Guma de mestecat este utilă pentru igiena orală, însă este un adevărat calvar pentru cei care trebuie să o cureţe. Asta pentru că, aruncată acolo unde nu trebuie, guma de mestecat este foarte greu de îndepărtat şi, în plus, implică şi costuri mai ridicate decât s-ar crede. Din acest motiv, autorităţile locale din orăşelul englez Milton Keynes au decis să interzică guma de mestecat. Scopul acestei decizii este tăierea cheltuielilor necesare pentru curăţarea reziduurilor de gumă de mestecat.
Potrivit proiectului de lege, cei care vor fi prinşi mestecând gumă ar urma să fie amendaţi pe loc; măsurile au fost luate după ce calculele au arătat că de pe o suprafaţă de 30 de centimetri pătraţi se curăţă în medie 22 de bucăţi de gumă de mestecat aruncată. Cei care susţin proiectul au arătat că prin aplicarea interdicţiei vor dispărea cheltuielile pentru curăţarea gumei de mestecat, împreună cu neplăcerile create de faptul că aceasta se lipeşte pe încălţămintea oamenilor şi cu aspectul deplorabil al străzilor.
„Curăţarea gumei de mestecat este aproape imposibilă, este costisitoare şi necesită timp, ca să nu mai vorbim de cât de neplăcut este procesul„, susţine un reprezentant al After8, grupul care a înaintat propunerea privind interzicerea gumei de mestecat.
Guma de mestecat mai este interzisă în Singapore de aproape 20 de ani şi doar cei care au recomandare de la medic au dreptul să o consume.