Dincolo de contribuțiile lor impresionante, laureații premiului Nobel au fost sau sunt, și ei, oameni; cu tabieturi, pasiuni și preferințe culinare care, în multe cazuri, nu sunt atât de sofisticate pe cât și-ar imagina mulți.
Iată, mai jos, mâncărurile preferate de cinci câștigători de Nobel, centralizate de cumvaplace.ro.
Cel mai faimos fizician al tuturor timpurilor, premiat cu Nobelul în 1921, nu a avut gusturi culinare extrem de rafinate. Dimpotrivă, pe cât de complicată este pentru mulți teoria relativității, pe atât de simple erau mâncărurile lui favorite. Einstein a fost vegetarian în ultima parte a vieții și… fan declarat al pastelor. Îi plăceau, ca fel principal, combinațiile cu legume și sosuri ușoare, iar la desert prefera ciocolata, considerând-o un desert ce aduce bucurie și energie. Dacă vreți o masă în stil Einstein, ideală este o rețetă de paste cu sos de roșii proaspete și busuioc, plus o bucată de ciocolată neagră la finalul mesei.
Scriitorul american premiat cu Nobel în 1954 era mare pasionat de vânătoare. Se spune că, nu de puține ori, avea la masă preparate gătite din trofeele sale. Gurmand recunoscut, Hemingway prefera mâncărurile consistente, cum ar fi o friptură bine făcută, alături de un pahar de vin roșu sec. Scriitorul poposea des în Franța și Spania, unde se răsfăța cu preparate locale, pe care le-a și lăudat pe hârtie. În cartea de memorii ”Sărbătoarea continuă” de pildă, a descris mesele savuroase de care s-a bucurat la Paris.
Dublă câștigătoare de Nobel, pentru fizică și chimie, Curie prefera mâncărurile simple, dar hrănitoare. Una dintre acestea – puiul cu sos de unt. În perioada cercetărilor intense legate de radioactivitate, Marie Curie nu dedica foarte mult timp răsfățului culinar. Prefera mesele rapide, care însă conțineau obligatoriu substanțe nutritive care să-i dea energie și putere de concentrare. Dacă v-ar fi invitat la masă, erau șanse mari să aveți în meniu un pui fraged gătit la cuptor, cu sos de unt aromat și cartofi copți la cuptor cu rozmarin.
Premierul britanic din anii celui de-al Doilea Război Mondial nu a primit Nobelul pentru pace, dar s-a ales cu unul pentru literatură. Nu se știe câtă inspirație îi oferea partea culinară a vieții, dar e sigur că Churchill era un mare iubitor de mâncare. Îi plăceau cârnații englezești și brânza Cheddar, servită deseori alături de un pahar de șampanie – o combinație mai puțin obișnuită, dar foarte apreciată de marele om politic.
Bob Dylan
Legendarul muzician american a surprins o lume întreagă în 2016, când a primit Nobelul pentru literatură datorită versurilor sale. Gusturile sale culinare nu surprind la fel de mult, sunt mai degrabă ”patriotice”, comune în Statele Unite. Astfel, lui Dylan îi plac mult burgerii și cartofii prăjiți, ceea ce demonstrează, și în cazul său, că faima mondială nu înseamnă neapărat să fii sofisticat… la mâncat.