Gușă și Cherecheș, audiaţi la Comisia de anchetă privind alegerile din 2009. Kovesi şi Coldea au trimis scrisori

Cozmin Gușă și Cătălin Cherecheș urmează să fie audiați, marți, la Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009.
Ionela Marcu
20 iun. 2017, 04:37
Gușă și Cherecheș, audiaţi la Comisia de anchetă privind alegerile din 2009. Kovesi şi Coldea au trimis scrisori

Lucrările comisiei de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009 continuă marţi, fiind programate audierea procurorului-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi, a fostului director-adjunct al SRI Florian Coldea, a lui Cozmin Guşă şi Cătălin Cherecheş. Doar ultimii doi au confirmat că vin la comisie, în timp ce Kovesi a anunţat că nu va veni, iar Coldea a trimis o scrisoare în care nu precizează explicit dacă va fi prezent sau nu.

„Mâine (marţi – n.r.) avem patru invitaţi – Laura Codruţa Kovesi, Florian Coldea, Cozmin Guşă şi Cătălin Cherecheş. Până la acest moment nu avem confirmări decât din partea lui Guşă şi Cherecheş”, a spus senatorul PSD Mihai Fifor, preşedintele comisiei de anchetă.

Întrebat ce va face comisia în cazul în care Laura Codruţa Kovesi şi Florian Coldea nu vin la audieri, el a spus că în cursul zilei de marţi se va face o analiză pentru a se decide care sunt paşii de urmat.

„Variantele sunt conţinute în textul Hotărârii Parlamentului, a venit şi decizia CCR privind modificarea Statutului, prin urmare există mai multe posibilităţi, dar nu vreau să mă antepronunţ”, a completat preşedintele comisiei de anchetă.

De asemenea, chestionat dacă Laura Codruţa Kovesi şi Florian Coldea sunt obligaţi să vină la audieri, social-democratul a răspuns afirmativ. „Textul aşa prevede, precum şi decizia CCR. Avem elemente legale prin care să putem face paşi mai departe”, a completat Mihai Fifor.

El a mai spus că, săptămâna viitoare, vor fi reinvitaţi la audieri Gabriel Oprea şi Anghel Iordănescu. „Vom invita pentru săptămâna viitoare din nou pe Oprea, Iordănescu, având în vedere faptul că am prmit răspunsul Parchetului pin care am solicitat să ni se comunice dacă au veo calitate în cercectarea Parchetului care îi împiedică să participe la audierile comisiei, Parchetul a răspuns că nu au altă calitate în afară de cea de martor, prin urmare noi considerăm că-i putem cita din nou la comisie”, a conchis Mihai Fifor.

Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a transmis, luni, o adresă comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 prin care le aduce, a doua oară, la cunoştinţă membrilor acesteia că nu se va prezenta la audieri deoarece nu are informaţii referitoare la obiectul cercetării lor.

”Având în vedere că nu am cunoştinţă despre aspecte de natură să servească la aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activităţii comisiei, nu mă voi prezenta în data de 20 iunie 2017, ora 14:00, la şedinţa comisiei de anchetă”, le-a transmis Laura Codruţa Kovesi, printr-o adresă, membrilor comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009.

Pe 12 iunie, preşedintele Comisiei de anchetă privind alegerile din 2009, Mihai Fifor, i-a adresat o scrisoare procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, în care invocă o decizie a CSM din 2007 care le-ar permite procurorilor, „în mod excepţional”, să participe la audieri în Parlament, cerându-i să se prezinte pe 20 iunie la Comisie.

În scrisoare sunt enumerate obiectivele Comisiei, precum şi baza legală a constituirii ei, atrăgându-se atenţia asupra riscurilor pentru persoanele care „obstrucţionează” activitatea ei.

„Refuzul persoanelor invitate la comisia de anchetă de a furniza informaţiile solicitate sau de a pune la dispoziţia acesteia celelalte documente sau mijloace de probă deţinute utile activităţii comisiei poate fi considerat ca obstrucţionare sau împiedicare a aflării adevărului şi poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmărire penală”, se arată în scrisoarea obţinută de News.ro.

De asemenea, fostul prim-adjunct al directorului SRI Florian Coldea a trimis, luni, o scrisoare Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, în care informează că, atât în cursul zilei de 6 decembrie 2009, a avut ocazional, ca orice alt cetăţean, activităţi cu caracter privat, fără nicio legătură însă cu atribuţiile sale de serviciu sau care să implice calitatea sa profesională.

„Precizez că, la nivelul anului 2009 – puternic marcat de retorica electorală, România s-a confruntat cu o situaţie complexă de securitate, iar în aceste condiţii, potrivit competenţelor sale, în deplină echidistanţă şi neutralitate politică, SRI a depus eforturi considerabile, prin care s-a reuşit gestionarea în bune condiţii a riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii naţionale”, şi-a început scrisoarea Florian Coldea.

El a mai spus că, atât în cursul zilei de 6 decembrie 2009, cât şi ulterior, a desfăşurat activităţi circumscrise apărării, dar, ca orice alt cetăţean, a avut „ocazional” şi activităţi cu caracter privat.

„Atât în cursul zilei de 6 decembrie 2009, cât şi anterior şi ulterior acesteia, în calitate de prim-adjunct al directorului SRI, am desfăşurat cu precădere activităţi circumscrise apărării, promovării intereselor de securitate ale statului român şi protejării cetăţenilor României, potrivit competenţelor conferite instituţiei, adecvate funcţiei şi adaptate situaţiilor specifice (concret, în perioada în care ne referim, adaptarea contextului electoral). De asemenea, în mod firesc, ca orice alt cetăţean, ocazional am avut şi activităţi cu caracter privat – fără nicio legătură cu atribuţiile mele de serviciu sau care să implice calitatea mea profesională. Menţionez că aceste activităţi, deşi private, se supun prevederilor din normele şi regulamentele militare aplicabile personalului SRI şi nu au afectat în niciun fel conduita mea profesională sau îndeplinirea sarcinilor de serviciu”, a subliniat fostul prim-adjunct al directorului SRI.

Florian Coldea a mai spus, în contextul particular al zilei de 6 decembrie 2009, că „nu a luat cunoştinţă de niciun fel de date, informaţii, respectiv fapte sau împrejurări referitoare la posibilitatea afectării rezultatului scrutinului electoral sau cu privire la alte aspecte care fac obiectul activităţii Comisiei”.

„Vă asigur, cu deplină responsabilitate, că şi în ziua de 6 decembrie 2009, atât în cadrul activităţilor profesionale, cât şi al celor private, am acţionat în spiritul legii şi al regulamentelor militare. Încurajez orice persoană care consideră că deţine date sau indicii privind eventualele abateri de la lege şi/sau regulamentele militare în ceea cce priveşte activitatea mea profesională sau personală, să îşi îndeplinească obligaţia legală şi morală de a se adresa prompt autorităţilor competente”, a conchis Coldea.

El nu precizează dacă va veni la audiere în comisie.

DailyBusiness
Salarii regale la Aeroportul Mihail Kogălniceanu. Ce venituri au liderii în plină austeritate
Spynews
Cum prepari cea mai bună ruladă cu mere cu blat turnat. Un desert plin de savoare, super-ușor de făcut acasă
Bzi.ro
Situație halucinantă în cazul Caracal! Părinții Alexandrei Măceșanu cer eliberarea lui Gheorghe Dincă! Ce vor în schimb
Fanatik.ro
Netflix, anunț important despre cel mai popular serial. Vine și sezonul trei, după ce primele două au rupt orice top
Capital.ro
Se pune restricție la centralele de apartament. Decizia UE se aplică și în România până în 2040
Playtech.ro
Românii care rămân fără ajutorul social. Autorităţile nu mai dau bani, e dezastru pentru...
DailyBusiness
Produsul iubit din comunism revine în magazine! Prețul mic va câștiga inimile tuturor românilor
Adevarul
Decizie CCR: impozitarea progresivă a pensiilor speciale este neconstituțională. „Reglementări insuficient elaborate și lipsite de precizie”
wowbiz.ro
Larisa Iordache, pierdere uriașă cu puțin timp înainte să nască! Fosta gimnastă suferă cumplit: „Rămas bun, suflet drag. Am simțit, după multe vizite la medici...”
Spynews
Bianca Mitroi și Robert Braia de la Insula iubirii s-au împăcat? Cum au fost surprinși în aceeași locație / FOTO
Spynews
Actriţă celebră, moartă din cauza gripei. Avea 48 de ani și era mama a doi copii / FOTO
Evz.ro
Vine prăpădul meteo. ANM a anunțat iureșul
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Când vor fi livrate pensiile pentru luna februarie. Poștașii vor distribui banii cu întârziere
Cancan.ro
BREAKING | Claudia Udrescu a murit pe loc, după ce a căzut de la balconul casei sale 😢
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Cărți de identitate 2025. Se schimbă actele. Lege fără excepții pentru românii care nu stau la adresa din buletin
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
El e tânărul care a murit electrocutat acasă, când făcea grătar! Tiberiu avea doar 22 de ani: "Era voinicuț, era ascultător"
substantial.ro
Reform UK devine cea mai populară formațiune politică din Marea Britanie
MediaFlux
CONCEDIILE se ADAUGĂ la PENSIE! Casa de PENSII a explicat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bianca Censori-femeia dezbrăcată aproape complet la Premiile Grammy. Legătura ei cu Kim Kardashian