Operatorul de salubritate din Ploiești, SC Rosal Grup SA, a anunțat, luni, printr-un comunicat de presă, că nu mai colectează deșeurile menajare din două zone ale Prahovei pe care le deservește, în care este inclus și Ploieștiul.
„Măsura ne este impusă ca urmare a faptului că SC Vitalia Servicii pentru Mediu — Tratarea Deșeurilor SRL, proprietarul singurei rampe ecologice la care suntem obligați prin contract să transportăm spre depozitare deșeurile menajere, nu mai permite accesul mașinilor Rosal fără asumarea prin contract a plății contravalorii ‘taxei de mediu’, care potrivit OUG nr. 196/2005 revine proprietarilor/ administratorilor de depozite și nu operatorilor de salubritate. (…) Prin refuzul societății Vitalia de a mai primi mașinile noastre în incinta rampei ecologice Boldești Scăeni, fără asumarea plății contravalorii taxei de mediu, activitatea societății noastre este pur și simplu blocată”, se arată în comunicatul citat.
În acest context, primarul Adrian Dobre cere parlamentarilor de Prahova să înceapă demersurile pentru rezolvarea problemei privind colectarea respectivei taxe.
„Primarul Municipiului Ploiești a luat act cu îngrijorare de decizia operatorului de salubritate de a nu mai ridica gunoiul pe teritoriul orașului. (…) Criza putea fi evitată pur și simplu printr-o corectă trasare a responsabilităților în ceea ce privește colectarea taxei de mediu, iar această decizie pur și simplu nu a fost luată. (…) Primarul Adrian Dobre solicită tuturor parlamentarilor de Prahova, indiferent de culoarea politică, să înceapă de urgență demersuri pe lângă Guvernul Grindeanu ca acesta să treacă la acțiune și să rezolve problema responsabilității colectării taxei”, se arată într-un comunicat al primăriei transmis, marți, presei.
Potrivit Agerpres, Rosal precizează în comunicatul citat anterior că, de la începutul anului, a plătit din resurse proprii contravaloarea taxei.
„Subliniem faptul că începând cu luna ianuarie 2017 și până la finalul lunii mai 2017, SC Rosal Grup SA plătește din resurse financiare proprii contravaloarea acestei taxe. Acest efort făcut de subscrisa în scopul îndeplinirii obligațiilor contractuale față de cetățeni nu mai poate fi susținut din resurse proprii și în locul celui obligat prin lege”, precizează compania.
Pe de altă parte, societatea a introdus în facturile emise către populație contravaloarea taxei de mediu cu retroactivitate începând de la data de 1 ianuarie 2017, conform unui anunț făcut anterior de primarul Adrian Dobre.
„Operatorul de salubritate a introdus în facturile emise către populație contravaloarea taxei de mediu cu retroactivitate începând de la data de 1 ianuarie 2017. (…) Am atenționat atât operatorul, cât și ADI Deșeuri să informeze locuitorii orașului cu privire la obligativitatea introducerii taxei în factură și a argumentelor care stau la baza aceste obligativități. Nu știu dacă, și ce înțelegere are operatorul cu ADI Deșeuri sau Consiliul Județean, dar știu sigur că nu pot percepe această taxă populației din Ploiești pentru că nu a fost reglementat acest lucru. Îi rog să înceteze de îndată să mai emită facturi care să cuprindă și plata, retroactivă sau nu, a taxei de mediu de la ploieșteni. (…) Subliniez, până la clarificarea de către Consiliul Județean a modalității de percepere a taxei, în Ploiești ea nu poate fi percepută și sfătuiesc cetățenii să țină cont de acest lucru”, a scris Dobre pe pagina sa de Facebook în urmă cu câteva zile.