Bărbaților li se oferă bani și amnistia, scrie portalul rus „Povești reale”, ai cărui jurnaliști au discutat cu rudele condamnaților care ispășesc pedepse în IK-7 „Iablonevka” și IK-6 „Obukovo”. Potrivit unuia dintre interlocutori, așa-ziși „verificatori” din grupul „Wagner” au venit la Iablonevka au vorbit cu prizonierii și i-a îndemnat să-și „apere Patria Mamă”. Deținuților li se oferă să meargă să lupte în Donbas.
Celor care supraviețuiesc li se promite o recompensă de 200.000 de ruble și amnistie. Și dacă mor familia va primi 5 milioane de ruble, scrie Ziare.com.
Unii prizonieri văd „călătoria în Donbas” ca o șansă de a câștiga bani. Ei cred că dacă vor muri, rudele lor își vor putea cumpăra un apartament.
Compania de mercenari a lansat de mai multă vreme activități de recrutare în mai multe localități din Rusia pentru a atrage cât mai mulți soldați din forțele speciale pentru războiul din Ucraina, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
„Potrivit informațiilor disponibile, odată cu începerea agresiunii armate împotriva Ucrainei, companiile militare private ruse și-au intensificat recrutarea de personal care are experiență în serviciul militar, mai ales în forțele speciale și are pregătirea corespunzătoare.
Grupul Wagner este cunoscut ca armata privată a lui Vladimir Putin, implicată, de-a lungul timpului, în conflicte din Ucraina, Siria şi în zona Africii.
Grupul Wagner este considerat a fi cea mai mare companie militară privată din lume. Ideea creării unei armate de mercenari în Rusia a apărut după războiul din Afganistan, care a cauzat pierderi mari Armatei Roşii. Suferinţele familiilor care şi-au pierdut fii şi soţi în război au avut un impact major asupra societăţii ruse. O armată privată avea avantajul că pierderile acesteia nu intrau în statisticile oficiale.
Fondatorul și comandantul militar al Grupului Wagner este Dmitri Utkin, un fost ofițer rus de informații militare (GRU), al cărui nume de cod era „Wagner”.
Oficial, grupul nu există, a scris într-o anchetă BBC, dar se crede că până la 10.000 de oameni ar fi avut cel puţin un contract cu Wagner de când grupul a început să lupte alături de separatiştii proruşi în estul Ucrainei în 2014.
Citeşte şi: Imagini VIRALE din Ucraina: Ruşii au fugit şi au lăsat tancurile pe câmp