Conform surselor citate, este vorba de o anchetă vizând „înşelătorie privind calităţi substanţiale şi controale efectuate, având drept efect fabricarea unor produse periculoase pentru sănătatea oamenilor şi animalelor”.
Autorităţile franceze suspectează că există probleme privind respectarea standardelor de poluare la motoare diesel utilizate la şase modele ale mărcilor Peugeot şi Citroën, precizează cotidianul Libération.
Grupul PSA fabrică vehicule mărcile Peugeot şi Citroën, iar în martie 2017 a achiziţionat divizia europeană a companiei General Motors.
Şi grupul auto Renault este vizat de o anchetă în Franţa, fiind acuzat că a utilizat un dispozitiv care modifică funcţionarea motoarelor pentru reducerea emisiilor la teste, potrivit unor documente ale autorităţilor franceze citate în martie de ziarul Liberation şi de Agenţia France Presse. Renault neagă acuzaţiile.
În octombrie 2015, o investigaţie efectuată de Clubul auto german ADAC arăta că vehicule diesel construite de producători precum Renault, BMW, Nissan, Citroen, Mercedes, Peugeot, Jeep, Hyunday şi Mazda nu respectă standardele privind emisiile.
Grupul auto german Volkswagen trebuie să achite daune de aproape 15 miliarde de dolari în Statele Unite ale Americii pentru instalarea la motoare diesel a unui soft pentru manipularea emisiilor poluante. În plus, VW va achita o amendă civilă de 1,5 miliarde de dolari şi o amendă penală de 2,8 miliarde de dolari. În septembrie 2015, Volkswagen a anunţat că circa 11 milioane de autovehicule ale grupului, la nivel mondial, sunt afectate de scandalul emisiilor poluante. Scandalul a izbucnit după ce Agenţia americană pentru Protecţia Mediului (EPA) a acuzat VW că a instalat sisteme speciale pe unele autoturisme diesel pentru a evita standardele federale din SUA în materie de emisii, expunând cetăţeni americani la gaze poluante. Constructorul auto german a instalat un software special în calculatorul de bord al unor modele diesel Volkswagen şi Audi. Dispozitivul era programat să activeze un sistem de filtrare completă a particulelor doar în timpul testelor oficiale pentru emisii. După teste, adică în situatiile generale de funcţionare a motorului, dispozitivul dezactiva sistemul de filtrare a particulelor, susţine Agenţia americană pentru Protecţia Mediului. Potrivit autorităţilor americane, 482.000 de autoturisme cu motoare diesel au încălcat standardele federale americane privind emisiile de dioxid de carbon.