Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a convocat o reuniune la sediul său pentru a încerca să rezolve impasul, dar un acord nu a fost încă atins. POLITICO notează că procesul de aprobare a viitoarei Comisii Europene va necesita „sânge, sudoare, lacrimi și multe manevre de culise”.
Deși deputații din Parlamentul European au aprobat 19 dintre cei 26 de comisari propuși de von der Leyen, aceștia au amânat decizia privind aprobare lui Olivér Várhelyi, comisarul propus de Ungaria, și a celor șase vicepreședinți executivi: Kaja Kallas, Raffaele Fitto, Roxana Mînzatu, Stéphane Séjourné, Teresa Ribera și Henna Virkkunen.
În urma acestui impas, Ursula von der Leyen a convocat o întâlnire cu liderii grupurilor politice principale din Parlamentul European, printre care Manfred Weber de la Partidul Popular European (PPE), Iratxe García de la socialiști și Valérie Hayer de la Renew. Însă, întâlnirea nu a dus la un acord.
Aprobarea completă a Comisiei Europene este esențială pentru ca aceasta să își poată începe mandatul la 1 decembrie. Însă, cu doar câteva zile înainte de termen, negocierile se împotmolesc. Potrivit surselor POLITICO, nu este probabil ca un acord să se materializeze până miercuri, 20 noiembrie, când șefii grupurilor politice se vor întâlni din nou pentru o sesiune cu ușile închise.
Partidul Popular European (PPE) a insistat că nu va exista niciun acord până când Teresa Ribera, vicepremierul spaniol, nu va veni în fața Parlamentului din Spania pentru a explica rolul său în gestionarea inundațiilor mortale din Valencia, care au avut loc recent.
Citeşte şi: SIE, solicitare către Ucraina și Moldova în scandalul Simion-spion rus
Pentru ca cei șapte comisari rămași să poată trece de aprobări, există două posibile soluții. Prima opțiune presupune ca grupurile politice să asigure o majoritate de două treimi în fiecare dintre comisiile care au audiat comisarii în perioada 4-12 noiembrie. A doua opțiune presupune un vot secret în Parlamentul European, în cazul în care negocierile pentru un acord global nu ajung la o concluzie favorabilă. În acest caz, fiecare comisar ar avea nevoie de o majoritate simplă a deputaților pentru a fi aprobat.
Această a doua opțiune pare să devină tot mai probabilă, având în vedere că socialiștii și democrații au afirmat clar că nu vor susține candidaturile lui Raffaele Fitto, propus de guvernul Italiei, și Olivér Várhelyi, comisarul propus de Ungaria. Astfel, posibilitatea unui acord global, care să includă toți cei șapte comisari, pare din ce în ce mai îndepărtată.
Chiar dacă acești comisari trec de audieri, mai există un ultim obstacol: votul de aprobare al întregului Colegiu al Comisiei Europene, programat pentru 27 noiembrie, în cadrul unei sesiuni plenare la Strasbourg. Dacă Parlamentul European va aproba întregul pachet de 27 de comisari, noua echipă a Ursulei von der Leyen va putea începe oficial activitatea la 1 decembrie, conform planului.
În schimb, în cazul în care acest vot nu va trece, Comisia va fi obligată să își amâne activitatea până în 2025, o întârziere considerabilă care ar afecta buna funcționare a instituțiilor europene în următorii ani.