Grupul HS Timber, fost Holzindustrie Schweighofer, despre lemnul tăiat în România. „Este doar un mit că exportăm materie brută și că nu aducem valoare adăugată României”

Directorul general al HS Timber Productions România, a vorbit despre modul în care HS Timber Group, aşa cum se numeşte acum fostul grup Holzindustrie Schweighofer, exploatează lemnul din pădurile din România. Dan Bănacu a explicat că "exploatarea lemnului din pădure nu este nici ilegală, nici imorală, nici nu va distruge planeta. Cu condiția să fie făcută de profesioniști, cu respectarea legilor fiecărei țări".
Filip Stan
19 mai 2021, 10:14
Grupul HS Timber, fost Holzindustrie Schweighofer, despre lemnul tăiat în România.

Dan Bănacu, care reprezintă în România grupul HS Timber, fost Holzindustrie Schweighofer, a precizat că societatea exportă produse în peste 70 de țări. „Statele Unite și Japonia reprezintă jumătate din ceea ce produce compania în acest moment”, a precizat el într-un interviu acordat Financialintelligence.ro.

Din 2002, când Holzindustrie Schweighofer a intrat pe piața românească, a investit circa 900 de milioane de euro în fabrici de cherestea și alte unități de producție echipate cu tehnologie de ultimă generație. La începutul lunii decembrie 2019, Grupul Holzindustrie Schweighofer a fost redenumit HS Timber Group. Mai apoi,  cele patru unități de producție din România, de la Sebeș, Rădăuți, Siret și Reci, precum și biroul central din București au fost redenumite HS Timber Productions. Fabrica de panel din Comănești funcționează acum sub numele HS Baco Panels.

Citeşte şi: INTERVIU. Efectele neașteptate ale campaniei pro-vaccinare a industriei jocurilor de noroc. Ce ar trebui să învețe celelalte industrii

HS Timber a anunţat că prelucrează doar 6% din volumul total de lemn recoltat din România. Întrebat dacă în 2020 a fost majorat acest procent, Dan Bănacu a dat de înţeles că „în timpul pandemiei au fost extrem de multe zvonuri foarte ciudate, lansate printr-o campanie de dezinformare”.

„Pădurile României nu dispar, ci au crescut. Cifrele dovedesc acest lucru.

Contrar percepției publice, pădurile României sunt în creștere. În ultimii 25 de ani, suprafața pădurilor a crescut cu 4.900 km² – o suprafață mai mare decât toate parcurile naționale (3.200 km²) din România. Această creștere nu este surprinzătoare, deoarece în România se recoltează numai între o treime și jumătate din creșterea naturală anuală. Drept rezultat, stocul forestier crește în fiecare an.

Anul trecut tot apăreau fotografii cu trenuri cu lemne. Pot să vă spun că trenurile acelea cu bușteni nu plecau din România, ci veneau, majoritatea, la noi. Exporturile de bușteni au fost interzise în România, deci nu pleacă lemn brut, neprelucrat de aici”, a precizat Dan Bănacu, directorul general al HS Timber Productions România.

Cât lemn prelucrează grupul HS Timber, fost Holzindustrie Schweighofer, în România. „Este doar un mit că noi exportăm materie brută”

„HS Timber prelucrează doar 6% din volumul total de lemn recoltat din România, vorbim de 1,2 – 1,4 milioane de metri cubi, pe care îi cumpărăm din România.

Dar dublăm această cantitate cu lemn provenit din import – încă 1,4 milioane de metri cubi, având volume semnificative din Cehia, Polonia, Germania, Slovacia, Austria. Mai importăm și din Belarus, Rusia sau Ucraina, în funcție de contextul de piață.

Este doar un mit că noi exportăm materie brută și că nu aducem niciun fel de valoare adăugată României. Este un lucru fals despre care cineva trebuie să vorbească”, a precizat Bănacu.

Mai mult, reprezentantul HS Timber Productions România a precizat că „potrivit statisticilor INS din primele două luni ale anului, declarate pe Intrastat, exporturile de lemn din România însumează un total de 214.489 de metri cubi, din care HS Timber are 139.904 de metri cubi”.

„Prețul cu care a fost facturat acest lemn din România este de 48 de milioane de euro, dintre care 35 de milioane de euro au fost facturate de către HS.

Dacă raportăm valoarea încasată – cele 35 de milioane – la volumul de 139.904 de metri cubi, observăm că, în medie, produsele exportate de noi au un preț de 251 de euro pe metru cub.

Dacă împărțim diferența – mă refer la volumul de lemn exportat de România minus volumul exportat de HS, la diferența de bani obținută, vedem că restul exporturilor de lemn din România înseamnă 178 de euro pe metru cub. Astfel, este o diferență de circa 70 de euro pe metru cub, aproape 30% – valoarea adăugată pe care noi o dăm în plus lemnului prelucrat în România.

Acești bani provin din calitatea produselor noastre, din faptul că sortăm mai bine, că oferim multe produse cu valoare adăugată”, a spus Dan Bănacu.

Interviul complet despre activitatea grupului HS Timber, fost Holzindustrie Schweighofer îl puteţi citi pe Financialintelligence.ro.

Citeşte şi: Dani Oțil, mesaj umilitor pentru Mihaela Rădulescu după ce s-a însurat. „Se pot depune flori și la Monaco!”

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Stațiunea aflată la 20 de minute de România care i-a înnebunit pe români. Condițiile și prețurile sunt foarte bune, mâncarea e gustoasă, se vorbește chiar și limba română
Capital.ro
Călin Georgescu a renunțat! A anunțat el însuși decizia-șoc: Decât suferință...
Playtech.ro
Noroc uriaș pentru o singură zodie în următorii 10 ani. Schimbările apar chiar din februarie 2025 în viața acestor nativi
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
O jucătoare de tenis, numită „pramatie” de comentator după ce le-a arătat fundul spectatorilor la Australian Open
wowbiz.ro
Catinca Roman și fiica ei, Călina, concurente la Asia Express 2025! Cele două participă împreuna în sezonul 8
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Planul lui Stalin, reînviat de Călin Georgescu. Ce este Canalul „Eurasia”
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Doliu în România. O cunoscută astroloagă s-a stins din viață
Cancan.ro
De nerecunoscut! Ce s-a ales de Anna Kournikova și cum a ajuns să arate trupul ei în 2025, la 22 de ani de la retragerea din tenis
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu este terminat! Lovitură finală de la DIICOT și ANAF
StirileBZI
Cât sunt taxele pentru serviciile medicale în 2025: Cât dau cei care nu au un loc de muncă sau care lucrează în străinătate
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
Cine e suspectul reținut în cazul crimei de la Bragadiru. Cum a fost ucisă Marina și ascunsă în cimitirul de mașini
substantial.ro
Nicușor Dan își pregătește campania prezidențială cu un buget estimat de 2-3 milioane euro
MediaFlux
AMENZI de 27.000 de lei pentru români! Ce documente se depun pentru a scăpa de contravenție
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Umbra lui Elon Musk deasupra democrației europene: ”susține extrema dreaptă în toată Europa” – afirmă Olaf Scholz