună în funcţiune şi să protejeze infrastructura esenţială de aprovizionare cu energie şi apă. Vom ajuta Ucraina să răspundă nevoilor asociate pregătirilor de iarnă, vom continua să susţinem rezilienţa populaţiei ucrainene şi vom intensifica eforturile în domeniu cu ocazia conferinţei internaţionale care se va desfăşura la Paris pe 13 decembrie”, anunţă liderii Grupului G7 în Declaraţia summitului, susţinând că sunt „determinaţi” să facă astfel încât Rusia să suporte consturile reparării infrastructurii din Ucraina.
Răsturnare de situaţie pe front. Ucraina anunţă că va ataca ţinte de pe teritoriul Rusiei
„Continuăm să ne coordonăm eforturile pentru a răspunde nevoilor urgente ale Ucrainei în materie de echipamente militare şi de apărare, concentrându-ne prioritar pe furnizarea de sisteme şi capabilităţi de apărare antiaeriană”, subliniază liderii G7, în Declaraţia postată pe site-ul Preşedinţiei Franţei.
„Războiul de agresiune purtat de Rusia trebuie să înceteze. Până acum, nu am observat niciun semnal că Rusia ar vrea să se implice pe calea păcii durabile. Rusia trebuie să pună capăt imediat acestui război încetând atacurile împotriva Ucrainei şi retrăgând forţele de pe teritoriul ucrainean complet şi fără condiţii”, subliniază liderii G7.
Putin şi-a anulat conferinţa de presă anuală, pentru prima dată în 10 ani
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că preşedintele Vladimir Putin nu mai are programată nicio conferinţă de presă până la sfârşitul acestui an, ceea ce înseamnă că rupe tradiţia, urmată fidel în ultimii zece ani, de a sta de vorbă cu jurnaliştii la încheierea fiecărui an, relatează The Guardian şi AFP.
Această conferinţă de presă anuală reunea sute de jurnalişti ruşi şi străini şi dura de obicei câteva ore, iar liderul rus răspundea în direct la întrebări legate de orice subiect, de la diplomaţie la problemele vieţii cotidiene din Rusia. Deseori, răspunsurile preşedintelui către mass-media erau de fapt nişte indicaţii adresate guvernului sau autorităţilor regionale.
Anul trecut, la conferinţa de presă anuală, Vladimir Putin a vorbit cu presa mai mult de patru ore. Întâlnirea lui Vladimir Putin cu jurnaliştii de la sfârşit de an a avut loc în fiecare an începând din 2001, cu excepţia perioadei dintre 2008 şi 2012, când a fost prim-ministru.
Anunţul care l-ar demola pe Putin: Ucraina va elibera Crimeea până în luna august
Dmitri Peskov nu a oferit un motiv pentru această întrerupere a tradiţiei, dar a declarat că liderul rus „vorbeşte în mod regulat cu presa, inclusiv în timpul vizitelor în străinătate”.
Decizia de a nu organiza conferinţa de presă de sfârşit de an vine în contextul în care Rusia, care a lansat o ofensivă militară împotriva Ucrainei în februarie, a suferit mai multe eşecuri militare în ultimele luni şi a declarat o mobilizare parţială în septembrie. De la începutul ofensivei, Rusia a fost lovită de o avalanşă de sancţiuni occidentale şi se confruntă acum cu un embargo asupra livrărilor de petrol către UE.
UE s-ar putea confrunta cu o criză a gazului anul viitor, avertizează AIE / Şefa Comisiei Europene propune revizuirea bugetului şi crearea unui fond nou de investiţii în energie
Uniunea Europeană trebuie să îşi revizuiască bugetul şi să ia în considerare lansarea unui nou fond pentru investiţii suplimentare majore în energie, necesare pentru scăpa de dependenţa de gazul rusesc, a declarat luni preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în condiţiile în care Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) a avertizat că UE s-ar putea confrunta anul viitor cu o criză a gazului, dacă Rusia îşi reduce şi mai mult livrările, relatează Reuters.